500-an sem lakják, de télen imádják a turisták: az egykori magyar bányászfalu tényleg gyönyörű

A bakonyi falucska télen igazán népszerű. Eplényben pedig egyáltalán nem csak síelni lehet.

epleny-ho
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bakony lábánál, Zirctől mintegy 7, Veszprémtől 14 kilométer távolságra fekszik Eplény. A településen mindössze 481-en laknak, ám télen közkedvelt turistacélponttá válik az országban.

A faluba szerencsére számos busz- és vonatjárat közlekedik naponta, Zircről mindkét módon 10-15 perc alatt elérhető. Eplényben és a környező településeken sok szálláslehetőség a turisták rendelkezésére áll, ám a síszezonban érdemes időben szobát foglalni.

Eplény látnivalói

A falu síkomplexumáról híres, mely idén december 1-jétől már nyitva tart. A Síaréna területén könnyű és nehezebb pályák, tanulópálya és kezdők által is biztonságosan használható Snowpark található, de még esti síelésre is van lehetőség. A falu környéke azonban a síelésen túl is tele van látnivalókkal, így ott nem csupán a téli sportok rajongói érezhetik jól magukat.

Eplény mellett télen-nyáron gyönyörű bakonyi világ fogadja a látogatókat. Még a téli hidegekben is érdemes nekivágni egy rövid túrának a 15 éve átadott Ámos-hegyi Pihenőerdő tanösvényen.

A túra egy szakasza a bájos Malom-völgyi-patak völgyében vezet, de útba ejthetitek az Ámos-hegyi kilátót, illetve jobb időben az erdei játszótereket is. A túra végeztével több szuper vendéglátóhelyen is megpihenhetnek a kirándulók, egy-egy forralt bor vagy tea társaságában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekességek a faluról

A falut az első oklevelek Olaszfalu részeként említették, földesura a zirci apát volt, kápolnáját pedig Szent Bernát, a ciszterciek védőszentjének tiszteletére szentelték fel. A környék már az avar korban is lakott lehetett, erről tanúskodnak az ásatások itt talált, 700-800-as évekből származó leletanyagai.

A településrész fejlődése igazán az 1930-as években indult meg, miután az eplényi ércbányát megnyitották. A '60-as évektől már 120 bányász dolgozott benne, komoly megélhetési forrást jelentett a környéken. A bányát a nyersanyag kimerülése miatt 1979-ben bezárták. Ezután Zirc része lett, csak 1992-ben, egy helyi szavazás után vált önálló községgé.

Legrégebbi épülete az írások szerint az egykori korcsma, ami felújítása után jelenleg közösségi ház szerepét tölti be, pincéjében pedig egy borház működik, melyben az összes magyar borvidék képviselteti magát. Egy kirándulás vagy egy síeléssel töltött nap méltó zárása is lehet egy kellemes, melegítő borkóstoló itt.

(Képek: Indafotó/bugyihusztár, Wikipedia/Tothh417.)

Ezt is szeretjük