A Bakony gyöngyszeme ez az alig ismert kis falu: Gannában minden adott a pihenéshez

Ganna ideális helyszín a nyugodt pihenéshez és a kiránduláshoz is.

ganna
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gannát, a festői szépségű kis községet kevesen ismerik. Pedig nagyszerű természeti adottságai és környezete, valamint történelme miatt megérdemelné, hogy felkerüljön a belföldön kirándulók térképére. 

Való igaz, hogy nincs itt sok kötelező látnivaló, mégis megéri felkeresni, hiszen ami van, az fontos, a nyugalom és a kikapcsolódás pedig biztosított. A környező településeket is érdemes innen felfedezni.

Falucska nagy múlttal

Ganna Veszprém megye középső részén helyezkedik el, Pápa közelében. Területe nagyon kicsi, és nagyjából 200-an lakják csupán. Mai formájában az 1940-es években jött létre, Nagy- és Kisganna egyesítésével. Árpád-kori település, egy 1171-es oklevél tanúsága szerint a bakonybéli bencés apátság tulajdona volt. Több évtizeden át a Himfy család bérelte.

ganna1
Fotó: Indafotó/szabadicsjanos

A török időkben elnéptelenedett, majd az 1500-as évek közepén került a híres Esterházyak tulajdonába. Szőlőbirtokaik voltak, mindkét falurészen a földművelés és az állattenyésztés volt a jellemző. A családhoz fűződik a hely legérdekesebb látványossága, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom, Ganna római katolikus intézménye. 

Az Esterházy család nyughelye

A római Pantheon magyar másaként is emlegetett templom építését gróf Esterházy Miklós határozta el 1808-ban. A herceg, aki a magyar királyi nemesi testőrség kapitánya is volt, az 1770-ben épült fatemplom helyére szeretett volna új épületet. 

800px-R. k. templom (9873. számú műemlék)
Fotó: Wikipédia/rlevente

1812-ben indultak meg a munkálatok, Charles Moreau francia építész tervei alapján. Az építkezést Josef Franz Engel vezette, aki a család több építkezésében részt vett. A rendkívül drága, kész épületet 1818-ban szentelték fel. Kívülről is impozáns látványt nyújt, legérdekesebb része azonban az altemplom, amelyben az Esterházy család nemzeti sírkertnek nyilvánított mauzóleuma található. A magyar történelem nagyjai, grófok, grófnők nyugszanak benne, és 2016-ban itt temették el Esterházy Péter írót is. A kör alaprajzú kriptában található kereszt két oldalán más-más személyekért szólt a mise, az egyiken a halottakért, a másikon az élőkért misézett a pap. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A reformkor egyik kiemelkedő személyisége, az író, publicista és politikus Táncsics Mihály Gannán segédtanítóskodott, erről mellszobor emlékezik meg a templom mellett. Az épület előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Döbrönte és Szent László pénze

Mivel a település a Bakonyban helyezkedik el, remek túrákat lehet tenni a környéken, például a Bitva-patak mentén. Érdemes felkeresni a szomszédos Döbröntét, majd felkapaszkodni a dombon álló Szarvaskő várromhoz. Az egykori vár a már említett Himfy családhoz köthető, és már csak azért is ajánlott meglátogatni, mert remek kilátás nyílik innen a környékre. Gannától alig háromnegyed órányira van gyalog, könnyen teljesíthető túra.

Sudika Dobronte var 1
Fotó: Wikipédia/Sudika

Döbröntén Szent László pénzével is lehet találkozni. A különleges ősmaradvány mészkőhöz (tisztességes nevén Nummulites) több monda is kapcsolódik, a leghíresebb a szent királyhoz fűződik, aki harcba indult a Kolozsvárt ostromló pogány kun sereg ellen. Győzedelmeskedtek is, majd üldözőbe vették a menekülőket. A kun vezérnek az az ötlete támadt, hogy a zsákmányolt aranypénzt kiszórja a magyaroknak, akik elkezdték felszedegetni. A magyar király ekkor fohászkodni kezdett, és az összes arany kővé változott. A pénzekhez hasonlító kövek 50-60 millió éves, óriási eukarióta sejtek megkövesedett maradványai.

Túrák Budapesttől karnyújtásnyira

A Budai-hegység népszerű helyszíne a főváros környékén tett kirándulásoknak, a kistáj rendkívül változatos, számos izgalmas és gyönyörű természeti látnivalót rejt, szinte lehetetlen megunni.

(Borító- és ajánlókép forrása: Facebook/Ganna, a felvétel készítője: Fekete Tamás. Képek forrása: Indafotó/szabadicsjanos, Wikipédia/rlevente, Wikipédia/Sudika)

Ezt is szeretjük