Még mindig lehet elektromos autóra és kerékpárra is pályázni: íme, a feltételek
A tisztább jövő érdekében próbálják növelni a forgalomban az elektromos járművek számát, ami miatt nemrég pályázatot is kiírtak.

GettyImages-164900254
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020 májusában tett közzé egy pályázatot, hogy elősegítsék a tisztán elektromos járművek elterjedését a közforgalomban. A kiírás szorosan kapcsolódik a Klímavédelmi akciótervhez, melynek egyik célja, hogy minél kevesebb benzines és dízeles autó legyen az utakon.

Emellé idén november 23-ától elérhetővé vált az elektromos rásegítésű kerékpárok, a pedelecek vásárlásának támogatása is. Néhány kivételt leszámítva a kiírás csak olyan járműre vagy kerékpárra vonatkozik, ami teljesen új, még megvásárlásra vár, a tulajdonos nem vette át.

A pályázatok feltételei

Mivel mindkét pályázat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik, így kisebb eltérésektől eltekintve szinte ugyanolyan feltételeknek kell megfelelnie a pályázónak. Egy nagy különbség, hogy a vállalkozók és a kereskedelmi szférába tartozó cégek és a taxitársaságok akár elektromos robogók vásárlására is igényt tarthatnak, és a vételár bizonyos hányadát szintén fedezi a pályázat során kiutalt összeg. De cikkünkben a magánszemélyekre vonatkozó feltételekre fókuszálunk.

Az első és legfontosabb, hogy minden esetben csak egy darab elektromos gépjárműre vagy pedelecre vonatkozhat a pályázat, és magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie a személynek. Szintén kulcsfontosságú, hogy a kérvényt pontosan töltse ki mindenki, és még határidő előtt küldjék el a pályázati portálon keresztül. Ez a gépjárművek esetében 2022. június 1., 23 óra 59 perc, elektromos bicikliknél pedig 2021. október 29., 23 óra 59 perc. Utóbbira csak szakaszosan lehet pályázni, aminek pontos beosztását az alább látható felsorolás mutatja.

 • 1. szakasz 2020. 11. 23. és 2020. 11. 27. között
 • 2. szakasz 2020. 12. 28. és 2021. 01. 01. között
 • 3. szakasz 2021. 01. 25. és 2021. 01. 29. között
 • 4. szakasz 2021. 02. 22. és 2021. 02. 26. között
 • 5. szakasz 2021. 03. 29. és 2021. 04. 02. között
 • 6. szakasz 2021. 04. 26. és 2021. 04. 30. között
 • 7. szakasz 2021. 05. 31. és 2021. 06. 04. között
 • 8. szakasz 2021. 06. 28. és 2021. 07. 02. között
 • 9. szakasz 2021. 07. 26. és 2021. 07. 30. között
 • 10. szakasz 2021. 08. 30. és 2021. 09. 03. között
 • 11. szakasz 2021. 09. 27. és 2021. 10. 01. között
 • 12. szakasz 2021. 10. 25. és 2021. 10. 29. között

A pályázat beküldéséhez szükséges előzetes ügyfélkapus regisztráció, melyet a kormányablakoknál vagy okmányirodáknál lehet véglegesíteni. Sajnos ideiglenes regisztráció nem elegendő, ez ahhoz kell, hogy a kérvényező pontosan beazonosítható legyen.

Az elektromos autó és az elektromos bicikli vásárlásának támogatásához rögösebb út visz, mint hinnénk. A pályázathoz még szükség az adóazonosító jel igazolására alkalmas dokumentum másolata, tehát az adókártya szkennelt változata, a személyi igazolvány és lakcímkártya mindkét oldaláról készült másolat. Elektromos biciklik esetén pedig még 3 hónap folyamatos munkaviszonyt, vagy megbízási jogviszonyt vagy 30 napon belül kiállított vállalkozói jövedelemről szóló igazolást is mellékelni kell, természetesen adótartozása sem lehet az illetőnek. De ez még nem minden.

A pályázat elbírálása

Ezután a felelős minisztérium kompetens tagjai eldöntik, hogy megítélik-e a támogatást teljes vagy csak csökkentett összegben, vagy elutasítják, amiről gépjárművek esetében a pályázat beérkezésétől számítva 15 munkanapon belül értesítenek a pályázati portálon keresztül. Ezután 10 munkanapon belül megküldik a Támogatói Okiratot is. Biciklik esetében az adott szakasz utolsó napjától számított 20 munkanapon belül küldenek értesítést.

Ezenkívül nem lehet akármilyen cégtől vásárolni gépjárművet vagy kerékpárt, pontos lista van a regisztrált kereskedőkről, akiknél beszerezhetőek igény szerint az elektromos autók vagy az elektromos biciklik

A cikk az ajánló után folytatódik

A pályázatot el lehet bukni, hogyha valaki még azelőtt kezdené el használni a hőn áhított járművet, hogy megkapná a Támogatói Okiratot. Ezt a dokumentumot aztán 10 évig meg is kell őrizni. Megvásárolni meg lehet a közlekedési eszközt, de nem szabad átvenni. Annak, aki sikeresen elnyerte a pályázatot, 90 napon belül a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számítva le kell bonyolítania a vásárlást is, különben visszavonhatják az támogatást. Sőt, hogyha kiderül, hogy az összeget jogosulatlanul vette igénybe valaki, kamatostul kell visszafizetnie. Érdemes mérlegelni a döntést, mert komoly következményei lesznek, ha valaki nem megfelelően használja fel.

A vásárlás úgy zajlik, hogy a kereskedővel Engedményezési szerződést kell kötni, melybe a pontos támogatási összeg is beleírandó. Csak ezután lehet megvenni a járművet. A szerződés mintája a honlapon megtalálható az ismertető végén, két tanú aláírása is szükséges hozzá. Ha megtörtént az átvétel, akkor az erről szóló adásvételi szerződést vagy visszaigazolást elektronikus úton szintén el kell küldeni a portálon keresztül. A teendőknek még itt sincs vége.

GettyImages-1282883652
Fotó: Maridav / Getty Images Hungary

Autók esetében kötelező, hogy a gépjárművön legyen Casco biztosítás, elektromos bicikliknél pedig a BikeSafe regisztráció szükséges. Hogyha bármi olyan történik, ami ellentétes a támogatás követelményeivel, 8 napon belül értesíteni kell a lebonyolító szervet, ők pedig eldöntik, mi a következő lépés.

Három éven át be kell számolni

Ezenkívül mindkét esetben a fenntartási időszak végéig, tehát három évig nem szabad másnak adni a közlekedési eszközt, még bérbe sem, vagy használhatatlanná tenni, mert akkor is kamatostul vissza kell fizetni a támogatási összeget. Ráadásul minden évben még külön be is kell számolni az állapotáról, képpel bizonyítani, hogy rendeltetésszerűen használja a tulajdonos.

Ha ez még nem lenne elég, bármikor jöhetnek ellenőrizni is szakemberek, hogy valóban jól működik-e a jármű, és nemcsak ebben a fenntartási időszakban, hanem ezen túl még egy rendkívüli és utólagos ellenőrzésre is sor kerülhet öt évig. Akár visszamenőleg is visszavonhatják az összeget, ami nem túl jó hír.

GettyImages-1195384614
Fotó: EmirMemedovski / Getty Images Hungary

Ezeknek a tudatában érdemes mérlegelni, hogy megéri-e a támogatás. Akiknek igen, azok pedig alaposan olvassák át az összes létező tájékoztatót, mert rengeteg apróságra kell odafigyelni. Nem árt egy strapabíró dossziét beszerezni, mert temérdek dokumentumra kell számítani, amit az esetleges ellenőrzésekkor természetesen mind be is kell mutatni.

6 íratlan vezetési szabály, amikről illik tudni: a cipzárelv nagyon fontos

A vezetők hajlamosak elfeledkezni a többi sofőrről, pedig a forgalom résztvevői közösen nagyban tudnának változtatni a vezetési kultúrán.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük