Alig ismert, hangulatos, tiszta tó, ahol nyugodt a strand is: a Kotró önfeledt pihenésre csábít

A gyékényesi Kotró tónál strand is várja a kikapcsolódni vágyókat.

kotró tó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balatonon túl is van élet: az ország kevésbé ismert fürdőtavainak egyike a gyékényesi Kotró, ahol hangulatos tópart és kristálytiszta víz várja a kikapcsolódni vágyókat.

A horvát-magyar határ fölött, néhány kilométerre a Drávától található a Somogy megyei Gyékényes, melyhez az ország egyik legtisztább vizűnek tartott kavicsbányatava tartozik.

A gyékényesi Kotró tó

Gyékényes 320 hektár területű, gyönyörű tava, a Kotró nem csupán a horgászok számára igazán kedvelt célpont, de a kristálytiszta víz a búvárok számára is értékes, sőt egy szakaszán szabadstrand is igénybe vehető a megmártózni vágyók számára.

Gyékényes tavának partján kis nyaralók, hangulatos faházak sorakoznak, valamint kemping is működik, ahol meghitt nyugalomban pihenheti ki magát az ember. A balatoni nyüzsgés után talán szokatlan is lehet egy ilyen kellemes vízpart viszonylagos csendje és békéje, ám az idillre vágyók számára ideális úti cél.

A Kotró strandja

Rendkívüli halgazdagsága miatt a hely valóságos horgászparadicsomként vált ismertté Dél-Dunántúlon, ám ennél jóval sokoldalúbb arcot tud mutatni az érkezőknek: ingyenes strandja élettel telik meg a kánikulában, az árnyas fák alatt pedig jólesik a pihenés a pancsolás után.

Bányatóról lévén szó azt feltétlenül szem előtt kell tartani, hogy a mélység nem egységes. A kijelölt strandon sekély, egyenletesen, de gyorsan mélyül, és helyenként akár a 10-15, sőt a kitermelések helyén akár 20-30 méter mély is lehet a kavicsos, tiszta meder. A víz akár 8 méterig is átlátható lehet, ami miatt búvárbázis is működik a helyszínen.

A strand bejárata mellett kialakított parkoló az autóval érkezők számára is ideális, de még tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető a tórendszer. Gyékényesre IC-vonat közlekedik közvetlenül Budapestről, a vasúttól 3 kilométer sétával vagy néhány perces buszúttal elérhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Somogyország Kincse címet is viselő Kotró mentén a fürdőzők több vendéglátóhely teraszán is kipihenhetik magukat, emellett sportolási lehetőségek is adottak, a strandröplabdázás, a vízibiciklizés és a wakeboard szerelmesei sem unatkozhatnak a parton. Időnként rendezvényeket, horgász-, illetve sporteseményeket, versenyeket is tartanak a tónál, nyaranta fesztiválok, búvárkupák is előfordulnak. A legtöbbször viszont teljes a nyugalom.

A Kotró tavi kikapcsolódás után érdemes szétnézni kicsit az azt körülölelő Gyékényesen. Kis vendéglők, gyönyörű templomok fogadják az utcákon sétálókat, szőlőhegyéről pedig finom borokat kóstolhatnak a turisták. A környék a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, ahol bőven akad csodálni való természeti kincs.

Fürdés a Nagyteveli-tóban

A Nagyteveli-tó a Bakony eldugott gyöngyszeme, ahol kristálytiszta a víz.

(Képek: Facebook/Gyékényesi Kotró, Országalbum/carpediem.)

Ezt is szeretjük