5 különleges, új kilátó az országban: van, ami vízre épült, és van, amiről szó szerint lélegzetelállító a panoráma
Ezeket az új kilátókat érdemes felkeresni, igaz, egyikhez-másikhoz nem árt egy kis bátorság sem.

várhegy kilátó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szép kilátással kecsegtető helyszínek a kirándulások csúcspontjai, általában szó szerint és átvitt értelemben is. Ha az ember felér a hegytetőre vagy a kilátó legfelső szintjére, a lélegzetelállító panoráma, a képeslapként feltáruló táj látványa minden fáradtságért kárpótolja. Fentről egészen más arcát mutatja minden környék, távlatok nyílnak, könnyebb elhelyezni egymáshoz képest az egyes településeket, látnivalókat. 

Az ország számos pontján várja kilátó a kíváncsi, körbekémlelni, fotózni vágyó turistákat, 2020-ban és 2021-ben is több ilyen létesítmény épült, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. 

A Tisza-tó kilátóit vízen lehet megközelíteni

2021 nyarának szenzációja a két új kilátó a Tisza-tavon, amelyek júniusban nyíltak meg a nagyközönség előtt. Különlegességük, hogy csak vízen érhetőek el. Az egyik a Ravasz-háton, a másik a Csapói Holt-Tiszán található. Utóbbinál korábban már állt madármegfigyelő torony, a nádason át pallóút vezet a kilátóhoz.

Közzétette: Csodálatos Tisza-tó – 2021. augusztus 23., hétfő

 A másik Újlőrincfalva környékén magasodik, itt palló sincs, a kilátónál lehet kikötni a csónakkal. Az építmények 9-9 méter magasak, vörösfenyőből készültek.

22 méter magas kilátó a város szélén

Szintén 2021 júniusában vehették birtokba az érdeklődők a 16. kerület új, modern megjelenésű kilátóját, ami biztosan nem a tériszonyos látogatókra számít, hiszen 22 méter magas.

Közzétette: Hegedüs Géza Városi Könyvtár – 2021. június 16., szerda

A fagerendákból álló építmény jól illeszkedik a Naplás-tó környezetébe, mivel jócskán a fák fölé magasodik, szédületes kilátást kínál a tóra és a Gödöllői-dombságra egyaránt. A tó melletti parkolótól kényelmesen, körülbelül 10 perces sétával érhető el. 

Hétemeletes régi-új kilátó a Zengő csúcsán

Tavaly nyáron adták át a Mecsek legmagasabb csúcsán, Zengőn az új, hétemeletes, 22 méter magas kilátót. Az építmény csak részben új, ugyanis a régi geodéziai tornyot öltöztették hozzá acélköpenybe.

 Megmászása nem könnyű feladat, 112 lépcsőfok legyűrését kívánja, ennél is nagyobb kihívást jelenthet viszont az ember lába alatt kibontakozó látvány, mivel  a szintek járófelületei és a lépcsők is rozsdamentes acélhálóból készültek, így végig lelátni. A legfelső szintről csodás körpanorámában gyönyörködhet, aki leküzdötte a félelmeit. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Várhegy-kilátó a Királyrétnél

2020 őszén adták át a Börzsöny új, lucfenyőből készült kilátóját, ami a főváros környéki Királyrét fölé magasodik.

Közzétette: Várhegy Kilátó -Királyrét – 2020. szeptember 22., kedd

A 15 méter magas építmény tetejére nyolcvan lépcsőfok vezet, az első két szinten padokon pihenhet meg a megfáradt túrázó. Fentről szép kilátás nyílik a Börzsönyre, a Pilis hegyvonulataira, a Cserhát vidékére és a Naszályra is. Jó időben akár a Szlovák Paradicsomig is ellátni. 

Sétaútvonalak Budapesten

Tanösvények, mocsárvilág, Jókai Mór kertje, a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, amely mellett nemrég egy új kilátót is átadtak: a következő helyszíneken kicsit eltávolodhattok a belváros zajától, és a természet kincseiben gyönyörködhettek. Hétvégente persze többen felkerekednek, hogy hasonlóképp tegyenek, de még így is jóleső élmény a séta.

(Borító- és ajánlókép: Várhegy-kilátó, forrás: MTI/Máthé Zoltán.)

Ezt is szeretjük