Így igényeld az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát: nagyon fontos a nyaralás előtt elintézni
Biztosítás nélkül is ellátnak ingyenesen külföldön, ha nálad van az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ám nem mindenben helyettesíti azt.

utazas-elott-borond-laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A külföldi utazás előtt nélkülözhetetlen utasbiztosítást kötni: megfelelő biztosíték hiányában bármi ér a határokon túl, az adott országban nem kötelesek ingyen ellátni, az egészségügyi szolgáltatások ára pedig súlyos anyagi megterhelést jelenthet a családi kasszára nézve.

A hagyományos utasbiztosítások akár már online, percek alatt is megköthetők az elektronikus bankfiókokban vagy a biztosítótársaságoknál. Van azonban még egy lehetőség, melyet Európa országaiban igénybe vehetsz: az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Ingyenes az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya teljesen ingyen kiváltható mindenkinek, aki érvényes társadalombiztosítással rendelkezik egy európai uniós tagországban. 

A kártya birtokosának az összes tagállamban, illetve emellett Svájcban, Izlandon, Norvégiában, valamint sürgősségi ellátás esetén Horvátországban az adott ország állampolgárainak járó egészségügyi ellátás térítésmentesen jár, illetve egyes országokban, így Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és esetenként Finnországban a szükséges ellátás költségét utólag térítik vissza az ember számára.

A kártya nagy előnye a biztosítással szemben, hogy ingyenes, illetve az, hogy az ellátás költségét az árra való tekintet nélkül téríti meg az ellátásra szoruló személynek, és nem csupán egy biztosítási összeg erejéig vehető igénybe a térítés.

Ez egyértelműen pozitív, mivel pedig ingyenesen kérhető, megéri még nyaralás előtt elintézni a kártyaigénylést, de fontos tudni, hogy a kártya nem mindig váltja ki az utasbiztosítást.

Hogyan igényelhető?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya a járási hivatalnál személyesen vagy meghatalmazott útján, postai úton és ügyfélkapun keresztül is igényelhető. Írásos igénylés esetén a NEAK tértivevénnyel postai úton küldi meg a kérelmező részére.

Az igényléshez szükséges a személyazonosságot, valamint a tajszámot gazoló okmány, illetve nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányok, például a nyugdíjas-igazolvány, a havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőknél pedig a befizetési igazolás. Ezek másolatban is elegendők.

A kitöltendő dokumentum több formátumban elérhető a NEAK oldalán. A kártya 36 hónapig érvényes, ha addig végig jogosult az ember az egészségügyi szolgáltatásra. 

Amire nem jó a kártya

A kártya azonban nem minden esetben vehető igénybe: nem terjed ki a nem sürgősségi ellátásra, így már meglevő betegséget nem lehet vele külföldön kezeltetni. Ezzel szemben orvosilag szükséges ellátásnak minősül többek közt a dialíziskezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátás is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos tudnivaló, hogy sok országban a helyi állampolgároknak is önrészt kell fizetni az orvosi kezeléshez, ez egy meghatározott összeg vagy százalék is lehet, ami 5-től akár 40%-ig is terjedhet, ezt a kártyabirtokosnak ugyanúgy ki kell fizetnie.

A kártyát a helyi társadalombiztosítóval szerződött állami intézményekben lehet felhasználni, a térítés a gyógyszerek árára, valamint a magyar és külföldi orvosok közötti konzultációra nem terjed ki, néhány országban pedig a mentési és a jármű, valamint az utasok hazaszállítási költségeire sem vehető igénybe. Ilyenkor az ellátást és a kommunikációt is megkönnyíti, ha a telefonban baleset esetén értesíthető számot ment el az ember.

A kártya részleteiről a NEAK oldalán még többet olvashatsz. Annyi biztos, hogy számos dologban megkönnyíti a bajba jutott utas helyzetét, ám érdemes inkább plusz biztosítékként számolni vele, mintsem egy alternatívaként az utasbiztosítás kiváltására.

Átszállás nélkül a tengerpartra

Álomszép helyekre indít közvetlen járatokat a MÁV június közepétől, aminek köszönhetően egyetlen éjszaka alatt már a tengerparton is lehettek. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük