Nem kell wifi és térerő a boldogsághoz: bekukkantottunk az Erdei Vándortáborok mindennapjaiba

Az Erdei Vándortáborokon a gyerekek környezettudatosságot tanulhatnak, és megismerhetik a magyar erdőket is.

erdeivandor sajtotura 5
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még néhány év, és nem fogunk lucfenyőt látni a bakonyi erdőkben - tudtuk meg a sokkoló prognózist a helyi erdészet munkatársaitól. A klímasokk, az aszály, a szélsőséges csapadékeloszlás következtében ugyanis olyannyira legyengült az immunrendszerük, hogy képtelenek megküzdeni az élősködőkkel és fertőzésekkel. Bizonyára rajtam kívül is sokaknak szívügye a Bakony, és talán mindenkit hidegzuhanyként ér az ilyesmi.

Szerencsére egyre többet hallani arról, hogy a környezettudatosság sarkalatos pontja az edukáció, amely egyszerre lehet hasznos a földnek és élvezetes program a gyermeknek. Pontosan ezt célozzák meg az erdei iskolák és az újjáéledő Erdei Vándortáborok.

Erdei vándortáborok ma

A 80-as évek előtt született nemzedék tagjai közül valószínűleg sokan vannak, akik jó érzéssel gondolnak vissza az egykori erdei vándortáborok felhőtlen hangulatára. A hagyományt az Országos Erdészeti Egyesület újjáélesztette, melynek révén a mai gyermekek is testközelből ismerkedhetnek meg a természetismeret-, biológia- és földrajzórák anyagával. Sőt, talán még sosem volt ekkora szükség az érzékenyítő táborokra, mint ma.

diakok-erdei-vandortabor

A felső tagozatos és középiskolás diákok a táborok során találkozhatnak a fenntartható erdőgazdálkodás és az örökerdő fogalmával is, melynek lényege, hogy az erdő vegyes korosztályú fákból, illetve minél több fafajból áll, így nemcsak természetesebb képet mutat, de őrzi a biológiai sokféleséget, és ellenállóbb a betegségekkel szemben is. Továbbá megismerhetik az erdészek munkáját, a bejárt térség természeti és kulturális értékeit, közben észrevétlenül szeretik meg a természetjárást, és tanulják meg a környezettudatosságot.

Nincs wifi és térerő sem

Sokan azt feltételezik, hogy a mai gyermekektől távol áll az erdő, csak a cybertérben mozognak otthonosan, pedig a Bakonyerdő munkatársai egyöntetűen azon a véleményen osztoztak, hogy a kicsik mindig rendkívül fogékonyak az újra, és fáradhatatlanok.

- Az Erdei Vándortáborok szervezése során meglepően jó tapasztalatokra tettünk szert: rájöttünk, hogy a gyermekek közelebb vannak a természethez, mint gondolnánk. A diákok még fogékonyak az erdőkre, itt megszeretik a túrázást, így később nagyobb eséllyel hozzák el kirándulni a családjukat és a barátaikat is – mondta el egy sajtótúra keretében dr. Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

erdei-vandortaborok-bakony-koris-hegy

Bár valóban rájuk fér a digitális detox, hamar rájönnek, hogy az erdő mélyén nemhogy wifi, még térerő sincs, mégsem érzik magukat kényelmetlenül. Természetesen nincsenek elvágva teljesen a világtól: este a táborokból azért mindenkinek lehetősége van felhívni a szülőket megnyugtatásképpen.

