A Nyugat-Mecsek 6 legszebb látnivalója: az Abaligeti-cseppkőbarlangtól a Zsongor-kőig

Sokan a Kelet-Mecsek területén kirándulnak, pedig a Mecsek nyugati része is érdekes látnivalókat rejteget.

zsongor-kő nyitó
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan kirándulnak a Kelet-Mecsek mesés vidékére, hiszen ott található Óbánya tündéri kis zsákfaluja, Máré vára, nem beszélve a Mecsek legmagasabb hegyéről, a Zengőről és pompás kilátójáról. 

Ezzel szemben ritkán esik szó a nyugat-mecseki látnivalókról, pedig lélegzetelállítóan szép helyszíneket rejteget az a tájvédelmi körzet is.

Az Abaligeti-barlang

Orfű közvetlen szomszédságában terül el Abaliget mesés községe, ahol a Csónakázó-tó, az Abaligeti-tó és a partján lévő szabadstrand mellett még egy cseppkőbarlang is található, mely egyenesen a Bodó-hegy belsejébe vezet. A legenda szerint azért kell görnyedve bemenni a barlangba, hogy a látogatók „fejet hajtsanak" a hegy előtt.

1234095518

A barlangi túra nagyjából 50 percet vesz igénybe, és minden órában indítanak csoportokat. Hogyha valaki esetleg lemaradt volna egy turnusról, azt az egy órát a tóparton andalogva vagy a közeli Denevérmúzeum felfedezésével is töltheti. 

A Melegmányi-vízesés, azaz az Ágnes-vízesés

Pécs egy északi városrészéből, Gyükésből, azon belül is a Dömörkaputól indul a piros jelzésű túra a Meleg-mányi-völgy területére, ahol a Mecsek legnagyobb vízesése, az Ágnes-vízesés is megtekinthető. A mésztufalépcsőkkel és patakokkal tűzdelt kirándulóhely az egész Mecsek egyik legszebb túraútvonalát rejti.

Jakab-hegyi őskori földvár

A Jakab-hegy 602 méteres magasságával a Mecsek negyedik legmagasabb hegye, mely többek között egy vaskori földvárat és késő bronzkori halomsírokat is rejteget. Érdemes végigsétálni a Jakab-hegyi tanösvényen, mely elvezet az érdekes látnivalókhoz. 

Pálos kolostor romjai

Bármennyire meglepőnek is hangzik, itt is található egy pálos kolostor, melynek több száz éves kőfalai a mai napig állnak. Mellette egy új kolostort is építettek, ahol tűzrakó helyet, pihenőhelyeket hoztak létre. A történet szerint még az Árpád-korban a Jakab-hegyen létrejött egy kis falu, és ennek egykori kis temploma lett végül a szerzeteseké.

A cikk az ajánló után folytatódik

Babás-szerkövek

A Nyugat-Mecsek peremén lélegzetelálló látványt nyújtanak a Babás-szerkövek, melyek Kővágószőlősről és Cserkútról is megközelíthetőek. A vörös színű homokkő-tömörülés folytán keletkezett köveket elképzelhető, hogy hajdanán emberáldozatoknál használták, innen eredhet a szerkő elnevezés.

IMG 20210814 124457

Annyi bizonyos, hogy emberalakokat idéznek ezek a formák, a helyi legenda szerint egyes szerkövek emberek voltak, akik kővé váltak. Azonkívül, hogy meg lehet csodálni a permkori képződményeket, még nagyszerű panoráma is nyílik a helyszínről.

Zsongor-kő

A Zsongor-kő lelátójáról szintén mesés a kilátás. Nem könnyű feljutni ide, a Babás-szerkövek mellett elhaladó út a Sasfészek nevű meredek sziklafal oldalában visz tovább, de megéri a kirándulást. A vörös homokkőből képződött természetes kilátópontra a látogatók biztonsága érdekében fémkorlátot is létrehoztak.

IMG 20210814 143449 1

Nevéhez egy különös legenda fűződik, mely szerint egy Zsongor nevű legény párjával együtt menekült a törökök elől, amikor erre a lapos kőre érkeztek. A lóháton ülő legény inkább megsarkantyúzta állatát, hogy az a mélybe ugorjon velük együtt, semmint hogy a törökök foglyaivá váljanak.

Mesebeli falvak a Mecsekben

Csodaszép falvak bújnak meg a mecseki völgyekben, melyek utcáin eltölt a nyugalom.

Mesébe illő falucskák a Mecsekben: festői völgyekben bújnak meg

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Országalbum/HOBORPETI, Cikken belüli képek forrása: Forró Gábor, Indafotó/tetrodotoxin, Országalbum/PRESS66.)

Ezt is szeretjük