Most különösen veszélyes autóba ülni: vezess óvatosan, ha ezt látod az utakon!

Nem csak télen lehetnek veszélyesen csúszósak az utak, az avar is okozhat problémát.

Csúszós utak ősszel

Az autózás közben számos tényezőre figyelni kell, amely jelentősen nehezíti a vezetés körülményeit. A téli balesetveszélyekkel sokan tisztában vannak, ám a késő őszi időben is akadnak kockázatok.

A hótól és jégtől csúszós utakon talán mindenki körültekintőbben, óvatosabban, adott esetben a megengedettnél is kisebb sebességgel vezet, ám arra már kevesen figyelnek, hogy az ősz is tartogat komoly veszélyeket: a köd, a kiszámíthatatlan csapadékmennyiség és az egyre rosszabb látási viszonyok, az egyre korábbi sötétedés mellett az olyan egyszerű tényezők is problémát jelenthetnek, mint az utakra hulló falevelek.

Csúszós utak ősszel

Bár a hulló falevelek látványa sokakat andalgásra csábít, az úton maradó avar a megszokottnál is jóval megfontoltabb vezetési stílust tesz indokolttá. Az őszi utakon többféle módon is nehezítő körülményt jelent ez.

Elsősorban a tapadási viszonyokra van negatív hatással az aszfaltra hullott, átnedvesedő avarréteg. Bár több faktor befolyásolja az eredményt, az autógyártók tesztjei arra engednek következtetni, hogy egy vastag, vizes levélréteg akár a havas úthoz hasonló mértékben csúszós lehet. 

Mindenesetre érdemes ilyenkor számolni a megnövekedő fékúttal, féktávolsággal, a gumik kevésbé stabil tapadására a kanyarokban a balesetek elkerülése érdekében. A kisebb sebesség, az óvatosabb mozdulatok, a nagyobb követési távolság ilyenkor megóvhatja az embert a koccanásoktól és más balesetektől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További problémák ősszel

Az ősszel lehullott falevelek akár a felfestett útburkolati jelek láthatóságát is rontják, adott esetben teljesen eltakarhatják azokat, ami ugyancsak fokozott körültekintést igényel. A kátyúk, úthibák eltakarásával pedig az anyagi kárral járó balesetek kockázatát is megnövelik.

A levelek eltakarítása, a közutak tisztán tartása hivatalosan az útkezelő feladata: a lakott területen kívüli utak és autópályák a Magyar Közút Zrt.-hez tartoznak, a lakott területen belüliek az önkormányzathoz, illetőleg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez.

Hogy jelentsd be kátyúkárt?

Rengeteg a kátyú az utakon, ezért tudni kell, mi a teendő, ha kár éri miattuk az autót.

Ki téríti meg, ha a kátyú kárt tesz a kocsiban? A közutak felét hivatalosan is rossz állapotúnak minősítették

Rengeteg a kátyú az utakon, ezért tudni kell, mi a teendő, ha kár éri miattuk az autót.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük