Őrület! Hazaviheted, ami a kezed ügyébe kerül!
Kincskereső túrák itthon
Kedvet érzel a természethez, és szívesen járnál rejtélyes kincsek nyomában? A fél ország kutat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta világ a világ - különösképp pedig a ’80-as évek Indiana Jones-mozijai óta -, a kalandorlelkű vándorokat nem hagyja nyugodni a kincskeresés ősi ösztöne. Mára azonban a megfakult térképet felváltották az internetes koordináták, a fáklyát az elektromos zseblámpa és a mobiltelefonok fénye, a dekoratív kísérőt pedig a vágy egy másik titokzatos tárgya, a GPS. Az úti célt ez esetben az ország legkülönlegesebb látnivalói jelentik, a modern kaland neve pedig: geocaching.

Mi az a geocaching?

Az Amerikából származó és jó pár éve hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvendő kikapcsolódási forma egyrészt annyit tesz, mint elrejteni egy kis ládát egy megismerésre, felfedezésre érdemes terepen, a pontos koordinátáit közzétenni az interneten, majd várni a megtalálókra, másrészt pedig annyit, mint útnak indulni, hegyet mászni, megismerni a romlatlan természet értékeit, valamint felfedezni az ország történelmi és kulturális kincseit.

Az ötlet alapját a kézi GPS-ek, azaz műholdas helyzet-meghatározók polgári felhasználása adta. Ezek a ma már mobiltelefonnyi méretű elektronikus szerkezetek vételtől függően 6-15 méter pontossággal képesek a Föld valamennyi pontján - kizárólag a szabad ég alatt - meghatározni az adott tartózkodási helyet, így kisebb tárgyak megtalálására is alkalmasak. A GPS-ek polgári használatának engedélyezése után nem sokkal egy Dave Ulmer nevű amerikai egy erdő közepén elhelyezte az első ládát.

Látva, hogy ez az újfajta játék egyre népesebb tábort tudhat magáénak, Ulmer létrehozta az első geocaching honlapot, mely az általános információk mellett tartalmazta az elrejtett geoládák helyét és státuszát is. Azóta alig egy évtized telt el, de már számtalan ládát rejtettek el szerte a világon. Több mint 100 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, közöttük Magyarország, ahol az első ládát 2001. június 24-én helyezték el. Számuk mára a 2700-at is meghaladta.

Hogyan kezdj bele?

Ha geocaching-túrára akarsz indulni, az első teendő, hogy a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján - ez ma a magyar geocaching hivatalos központja - a térképes kereső segítségével kiválasztasz egy számodra szimpatikus úti célt, majd áttanulmányozod a bemutatást, és feljegyzed a pontos koordinátákat.

Amennyiben nem rendelkezel az ezek megtalálásához szükséges GPS-készülékkel, érdemes olyan ládát választanod, melynek felkutatása a leírás alapján nélküle is lehetséges.

Ezenkívül csupán annyit kell tenned, hogy magaddal viszel valami apróságot - ez lehet egy kabala vagy egy saját készítésű tárgy, apró ajándék -, amit otthagyhatsz a megtalált kincs helyett. A játék során ugyanis maga a kincsesláda a helyén marad, csupán a kincs változik.

Ízelítő a több ezer túra közül

Ha kedvet kaptál a kincskereséshez, de nem tudod, elsőként merre érdemes elindulnod, íme, három hely, ahol a ládát akár GPS-készülék nélkül is megtalálhatod.

Révfülöpi templomrom

Egy Balaton-parti kirándulást, a mólón való andalgást, illetve a Fülöp-hegyi túrát még tökéletesebbé teheted, ha Révfülöp parthoz közel található, egyhajós templomromját is felkeresed, mely a 13. századból származik. Falai szinte eredeti magasságban fennmaradtak, sőt, 2001-ben fel is újították, így ma kiváló helyszínéül szolgál a több száz éves időutazásnak. A geoládát a vadregényes templomrom egyik sarkában találod meg, egy nagy kővel lefedve. Ha a részletesebb leírás is érdekel, kattints ide!

Upponyi-szoros

Ez a geoláda a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, mely kiváló úti cél, amennyiben kedveled a hegyvidéki túrákat, az érintetlen természet közelségét, valamint csodás panorámában akarsz gyönyörködni. A láda megtalálásához a meseszép környezetben fekvő víztározótól érdemes elindulnod vagy Uppony községtől a víztározó felé vezető úton balra letérned. Innen rövidesen eléred a csúcsot, ami után az erdős területen, az ösvény mellett, egy odvas, kiszáradt fa tövében találod meg a kincset. Ha többet akarsz tudni a rejtésről, kattints ide!

Gellért-hegyi vízesés

Akkor is belekóstolhatsz a geocaching varázsába, ha nincs időd kimozdulni a fővárosból, elég, ha célba veszed a Gellért-hegyi vízesést és szobrot. A Dunára néző sziklafal és a vízesés mesés látványt nyújt, nem véletlen, hogy gyakran nevezik Budapest ékkövének. A vízeséstől gyalogolj fel a lépcsősoron, és nézz közül a Citadella környékén is, ha itt jársz.

A ládát a szobor mellett találod meg, egy fatuskó közvetlen közelében. A kilátás nappal és éjszaka is páratlan élményt nyújt. Ha alaposabban tanulmányoznád a láda leírását, mielőtt útnak indulsz, kattints ide!

Képek: hu.wikipedia.org, Bdk, Fekist.

Ezt is szeretjük