Különleges földpiramisok sorakoznak az Alpokban: nincs is tőlünk messze a látványosság

Egyedülálló természeti jelenségnek lehet szemtanúja, aki Dél-Tirolban jár.

földpiramis2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alpok meseszép tájai kivétel nélkül minden utazót lenyűgöznek. Azonban nemcsak sípályákat, kristálytiszta vizű patakokat és bájos falvakat lehet látni ezen a vidéken.

Dél-Tirol különlegességei a földpiramisok, amiket talán nem sokan ismernek, mégis a táj legmeghatározóbb természeti jelenségei közé tartoznak. Érdekes tulajdonságuk, hogy bármikor eltűnhetnek, de fel is bukkanhatnak.

Bástyákként őrzik a tájat

Az észak-olasz régiókban felbukkanó földpiramisok kinézetükben hasonlítanak a jellegzetes tündérkéményekre, ám kialakulásukat tekintve egészen más jellegű természeti jelenségről lehet beszélni. Az erózió az utolsó jégkorszak gleccserei által hátrahagyott agyagos talajból építette meg ezeket a hegyes kúpokat. Ennek a folyamatnak egy nagyobb, keményebb kődarab ellenállt, és szinte kalapként védte az alatta lévő puhább kőzetet a további pusztulástól.

földpiramis1
Fotó: DieterMeyrl / Getty Images Hungary

Az egyedülálló geológiai jelenség folyamatosan változik, hiszen ha a felső kövek leesnek, már semmi sem védi a földpiramisokat. Egy nagyobb esőzés alkalmával úgy meglazulnak, hogy darabjaikra hullnak. Ez egy örök körforgás, hiszen ahol eltűnik egy, tőle nem messze kialakulhat egy másik. Éppen ezért pontosan nem is lehet megmondani, hogy a dél-tiroli földpiramisok mikor keletkeztek, és mennyi idősek a legrégebbi kúpok. A tudósok csupán azt tudták megállapítani, hogy a legnagyobbak akár több ezer évesek is lehetnek.

Egyre többen felfedezik a különleges látványosságot

A földpiramisok ugyan már régóta meghatározó jelenségnek számítanak a régióban, az Alpok más tájai elvonták róluk a figyelmet. Ezért nem meglepő, hogy csak az utóbbi néhány évben kezdte a turistákat is érdekelni a szokatlan látványosság, a túraútvonalak és kilátók is elszaporodtak a környéken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Olaszországban több helyen is előfordulnak, főként Bolzano közelében, a Renon-hegység vidékén, de Perca mellett, a Puster-völgyben is jelentős számban fellelhetők a földpiramisok. A magyar határtól nagyjából öt órát kell autózni, de megéri, hiszen ilyen egyedülálló látvány nincs még egy Európában, sőt, a világon is ritkaságnak számít.

földpiramis
Fotó: Tinieder / Getty Images Hungary

A földpiramisokat természetesen nem lehet megérinteni vagy a közelükbe menni, hiszen veszélyesek is lehetnek, de a kilátókról nézve is páratlan élményt nyújtanak. Átlagosan 10-15 méteres a magasságuk, de a legrégebbi földpiramisok akár a negyven métert is elérhetik, amik mellett szinte a fák is eltörpülnek.

Íme, az Alpok alig ismert oldala

Egy osztrák fotós csodálatos képeket készített az Alpokban, főként az érintetlen területeken.

Lenyűgöző fotókon az Alpok rejtett oldala, amit még a turisták is alig ismernek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük