Mesebeli tájak fölött libegőzhettek az országban: már nem csak a János-hegyre érdemes elmenni érte

A Zugligeti Libegő mellett más gyönyörű hegyeken is működnek libegők.

Libegők Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Zugligeti Libegő meglátogatása bakancslistás tétel, kihagyhatatlan program az egész család számára, a gyönyörű panorámáért megéri felsétálni a János-hegyre. Ma azonban nem csupán a budai hegyekbe érdemes elmenni a libegőzés élményéért.

A János-hegy mellett ugyanis országszerte számos helyen található izgalmas és csodás kilátást ígérő libegő: a hangulatos felvonókkal akár a Bükk, akár a Mátra, a Bakony vagy a Zemplén vonulatai is megtekinthetők madártávlatból.

A Mátra libegője a Sástói Kalandparkban

Idén tavasszal nyitott meg a mátrai libegő, mely a Sástót köti össze az Oxygen Adrenalin Parkkal. A kétszemélyes ülőhelyekről lélegzetelállító panoráma várja a látogatókat egészen őszig, a kalandpark nyitva tartása szerint, májustól augusztus végéig 10 és 19 óra között.

A libegő az 500 méteres távot hét perc alatt teszi meg, de a parkban számos izgalmas játék, így bobpálya, erdei labirintus, óriáshinták, hajtány és vízi akadály is kipróbálható. A parkba a belépőjegy ára 600 forint, a játékokért külön kell fizetni, darabonként 600 forintért váltható kőpengőkkel. A libegőzés egy irányba egy kőpengőbe kerül, oda-vissza kettőbe.

Lillafüred libegője

A Bükk hegység is megtekinthető felülnézetből: a Lillafüredi Libegő az Erzsébet sétánytól indul, és a kétszemélyes ülésekkel 1080 méter hosszan utazik, míg felér a Jávorhegyre. Itt már április óta várják a kirándulókat.

A jegyár felnőtteknek, egyszeri útra 1200 forint, oda-vissza 1500, a gyermek, a diák és a nyugdíjas pedig 1000, illetve 1300 forint. A libegőzés után, a drótkötélpálya szomszédságában hegyi roller és monsterbike is kölcsönözhető, de sétautakon is bejárható a vidék.

Eplényi felvonó nyáron

Télen sífelvonóként működik, nyáron azonban egészen más szerepet kap Eplény ülőliftje: a kirándulókat utaztatja meg a Bakony fölött, a csodaszép panorámában. Külön előnye, hogy ezt a libegőt akár egy négytagú család is igénybe veheti együtt: a kétszemélyes mellett négyszemélyes üléseket is kialakítottak, az előbbi 757, az utóbbi 1000 métert tesz meg.

Eplény Kalandhegye hétvégente 9 és 18 óra között látogatható, a libegőzés ára 1900 forint felnőtteknek, míg a diák-, a gyermek- és a nyugdíjas jegy 1500. Ha mindkét libegőt szeretnétek kipróbálni, 3000, illetve 2400 forinttal kell számolnotok. 

A helyszínen ingyenesen használható játékok, köztük ugrálóvár, trambulin is van, az Ámos-hegyen pedig mezítlábas tanösvényen sétálhattok.

Sátoraljai Zemplén Kalandpark

A Sátoraljaújhely szomszédságában működő, zempléni libegő az ország leghosszabbja, 1332 métert tesz meg, és a Magas-hegy kilátójáig visz fel kétszemélyes üléseken, valamivel több mint 200 méter szintkülönbséget megtéve, 25 perc alatt.

Középtávnál a kalandpark bejárata érhető el, ahol egyébként nagyon sok játéklehetőség vár: egy Sólyom nevű extrém zipline átcsúszópályát próbálhatnak ki a bátrabbak, de a bobpályán vagy a Dongó nevű kabinos felvonóval tett út is örök élmény lehet.

Mesés helyek a Velencei-tónál

A Velencei-tavat nem csupán a strandok miatt érdemes sokszor meglátogatni: találsz itt arborétumot, madárparadicsomot, várparkot és geológiai kincset is.

A Velencei-tó legeslegszebb részeit mutatjuk: megéri többször visszamenni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük