Tömegek kémlelik az égboltot országszerte a következő napokban: izgalmas programok várják a csillagok szerelmeseit

Több mint 80 helyszínen lehet kémlelni az eget a programokon.

Egy hét a csillagok alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország amatőr és hivatásos csillagászai a nyár legvarázslatosabb napjain irányítják a tekinteteket az égboltra: az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kínál galaktikus kalandokat kicsiknek és nagyoknak szerte az országban.

Augusztus 5. és 14. között több mint 80 helyszínen kémlelhetjük az eget: a Hortobágytól Fótig, Pécstől Bajáig számtalan varázslatos nappali és éjszakai program várja az érdeklődőket. Az eseménysorozat megnyitója a Svábhegyi Csillagvizsgálóban volt.

Egy hét a csillagok jegyében

Idén már harmadik alkalommal, az eddigieknél is színesebb programmal és több helyszínen zajlik az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat, amelynek célja, hogy országszerte az égboltra irányítsa a tekinteteket. A program ideje alatt, augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik az égi jelenségek megfigyelésére: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot. 

Az érdeklődőknek távol a városok fényszennyeződésétől a természet éjjeli nyugalmában és egy nyüzsgő település járdáján hétköznap délelőtt egyaránt lesz lehetőségük az égbolt felfedezésére az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat tíz napja alatt. A sokféle helyszín és program is arra mutat rá: a csillagok észlelése, az univerzum kutatása éppolyan színes és izgalmas lehet, mint maga az égbolt.

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, dr. Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője) és Ordasi András (szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója) indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőr csillagászat lehetőségeit, illetve hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat.

Programok éjjel-nappal

Az idei rendezvény minden eddiginél több lehetőséget kínál: több mint 60 csapat 85 helyszínen összesen 140 programot valósít meg augusztus 5. és 14. között. Nem csak a csillagászok készülnek az augusztusi csillaghullás tanulmányozására, már most elfogytak a helyek a nagy csillagvizsgálók - Bükki Csillagda, Pannon Csillagda, Svábhegyi Csillagvizsgáló - éjszakai bemutatóira, de a nappali programjaikra még akadnak szabad helyek, és szerte az országban megannyi különleges esemény várja az érdeklődőket nappal és éjjel egyaránt.

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullástárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn, távol a város fényeitől.

Csatlakozók a határon túlról

A programok megvalósítói között vannak hivatásos és amatőr csillagászok, például fizikatanárok, illetve csillagásztársaságok: visszatérő partner a Cepheus Amatőrcsillagász Társaság, illetve a SkyGrót Csillagász Társaság, és a határon túlról csatlakozott a Csallóközi Észlelők Baráti Társasága.

A programsorozat célja továbbra is a bemutatóhelyek és csillagászcsoportok összekapcsolása, a csillagászközösség megerősítése, az utánpótlás biztosítása és annak megmutatása, milyen sok lehetőségünk van az égbolt tanulmányozására. Az elmúlt években több bemutatóhelyszínt is „felfedezett magának" a helyi közönség - a szervezők szeretnék, hogy ez a tendencia folytatódjon, és a kisebb csillagászati közösségek is reflektorfénybe kerüljenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szervezők várják mindazon egyesületek, csillagvizsgálók, baráti körök, amatőr vagy kutató csillagászok jelentkezését, akik szívesen szerveznének csillagászati bemutatókat, legyen szó távcsöves észlelésről vagy a városi fényektől távoli közös hullócsillaglesről.

6 izgalmas NASA-fotó

A következőkben olyan lenyűgöző NASA-fotókat láthatsz, melyeket a Hubble űrtávcső készített az elmúlt években. A csillagászati műhold a látható fény, a közeli infravörös és ultraibolya tartományban végez észleléseket. Hetente 120 gigabyte adat előállítására képes.

Láttál már felrobbant csillagot? - 6 izgalmas NASA-fotót mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary. Cikken belüli képek: Svábhegyi Csillagvizsgáló - Tuba Zoltán.)

Ezt is szeretjük