Évről évre változik a Föld mérete: mérhető a szám - Fenyegetheti-e az emberiséget?

Sokan nem is gondolnák, de a Föld mérete folyamatosan változik.

GettyImages-78388016
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az ember azt gondolná, hogy a Föld mérete változatlan, kutatók szerint egyáltalán nem az. Ennek egyszerű oka van.

A Föld és a világűr között érdekes adok-kapok viszony áll fenn, melynek során bolygónk az atmoszférájából gázokat ad le az űrnek, az űrből pedig meteorok érkeznek be hozzánk. Ennek következtében a Föld változásban van.

Így változik a mérete

Mivel az atmoszféra a bolygó szerves része, az űrkutatók a kettőt együttvéve vizsgálják. Guillome Grnoff, a NASA kutatója szerint, miután a Föld gázokat ad le az atmoszférájából, utóbbi mérete nyilvánvalóan csökken. Igaz, ez a csökkenés igen csekély. Amikor azonban a Földre érkeznek meteorok vagy üstökösök, a bolygó maga gyarapszik. Miután a Föld négy és fél milliárd éve létrejött, akkor is nagyban gyarapították hasonló, űrből érkező kőzetek.

- Természetesen azt még mindig csak kutatjuk, hogy a Föld mérete inkább csökken vagy inkább nő, hiszen ezt nehéz lenne valós időben lemérni. Nem ismerjük a Föld súlyát, ami ahhoz lenne szükséges, hogy pontosan mérhessük a változásait - mondja a tudós.

De a meteorok mértékének alapján a kutatók megsaccolták, hogy a bolygó évente mintegy 16 500 tonnával gyarapszik, ami körülbelül másfél Eiffel-toronynak felel meg.

Az atmoszféra szökését is megpróbálták számokban kifejezni. Számításaik alapján 82 700 tonna, vagyis hét és fél Eiffel-torony mennyiség távozik belőle az űrbe évente. Ugyan ez soknak hathat, de tekintettel a Föld méretére, meglehetősen csekély.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Van ok aggódni?

Bár az atmoszféra fogy, aggodalomra semmi ok. Gronoff ugyanis azt is kiszámolta, hogy ha évente 60 ezer tonna veszne el belőle, akkor 5 milliárd év alatt fogyna el a teljes mennyiség. Mindeközben azt se feledjük, hogy a vulkánok és óceánok valamennyi utánpótlást biztosítanak az atmoszférának, így csaknem háromezerszer ennyi idő kellene az atmoszféra teljes elfogyásához, vagyis 15,4 trillió év, ami százszor annyi, mint magának az univerzumnak a kora. Ekkorra a Föld már így is, úgy is élhetetlen lenne, tekintettel a Nap evolúciójára, mivel az várhatóan 5 milliárd év múlva vörös óriássá fog alakulni.

Összevetve a fenti két számot, látható, hogy a Föld atmoszférával együtt vizsgált mérete csökken, ugyanakkor ez, mint Gronoff mondja, egyáltalán nem veszélyezteti az emberi létet.

Érdekes jelenség, és nem véletlen

Kína új holdmintái fiatalabbak, mint azok, amelyeket az Apollo-program során gyűjtöttek. Hogyan lehetséges ez? Korábbi cikkünkből kiderül.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük