Tudod, hogy mi az a geoláda, és miért kutatnak utána sokan? - Kincskeresés felnőtteknek

Az ismeretterjesztést, az utazást és a nyomozás izgalmát kombinálja.

geocache

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A geoládázásról vagy geocachingről vannak, akik óriási lelkesedéssel beszélnek, és izgatottan várják, hogy hétvégén mehessenek keresni az újabb elrejtett csomagot. Mi is pontosan a játék értelme?

Noha elsőre akár kicsit furcsának tűnhet, hogy felnőtt emberek elindulnak kincset keresni, valójában azonban egy egyszerű, mégis számos szórakoztató elemet kombináló hobbiról van szó.

Mi az a geoláda?

A geoláda vagy angolul geocache egy csomag, amit a játék bármely résztvevője elrejthet egy olyan helyen, mely szerinte valamilyen okból érdekes.

A láda maga igen változatos aszerint, hogy mit tartalmaz. A különböző apró emléktárgyaktól a ismeretterjesztő anyagokig sok minden belekerülhet. Általános, íratlan szabály azonban, hogy ha a megtaláló úgy dönt, hogy ezek közül megtart valamit, akkor tesz is a helyére egy azonos értékű holmit. A láda egy másik fontos tartalma a napló, melybe minden megtaláló ír általában pár sort az utána érkezőknek.

geolada

Hogyan lehet felkutatni egy elrejtett ládát? GPS, okostelefon vagy akár hagyományos térkép segítségével. A résztvevők számára ingyenes regisztráció szükséges, melyet követően egy listából választhatnak akár a lakhelyükhöz közeli ládák közül. Ezután már csak be kell írni a koordinátákat, majd a GPS-t követve keresni. Ha megvan a láda, hozzá lehet férni a tartalmához és a naplóhoz. Akadnak víz alatt, hegytetőn vagy más nehezítéssel elrejtett ládák is.

Érdekesség, hogy a ládák igen sokfélék lehetnek az egyszerű műanyagdoboztól a trükkösen kődarabnak, faágnak álcázott rekeszig. Méretük a nagyobb uzsonnás csomag és az aprócska filmtekercstartó között variálódik. Tovább színesíti a keresést, hogy sokszor az első megtalált csomag rejtvényeket, újabb koordinátákat tartalmaz, melyek alapján meg lehet találni a valódi ládát.

A geocaching egyszerre kombinálja az utazást, az ismeretterjesztést és a nyomozás izgalmát úgy, hogy a kincskeresésbe már egy viszonylag olcsó eszköz beszerzésével bele lehet vágni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Érdekesség, hogy a geocaching 2000-ben indult csak útjára az első amerikai láda elrejtésével. Ezt megelőzően azonban már nagyjából 150 évvel korábban elkezdődött a hasonló, letterboxing nevű játék, melynek során a résztvevők leírásokra hagyatkozva kutattak a ládák után. Magyarországon az első ládát 2001-ben helyezték ki, idén már nagyjából 4300 felkutatásra váró geocache közül lehet válogatni.

24 ezer kilométer túra

Képeken mutatjuk a világ leghosszabb túraútvonalának néhány csodáját. A 24 ezer kilométeres ösvény két óceán partját köti össze egy teljes kontinensnyi szélességben!

Ezt is szeretjük