Hogyan lehet eljutni Észak-Koreába, és mit lát ott egy turista?
Most megtudhatod
Ezekhez a szabályokhoz azonban muszáj alkalmazkodni.

nagykep?cikkid=168422&kep=kim il szung es kim dzsong il1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Észak-Koreát a világ legzártabb országaként emlegetik, így csak keveseknek jut eszébe, hogy a diktatórikus ázsiai országra turisztikai célpontként tekintsenek. Valójában azonban nem lehetetlen felkeresni az országot.

A turisztikai minisztérium célkitűzése, hogy 2020-ra évente kétmillió turista látogassa meg Észak-Koreát, ám jelenleg csak százezren érkeznek évente. Sokan ugyanis azt gondolják, lehetetlen turistavízumot szerezni az országba.

Hogyan lehet eljutni Észak-Koreába?

A népszerű tévhittel ellentétben nem nehéz vízumhoz jutni, legalábbis turistaként. Noha a médiát valóban nem látják szívesen, a turistáknak csak egy feltételt kell teljesíteniük, hogy az országba léphessenek.

A vízum igénylés során az utazni vágyóknak egy előre megtervezett túrát kell lefoglalniuk, melyen végig két észak-koreai vezető figyeli minden lépésüket, akiket a turisztikai minisztérium jelöl ki, és együttműködnek a három helyi utazási iroda egyikével.

Akiknek nem felelnek meg a csoportos utak, azok akár egyedül is elindulhatnak, ám a két helyi kísérő ilyenkor sem maradhat el. Amennyiben ez teljesül, a vízumot általában hat-nyolc hét alatt kiállítják.

Mit látnak a turisták Észak-Koreában?

Az ország fokozatosan nyílik meg a turisták számára, így manapság már sokkal többet láthatnak a látogatók, mint tíz éve. Az idegenvezetések többsége Phenjanban kezdődik, ahol a forradalmi mártírok sírkertje, Kim Ir Szen emlékművei, Kim Dzsongun szülőháza, a nemzeti eszméknek emléket állító Dzsucse-torony, egy helyi sörgyár, egy bowlingpálya és egy katonai kiállítás tekinthető meg.

A fővároson kívül a turisták felkereshetik a Pohyon-templomot, a Szidzsung-tavat, az Ulim-vízesést, a Szamil-lagúnát és a Nemzetközi Barátság Kiállítást, mely a vezetőknek az évtizedek során küldött ajándékokat mutatja be. Emellett egy könnyű túra keretében a Kumgang-hegyet is sokan megmásszák. 

A turistákra vonatkozó szabályok

Észak-Korea szigorú törvényei az utolsó szálig vonatkoznak a látogatókra is. A turistáknak tilos egyedül útnak indulni kísérőik nélkül, és fotózni is csak engedéllyel, a megfelelő helyeken szabad. Amennyiben a turisták Észak- és Dél-Korea határán keresztül érkeznek, további speciális engedélyekre is szükség van.

A legtöbb látogatás problémamentesen zajlik, ám az utazásokat szervező irodák arra figyelmeztetnek, hogy ez gyorsan megváltozhat, így erősen ajánlott, hogy minden turista regisztráltassa magát a fővárosban, Phenjanban nemzeti nagykövetségén.

Ezt is szeretjük