Egy festői kisváros az Alpok ölén, amit látnod kell: Mariazellhez különös legenda fűződik

Mariazell egy mesebeli kis város, ahova nem csak a kegyhely miatt érdemes ellátogatni.

Mariazell látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mariazell Stájerországban, a Kelet-Alpok ölelésében, Bécstől nem túl messze fekszik.

Sokan tudják, hogy Mariazell nevezetes kegyhely és búcsújáróhely, amit rengetegen keresnek fel gyógyulás vagy lelki feltöltődés reményében. Nem mindenki ismeri azonban a Mária-szoborhoz fűződő legendát, és azt sem, hogy mi mindent érdemes még felfedezni a környéken.

Egy szent hely

Mariazell az egyik legjelentősebb Mária-kegyhely Közép-Európában, és a város nevét is sokan egy olyan legendából eredeztetik, amelyik a híres mariazelli Szűz Mária-szoborhoz kötődik. A történet szerint egy Magnus nevű ferences szerzetes éppen északnak tartott egy fából faragott Mária-szobrot cipelve, amikor az útját egy hatalmas szikla zárta el. Magnus imádkozni kezdett, mire a szikla csodálatos módon kettéhasadt, és a szerzetes tudta folytatni az útját. Később azonban visszatért, és a sziklába épített cellába helyezte a szobrot. Tehát Mária a cellában = Mariazell. A sziklát manapság kijelölt turistaútvonalon lehet megközelíteni.

A bazilika
A bazilika

A város ikonja a háromtornyú bazilika, melyet a kora középkorban kezdtek építeni, majd a 14. században jelentősen átépítették. A háromhajós, gótikus és barokk stílusjegyeket is mutató bazilika magyar vonatkozása, hogy I. Nagy Lajos király jelentős anyagi adományokkal segítette az építkezést. A templom legnagyobb kincse az említett, fából készült Mária-szobor, mely körülbelül 48 cm magas, és a kis Jézust tartja a karjában. A kegyszobornak számos csodálatos gyógyulást tulajdonítanak.

A mézeskalácsváros

Mariazell híres a mézéről, és igazi édes gasztronómia várja a látogatókat. A város eleve úgy néz ki, mintha színes mézeskalács házikók szegélyeznék az utcákat, szinte érezni az illatot is. Ugyanakkor a mézeskalácsnak valóban nagy hagyománya van errefelé. Már egy 17. századi forrás is említ helyi mézeskalácsosokat, akik elsősorban a városba zarándokoló hívőket kínálták édességeikkel. 

Grazer Straße
Grazer Straße

Ma a város egyik látványossága a Pirker család mézesüzeme, melyet az 1800-as években hoztak létre, és ahol azóta is generációról generációra sütik a legfinomabb és legdíszesebb mézeskalácsokat. Az érdeklődők vezetett túrán vehetnek részt, melynek természetesen része a sütikóstolás is. Aki Mariezellben keres valami szuvenírt, az garantáltan egy dekoratív mézeskaláccsal fog hazatérni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az osztrák Grand Canyon a szomszédban

Mariazell egyik vonzereje a csodálatos természet, amely körülveszi a várost, hiszen az Alpok hegyei közt fekszik. Érdemes ezért a környéken túrázni egyet, például az osztrák Grand Canyonként emlegetett Ötschergräben-szurdokban. Az Ötscher a Keleti-Alpok egyik hegylánca, és Mariazell szomszédságában található. Hatalmas fehér sziklák, tiszta vizű patakok és völgyek közt túrázhatnak a természet kedvelői, de éppenséggel a közeli Erlaufsee mentén is érdemes egy sétát tenni, sőt csónakázni és fürödni is lehet benne. Télen pedig a közeli sípályák miatt Mariazellt elözönlik a téli sport szerelmesei.

Az Erlaufsee Mariazell mellett
Az Erlaufsee Mariazell mellett

Ugyanakkor a kényelmesebbek is felfedezhetik a környéket, mégpedig a Mariazellerbahn vonattal, ami Mariazell és St. Pölten között jár egész évben. Gyönyörű hegyek között, folyók mentén és völgyeken átívelő viadukton roboghatnak az utazók, ráadásul bizonyos napokon hangulatos nosztalgiavonatot is indítanak.

Csodaszép apró falvak Stájerországban

Az olyan nagyobb városok, mint például Graz mellett számos kis falu is gyönyörű szép arcát mutatja télen.

Stájerország apró falvai mesekönyvbe illenek: téli arcuk is elragadó

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Thomas2006 / Wikipedia. Képek: Bwag / Wikipedia, Herbert Ortner / Wikipedia, Getty Images)

Ezt is szeretjük