3 lélegzetelállító hely, amit látnod kell

Néha jó a városi nyüzsgéstől elszakadni, majd nyugodtan élvezni a természet háborítatlan csendjét. Az alábbi három helyen ezt megteheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Léteznek a Földnek olyan vidékei, melyeket még távolról sem ért el a nagyvárosok zaja, melyek nem viselik magukon az ember sötétebb oldalának nyomait. A következő három érintetlen, vadregényes táj már látványával is felfrissíti a lelked.

A világ legszebb nemzeti parkjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A pionírok földje: Raft-öböl, Kanada

A Vancouver-sziget északnyugati partján fekszik a Cape Scott Park, és ennek végében fedezheted fel a Raft-öblöt, melynek félreeső, erdős partvonala a kanyargós Macjack-folyó torkolatát veszi körül.

Ha egyszer eljutsz ide, miután átvágsz a kövezeten, a kígyózó csapásokon, a föléd tornyosuló kanadai hemlokfenyők, az aranyló óriástuják és szitka lucok között, töredezett partvidékre érkezel, ahol zavartalanul gyönyörködhetsz a végtelen Csendes-óceánban, és, ha elég szerencsés vagy, vándorló bálnákat is megpillanthatsz.

A tengerparti föveny végében vad szépségű, csakis apály idején megközelíthető homokos öböl nyílik, ahol a Scott-fok egyik első telepese, Willie Hecht épített magának rönkkunyhót. Otthonának sorsára hagyott maradványai a déli parton láthatók, szemközt az erdős földnyelv végével.

A közeli patakot is érdemes célba venned, sőt, bele is kóstolhatsz, ugyanis a létező legtisztább ivóvizet szolgáltatja. A parton vagy a vadonban, a fák lombsátra alatt népszerű tevékenység a táborozás, akárcsak a szörfözés, az úszás, a horgászat és a hegyi túrázás, miután azonban a parkban fekete medvék, pumák és farkasok is élnek, éjszakázás esetén nem árt az óvatosság.

De mindenképp érdemes álomcélként gondolnod e tájra, ugyanis ez itt a pionírok földje, mely még nem viseli magán az ember nyomait. Ha itt kirándulsz, úgy érezheted, mintha a saját titkos kis vadonodat fedeznéd fel.

Észak varázsa: Naeroyfjord, Norvégia

Norvégia egyik legszebb fjordja az ország délnyugati részén, Bergentől északkeletre található. A fjord, mely a világ leghosszabb és legmélyebb ilyen jellegű képződményei közé tartozik, kivételes természeti szépségével is felhívja magára a figyelmet.

A Naeroyfjord mintegy egymillió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a hegyoldalon learaszoló gleccser mély hasadékot vájt a sziklafalba. A jégréteg a szárazföld belseje felé egyre vastagodott, ezért a fjordok annál mélyebbek, minél messzebb esnek a tengertől. A Világörökség részét képező valódi gigász nyugodt vízfelszínének két oldalán közel 1500 méter magas sziklafalak tornyosulnak, a téli hónapokban szinte teljesen elzárva a víz felszínét a napfénytől.

Állítólag ez a világ legszűkebb fjordja - helyenként alig 250 méter széles -, továbbá egyik ága Norvégia leghosszabb fjordjának, a Sognefjordnak, mely kétszáz kilométer hosszan nyúlik be a szárazföldre.

A kirándulóhajók fedélzetéről nem csak a fenséges vízeséseket csodálhatod meg, de a hegyoldalon, a veszedelmes magasságban egyensúlyozó, elhagyott épületeket is. Ha figyelmes vagy, láthatod a köveken ejtőző fókákat és a meredek sziklafalakon legelésző hegyi kecskéket is - utóbbiak az egyik itt működő hagyományos gazdasághoz tartoznak.

A legmélyebb szoros: Les Gorges du Verdon, Franciaország

A Les Gorges du Verdon Provence Haut-Var régiójában található. Ez a természeti csoda valójában egy roppant szurdok, melyet a Verdon-folyó vájt ki magának az évmilliók során. Az egyes helyeken nyolcszáz méter mély kanyon mindkét oldalán közutak haladnak, melyek 130 kilométer hosszan kerülik meg a térséget. A folyó keskeny szalagja teljes 21 kilométeren át kígyózik a mélyben, mielőtt elérné a Lac de Sainte-Croix nevű mesterséges tavat.

Ez a kontinens legnagyobb szurdoka, melyet épp ezért sokan neveznek Európa Grand Canyonjának. Létrejötte annak köszönhető, hogy a víz mintegy 25 millió év alatt erodálta a puha mészkövet. A folyó fokozatosan alakította ki a fennsíkot, és barlangokat, földalatti járatokat vájt ki magának. A barlangok idővel olyan hatalmasra nőttek, hogy a mennyezetük beomlott, miáltal létrejött a gigászi, V-alakú szurdok.

Egyes helyeken a sziklafalak csúcsát 1500 méter választja el egymástól, miközben a szurdok mélyén ez a távolság a hat métert is alig éri el. A szurdok mára népszerű idegenforgalmi látványossággá vált, így napjainkban már az autósok is kiépített helyeken csodálhatják meg a völgy lélegzetelállító panorámáját.

A Balcons de la Mescla kilátójától nyugatra az út nyomvonalát úgy jelölték ki, hogy az erre utazók a lehető legtöbbet lássák e természeti csodából.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

monet
  • olaszország
  • franciaország

A világ 4 leggyönyörűbb kertje

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük