Ahol évente kétszer szétnyílik a tenger: a lenyűgöző jelenséget koreai Mózes-csodaként is emlegetik
Két dél-koreai sziget között minden évben előbukkan egy földsáv a tengerben, amelyen az érdeklődők átkelhetnek.

jindo
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dél-koreai Jindo- vagy Csin-sziget különleges természeti jelenségről ismert: évente általában kétszer kettéválik itt a Kelet-kínai-tenger, létrehozva egy keskeny földsávot, amelyen keresztül a helyiek és a kíváncsi turisták átgyalogolhatnak a közeli Modo-szigetre.

Az Ószövetségben olvasható történet alapján az érdekes eseményt koreai Mózes-csodának is szokták hívni.

Egy órán keresztül látható a földsáv

A természeti csoda március és június között két alkalommal következik be, és már 1975-ben jelentős népszerűségre tett szert, amikor az akkori dél-koreai francia nagykövet a Vörös-tenger bibliai szétválasztásához hasonlította egy francia újságban. A szigeten élő helyiek, illetve az egyre nagyobb érdeklődést tanúsító turisták minden évben négynapos fesztivál során ünneplik a jelenséget.

Jindo Miracle Sea Road Festival 100
Fotó: Wikipédia/Piotrus

A körülbelül egy órán át látható, 2,8 kilométer hosszú földsávon tömegek indulnak meg a Jindónál jóval kisebb Modo irányába. Mivel az ideiglenes út igencsak saras, az emberek csizmát húznak, hogy száraz lábakkal teljesíthessék a zarándoklatnak beillő sétát. Az eseményt különböző zenei előadások, hagyományos bemutatók és sütögetések színesítik.

Legenda is fűződik hozzá

A tenger szétnyílása az árapály-tevékenységnek tudható be, és ami a víz szétválásának tűnik, az valójában a tenger szintjének csökkenése. A helyieknek a tudományos magyarázat mellett természetesen megvan a saját legendás elképzelésük is az eseményről. A történet szerint egykor rengeteg tigris élt a szigeten, és amikor rátámadtak a környező falvakra, az emberek a Modo-szigetre menekültek. Egy idős, Bbyong nevű asszonyt viszont véletlenül hátrahagytak.

Bbyong nagy magányában mindennap a tenger istenéhez imádkozott, hogy ismét találkozhasson a családjával. Álmában az isten megígérte neki, hogy másnap szivárvány tűnik majd fel a vízen, és azon keresztül a szerettei felkereshetik őt.

GettyImages-1264626668
Fotó: AaronChoi / Getty Images Hungary

Amikor az asszony kiment a partra, a tenger szétvált előtte, és egy szivárványút jelent meg rajta, amin visszatértek hozzá a családtagjai. A történetnek egy szobor is emléket állít Jindón, illetve a fesztivál során is felidézik.

A Jindo-sziget Dél-Korea harmadik legnagyobb szigete, mintegy 250 kisebb szigettel együtt alkotja Jindo (Csindo) megyét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Koreai-félsziget délnyugati sarkának közelében fekszik, a szárazföldtől a Myeongnyang-szoros választja el. A szoroson átívelő híd a maga 484 méteres hosszúságával az átadása idején a világ leghosszabb függőhídjának számított. A sziget nevezetessége továbbá a koreai jindo kutya, ami barátságos természetéről és kiemelkedő vadászösztönéről híres.

10 természeti csoda, amitől eláll a lélegzeted

Érthető módon az ember számára többnyire saját hazája a legszebb, ettől függetlenül a bolygón több lenyűgöző helyszín létezik. A szerencsésebbek életük során rengeteg mesés vidékre eljutnak, de ahhoz, hogy valaki mindent lásson, talán még két élet is kevés lenne. A föld tele van felfedezésre váró, meseszép kincsekkel, melyekről az ember sokszor azt hiszi, ilyen nem is létezhet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Pioutrus)

Ezt is szeretjük