Hetekre változik a vonatközlekedés: sorra vesszük, milyen járatokat érint
Lezárják a Déli pályaudvart karbantartás miatt, így számos menetrendi változással számolni kell majd.

deli-pu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karbantartási munkálatok miatt októberben két hétre teljesen lezárják a fővárosi Déli pályaudvart: ez idő alatt a Déliben szünetel a vonatközlekedés, így bizonyos járatok menetrendje módosul, a főpályaudvar szerepét pedig ideiglenesen főként a Kelenföldi, részben pedig más pályaudvarok veszik majd át.

A MÁV START Zrt. közleménye szerint a pályaudvar október 4-étől és 17-én éjfélig lesz zárva. Ez idő alatt olyan karbantartási munkákat végeznek el a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, melyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehetne teljesíteni.

Lezárásban érintett vonalak

A munkálatok idején a Déli pályaudvarról nem indulnak, és nem is érkeznek oda vonatok. A karbantartás miatt leginkább érintett Budapest-Déli-Tatabánya-Győr, Budapest-Déli-Székesfehérvár, Budapest-Déli-Pusztaszabolcs-Pécs vonalakon és egyes mellékvonalaikon közlekedő vonatok menetrendje módosul. 

A vágányzár ideje alatt Kelenföldről a Déli pályaudvar a BKK járatainak igénybevételével érhető el - írja a MÁV START Zrt. közleménye.

Menetrendi változások listája

  • A Budapest-Déli-Győr vonalon közlekedő S10-es, a Budapest-Déli-Oroszlány között közlekedő S12-es, a Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dombóvár vonalon közlekedő S40-es, a Budapest-Déli-Dunaújváros vonalon közlekedő S42-es és a Budapest-Déli-Székesfehérvár között közlekedő Z30-as jelzésű elővárosi személyvonatok Kelenföld állomásról közlekednek, és oda is érkeznek.
  • A vasárnapi munkarend szerint Budapest-Déli-Győr vonalon közlekedő elővárosi gyorsított vonatok a Budapest-Keletibe érkeznek, és onnan indulnak.
  • A Göcsej InterCity - IC958 és IC959 - Zalaegerszeg felé Kelenföldről indul, Zalaegerszeg felől viszont Budapest-Keletiig közlekedik.
  • Szintén a kelenföldi állomásról fordulnak a szombathelyi, zalaegerszegi, veszprémi, nagykanizsai, keszthelyi, tapolcai és ljubljanai gyorsvonatok, továbbá egyes InterCity-járatok is. A szombathelyi vonaton továbbá Székesfehérvár és Várpalota között is vágányzár van október 8. és 17. között, itt vonatpótló buszok közlekednek. A hosszabb menetidő miatt ezért a menetrend változik.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • A Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonal korszerűsítési munkái miatti változások továbbra is érvényben lesznek, ezért az S40-es és S42-es vonatok továbbra sem érintik a Kelenföld és Érd felső közötti állomásokat és megállóhelyeket. Emellett október 6-án és 7-én Pusztaszabolcs és Dunaújváros között is pályakarbantartást végeznek, az S42-es vonatok csak Kelenföld és Pusztaszabolcs között közlekednek.
  • Az S36-os és G43-as vonatok változatlanul Kőbánya-Kispest, Tárnok, Martonvásár, illetve Székesfehérvár állomások között szállítják az utasokat.
  • A zágrábi - 200-as és 201-es számú - Agram nemzetközi gyorsvonat a Déli helyett a Keletiből indul, és oda is érkezik. Ugyancsak a Keletiből indul Zágráb felé a - 204-es és 205-ös - Gradec gyorsvonat, mely azonban Zágráb felől csak Kelenföldig közlekedik.

A módosított menetrendek megtalálhatók a MÁV honlapján, a vágányzári hírek menüpontban, de a menetrendi keresők is a változásokat figyelembe véve listázzák ki a vonatokat az adott időszakra.

Jegypénztár és ügyfélszolgálat

A Déli pályaudvaron szünetel a jegyértékesítés október 3-án 20 órától 18-án 6 óráig a belföldi és nemzetközi személypénztárban, illetve a személyes ügyfélszolgálat is zárva tart. Október 3-án este 8 órától éjfélig, valamint 18-án éjszaka, reggel 6:00-ig a menetjegyvásárlás a jegykiadó automatákból biztosított. A pályaudvar zárva tartása idején viszont nem közelíthetőek meg a jegyautomaták.

Kelenföld állomáson megerősített pénztári szolgálat és két jegykiadó mobilbusz áll az utasok rendelkezésére. Az elkészült START Klub kártyák a Déli helyett a kelenföldi pályaudvar információs pultjánál vehetők át.

(Képek: Indafotó/Puffancs, Nemcsik Zoltán, Manóvezér.)

Ezt is szeretjük