Csillagnéző rétek itthon
Illatos nyári éjszakákhoz
A csillagok fényénél aligha létezik romantikusabb díszlet egy andalító éjszakai sétához. Íme, három hely, ahol egybeolvad ég és a föld.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármily kicsinek tűnik is alattuk az ember, a világ végtelenségét tükröző csillagok szépséget visznek a hűvös éjszakába, fényük pedig megszelídíti a háborgó gondolatokat.

Fotó: Radisics Milán/Wild Wonders of Europe, csillagpark.hu

Ha a májusi égbolt szikráit egy tavasz illatú, kellemes éjszakán akarjátok megcsodálni, íme, három gyönyörű hely, ahol több ezer csillagból választhattok magatoknak egyet.

Így keress csillagot!
El akarsz igazodni az ezernyi, Göncölszekéren túli csillag között? Kattints ide, és megtudod, mit és hol keress a májusi égbolton! »

Túra a Tejút mentén: zselici rétek

Számos felmérés bizonyítja, hogy az utóbbi évtizedekben rohamosan csökken azon helyek száma, ahol zavaró fényektől mentesen, tisztán és önnön mivoltukban láthatók az égbolt csillagai.

Mivel azonban a csillagos ég az emberi kulturális örökség része, emellett a fényszennyezés nagymértékben károsíthatja a természetes élőhelyek egyensúlyát, megszületett az International Dark Sky Park, magyarul Csillagoségbolt-parkra keresztelt kezdeményezés, melynek célja a fényszennyezettség visszaszorítása és az éjszaka csodáinak minél teljesebb bemutatása.

Néhány amerikai nemzeti park után Európában elsőként a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező Zselici Tájvédelmi Körzet kapta meg az elismerő címet.

A 2009 novembere óta Csillagoségbolt-parknak számító táj löszszurdokai, dombhátai, patakvölgyei, vízmosásai és ősi fasorai között nappal is érdemes túrázni, ám legalább egyszer éjszaka is keressétek fel, ugyanis a park területéről szabad szemmel is több ezer csillag látható.

A tavaszi estéken a városokban nem észrevehető, bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény számít kuriózumnak, míg a kora nyári éjszakákon a Tejút látványa a meghatározó. A legszebb zselici erdei rétek közé tartozik a Pölöskei-rét, de a Csillagoségbolt-parknak több könnyen elérhető csillagnéző pontja is létezik, melyekhez rendszeresen indítanak ékszakai túrákat.

Csillagnéző túra a Zselicben
A következő szervezett, nyílt túra 2010. június 12-én indul, 20 órakor a Hotel Kardosfától. Amennyiben a további túrákra is kíváncsi vagy, illetve érdekel, mire kell figyelned egy csillagnéző túra során, és hova túrázhatsz éjszaka, kattints a Zselici Csillagoségbolt-park honlapjára, vagy keresd fel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságát.

Madárdalos, csillagfényes tájon: hortobágyi rétek

A Hortobágy hazánk legnagyobb összefüggő, lakatlan területe, ahol a természet vadságát a maga érintetlenségében tapasztalhatod meg, illetve, mely valóban olyan táj, ahol ég és föld összeér.

Fotó: Radisics Milán/Wild Wonders of Europe, csillagpark.hu

Mivel a Hortobágyi Nemzeti Park hasonló éjszakai adottságokkal rendelkezik, mint a Zselici Tájvédelmi Körzet, szintén csatlakozhatott a Csillagoségbolt-park kezdeményezéshez.

A Hortobágy rétjein - a Fekete-rét és a Fecske-rét a legszebbek közé tartozik - tett éjszakai csillagnéző túrák során mintegy kétezer kisebb-nagyobb fénypont szikrázásában gyönyörködhetnek a kirándulók - a viszonyítást megkönnyíti az a tény, hogy a városokban éjszaka derült időben is csak pár száz csillag figyelhető meg.

Ha további információkra van szükséged a hortobágyi csillagnéző túrákkal és programokkal kapcsolatban, illetve érdekel, hová és mikor érdemes elindulnod, illetve mire figyelj az éjszakai túrák során, keresd fel a Hortobágyi Csillagoségbolt-park honlapját.

A Tejút május végén és június elején ezüst szalagként húzódik végig a Hortobágy fölött, a Nyilas csillagkép és környéke, a Tejút centruma különösen jól kivehető. Napnyugtakor emellett még ilyenkor is megfigyelhető az állatövi fény.

A hortobágyi éjszakai túrák különlegességét adja továbbá, hogy ekkortájt számos éjszaka vonuló faj népesíti be a területet, és a költési időszak is javában tart, így az esti órákban különösen aktív madarak dalától hangosak a rétek és a nádasok.

Az őrségi ég meséi: az őriszentpéteri Csillagrét

Bár hivatalosan még nem tartozik a Csillagoségbolt-parkok közé, az Őrségi Nemzeti Park erdőkben gazdag, tisztásokban és patakokban bővelkedő, mesebeli tájai is méltán kiérdemelnék a címet. Az Őrség egyike hazánk legérintetlenebb vidékeinek, mind a természeti kincsek, mind a hagyományos népi kultúra, mind pedig a fényszennyezés tekintetében.

Hogy mindezt megtapasztald, a térség központját, az Őrség dombjain elterülő, Zala folyó által átszelt Őriszentpétert tedd meg barangolásod kiindulópontjának, és, míg nappal a parasztházak, haranglábak és erdők között vándorolsz, éjszaka vedd célba a település román kori katolikus templomát, mely az Árpád-kori, csodás freskókkal díszített veleméri templom mellett az Őrség egyik legmegkapóbb műemléke.

Ha szeretnéd tudni, az Őrségben mely helyeken fénylenek legszebben a csillagok, illetve mire figyelj az éjszakai túrák során, keresd fel az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságát!

Ha alkonyat idején érkezel, az épület szépségét is szemügyre veheted, az éj leplébe burkolózva pedig ezernyi csillag fényében gyönyörködhetsz.

Nem véletlen, hogy a helyet újabban - egy helyi rendezvénynek köszönhetően, mely rendszeresen ide szervezi csillagnéző túráját - Csillagrétnek is nevezik.

Ezt is szeretjük