Növekvő étvágy és tudatosság

A Bakonyerdő munkatársai mosollyal a szájuk sarkában beszélnek arról is, hogy a napok folyamán nem is elsősorban az internetfüggőség szembetűnő, hanem az étvágy az, ami feltűnően változik. Az első nap még kitartanak az otthon csomagolt chipsek, rágcsálnivalók, második-harmadik napra megjön az étvágy, az utolsó napokon pedig már kapják a telefont, hogy hozzanak még egy kis szalonnát a sütögetéshez - amit készséggel teljesítenek is az erdészetek. Éhen egyébként senki sem maradhat, a táborokban mindig akad némi pluszkenyér, lekvár, miegymás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A projekt során tudatosan törekednek arra, hogy a diákok ökológiai lábnyoma minél kisebb legyen, és a táborokban csak minimális hulladék keletkezzen: nem véletlen, hogy a táborokat az év legzöldebb heteként hirdették meg. A vászonzsákokban valóban ott figyel az újratölthető kulacs, és a gyerekek megtanulhatnak tudatosabban bánni a vízzel és az árammal is. 

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektfelelőse azt is hozzátette, hogy az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használnak, és nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre is. 

Igazi élmény a gyerekeknek

Idén 138 csoport, csaknem 4 ezer diák és pedagógus kel útra az Erdei Vándortáborok keretében, hogy bejárják azt a hét túraútvonalat, amelyeket a helyi erdőgazdaságok és erdészetek jelöltek ki számukra a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis, valamint az idén új útvonalként bekapcsolódó Zemplén és Vasi-hegyhát előre kialakított útjain.

A bakonyi táborok egyik úti célja a bakonyi Gyilkos-tó.
A bakonyi táborok egyik úti célja a bakonyi Gyilkos-tó.

A gyermekek kísérői saját pedagógusaikból, pontosabban azokból kerülhetnek ki, akik egy továbbképzés keretében szerzik meg a szükséges túravezetői alaptudást. Mivel a kicsik már jól ismerik őket, a bizalom és a fesztelen hangulat garantált a kirándulás alatt.

A túrák egy hétig tartanak, a szállásokhoz néhol közös, otthonosan kialakított katonai sátrak, néhol kulcsosházak állnak a résztvevők rendelkezésére, a táborok egyfajta közösségi térként szolgálnak. Noha az időjárás mindig kiszámíthatatlan tényező, esőprogramra is felkészültek a szervezők: a gyerekek könyvekkel, társasjátékokkal üthetik el az időt a várakozás alatt. 

hubertlaki-tabor-bakony

Természetesen mindenkinek jár egy érdekességekkel teli útvonalfüzet és térkép is, amit kedvére bújhat, és haza is vihet magával megmutatni a barátoknak és a családnak.

A gyerek sosem fárad el

A bakonyi túra teljes hossza 72 kilométeres, amelyből az első két napon máris egy 15 és egy 17 kilométeres szakaszt megtesznek a diákok vezetőikkel. Bár a táv soknak tűnik, az erdész munkatársak szerint felesleges az aggodalom: a szokásos forgatókönyv szerint a gyermekek fáradtan megérkeznek a táborba, megvacsoráznak, beszélgetnek, és már kerül is elő a focilabda, a tollasütő vagy más játék. „Ez a szervezet még hamar regenerálódik” - tették hozzá egy mosoly kíséretében.

erdeivandor sajtotura 4

A minap lehetőségem volt az ország leggyönyörűbb vasútvonalán, a Bakonyvasúton utazni. A fel-feltűnő lucfenyők láttán újra szíven ütött a Bakonyerdő erdészeinek vészjósló előrejelzése: néhány év, és nem fogunk látni lucfenyőt. Helyére a duglászfenyőt próbálják majd megtelepíteni itthon, mert nemcsak az ökoszisztémának, de az emberi szemnek is hiányozna az erdőkből a fenyő - de az már valahogy mégsem ugyanaz. A változások jól mutatják: az ökotudatosság sosem volt még olyan fontos, mint ma. Talán megfelelő oktatással a gyerekek majd jobban csinálják. Rajtuk áll vagy bukik minden.

Gyilkos-tó a Bakonyban

A bakonyi Erdei Vándortáborok egyik fontos állomása a hubertlaki tábor, amelytől néhány száz méterre található Bakony Gyilkos-tava, a Hubertlaki-tó. A különleges hely hamar a diákok kedvence lesz.

(Képek: Tamás Katalin, Ruzsovics Dorina / Dívány.)

Ezt is szeretjük