A Csobánc tetejéről káprázatos a balatoni panoráma: gyönyörű körtúrán barangolható be a vidék

A Balaton mellett magasodó Csobánc impozáns tanúhegyéről gyönyörű kilátás nyílik a vidékre.

csobánc vár 2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton környékén csodálatos helyekre bukkanhat a túrázó: az egyik mesés helyszín Csobánc a várával, mely garantáltan megéri a kirándulást. A tanúhegyek környékén számos túraútvonal várja a kíváncsi természetjárókat.

Csobánc impozáns tanúhegye a Tapolcai-medence keleti részén magasodik, közvetlenül a Balaton-felvidék mellett. A bazaltsapkás hegy lábánál szőlővel ültették be a területet, melyek között húzódik felfelé a túraútvonal, egészen a csúcsáig.

Túra a Csobánc váránál

A Csobánc nyugati lábánál elterülő Gyulakesziből lehet a legkönnyebben megközelíteni a vulkáni hegyre vezető útvonalat, pontosabban az út mellett található parkolótól. Innen lehet bekapcsolódni a zöld jelzésű, viszonylag széles murvás útra, mely felvisz a gyönyörű panorámájú hegyre.

csobánc kilátás 2

Már az odafele vezető séta közben is kivehető a csonka kúp alakú képződmény tetejére épített várból megmaradt rom, ami a 13. század második fele óta őrzi némán a helység emlékeit. Az idő vasfoga ugyan meglátszik rajta, mégis szakadatlanul áll, mintegy díszes koronaként ékesíti a csúcsot.

csobánc kilátás 4

Amikor a kirándulás során elérkeztünk a Rossztemplom magával ragadó kőépületéhez, le kell térni az útról jobbra, hogy a kék jelzésű Kéktúra útvonalán lehessen tovább folytatni az utat. Itt ismét jobbra kell kanyarodni, hogy egy panorámaútként is titulálható ösvényre lépjünk, melyről a Balaton, Szigliget és a Badacsony semmivel nem összetéveszthető látványát lehet megcsodálni séta közben. Ez az útvonal egészen a Csobánc 378 méter magas fennsíkjáig elvezet.

csobánc vár 3

Eddig is pazar kilátást lehetett élvezni, de talán innen a legszebb. Jó időben a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig nyúlik a panoráma, akár még a Somló sziluettje is felsejlhet a messzeségben. Természetesen a Balaton ezüstösen csillogó vize és a körülötte tobzódó tanúhegyek is lélegzetelállító látványt nyújtanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezen a területen kialakítottak pihenőhelyeket is, hogy a túrázók kényelembe tudják magukat helyezni, és akár hosszú perceket gyönyörködhessenek a hely magával ragadó látványában. Egyesek szerint ez az egész Balaton-felvidék egyik legszebb körpanorámája.

A visszaút első állomása a Vár-kút, amihez a K jelzést kell követni, innen pedig az elágazásnál jobbra kanyarodva a Mária-úton haladunk tovább lefelé. Ezután szépen, lassan véget ér a körtúra a már ismert szőlős között, a présházak mellett elhaladva előbb-utóbb feltűnik a Szent Donát-kápolna is. Itt jobbra kell kanyarodni, majd egy pár perces séta után kilyukadunk ismét a parkolóban.

Csobánc vára.
Csobánc vára.

Mielőtt bárki belevágna a kirándulásba, érdemes figyelembe venni, hogy néhol meredeken emelkedő szakaszokon kell végigküzdeni magát az embernek, így ajánlott túracipőt felvenni, rossz időben pedig könnyen csúszóssá válhat az út.

Pazar kilátók Budapest környékén

Budapesten és környékén is várnak szebbnél szebb panorámát nyújtó kilátók.

(Cikken belüli képek forrása:  Kósa Csaba, Ott vagyunk már?, Nagy István, Nardai Károly / Indafotó, borítókép forrása: bocifiu / Indafotó.)

Ezt is szeretjük