Meseszép a haldokló olasz város - Civitában már több macska lakik, mint ember

A festői szépségű város máig őrzi a múlt egy kis darabját.

civita3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan hely van a világon, ami gyönyörű fekvésétől, esetleg érdekes történelmi emlékei miatt lesz érdekes az utazók számára. Az olasz kisvárosra, Civita di Bagnoregióra mindkettő jellemző, mégis „halott városként” emlegetik sokszor.

Ahogy Olaszország sok részén, úgy a városkára is jellemző az elnéptelenedés, ám itt nem a gazdaság vagy az elöregedés okozta ezt a folyamatot, sokkal inkább a természeti körülmények, amik a mai napig veszélyt jelentenek az ott található épületekre.

Miért haldoklik a város?

Civita di Bagnoregio Olaszország középső részén, Viterbo megyében fekszik nagyjából 130 kilométerre Rómától. A település lényegében Bagnoregio község külvárosa, a kettőt pedig egy nagy völgy választja el egymástól. A két városrészt egy 1995-ben épített 366 méteres gyaloghíd köti össze, más módon nem lehet megközelíteni, kivéve azt a hegybe vájt alagutat, amit vészhelyzet esetére hoztak létre. A helyiek bizonyos időpontokban engedélyt kaptak arra, hogy biciklivel vagy motorkerékpárral is áthajtsanak a hídon, de autókat egyáltalán nem engednek be a történelmi központba.

Civita kis utcái igazán olaszos hangulatúak.
Civita kis utcái igazán olaszos hangulatúak.
Fotó: Kino Alyse / Getty Images Hungary

Civita di Bagnoregiót az etruszkok alapították több mint 2500 évvel ezelőtt. Korábban öt városkapuval lehetett megközelíteni az ősi várost, ebből már csak egy számít a főkapunak. Az etruszkok Civitát virágzó várossá tették, köszönhetően a kereskedelem számára kedvező stratégiai helyzetének és a kor legfontosabb kommunikációs útvonalai közelségének. A gyors fejlődésnek azonban a természet véget vetett. A 16. században egy hatalmas földrengés rázta meg a vidéket, amit bár a város túlélt, de annyira megrepedt a szikla, amire építették, hogy veszélyessé vált, és a lakók közül sokan elhagyták a települést. A helyzetet a folyamatos erózió sem segíti, így szó szerint bármikor kicsúszhat a talaj a házak alól. 2004-ben megpróbálták acélrudakkal megerősíteni a sziklákat, ezzel is csökkentve a geológiai károkat, ám az emberek attól félnek, hogy a természet sokkal erősebb lesz ennél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár folyamatosan romlott Civita állapota, igazán csak a 20. század elején néptelenedett el, ma már nagyjából 12 fő lakja rendszeresen, a CNN egyik cikkében pedig megjegyezték azt is, hogy több macska él itt, mint ember. Mivel már régóta csak nagyon kevesen lakják, és gyakran csak „haldokló városnak” hívják, mégis egy igazi időkapszula: a házak, a terek és a templom is nagyon régiek, sok épület már a középkor óta itt áll, viszonylagos elszigeteltségének köszönhetően pedig a modern világ és a két világháború pusztításai is elkerülték.

Mégsem olyan kihalt a város

Civita di Bagnoregio első ránézésre talán egy elszigetelt szellemvárosnak tűnhet, azonban különleges szépsége és középkori épületei miatt igazi turistaközponttá vált az évek során, 2010-ben 40 ezer ember látogatta meg, ez a szám 2017-re pedig elképesztő módon 850 ezerre ugrott. Főként a nyári hónapokban nagy a nyüzsgés itt, ez azonban nem mindig jelent jót. Az amúgy is labilis hely állapotát tovább rontja a kis helyen összezsúfolódott emberek súlya, éppen ezért a város felkerült a World Monuments Fund figyelőlistájára, a száz legveszélyeztetettebb helyszín közé, az erózió és a szabályozatlan turizmus miatti fenyegetések miatt.

civita2
Fotó: Maurizio Mercuri / Getty Images Hungary

2013-ban útdíjat vezettek be a gyalogoshídon, azonban ez sem szegte kedvét a turistáknak, így valószínűleg a hatóságoknak újabb lépéseket kell hozniuk, hogy elkerüljék a város pusztulását. 2021 januárjában Bagnoregio polgármestere javaslatot nyújtott be az UNESCO-nak Civita világörökség részévé tételére, az ügyben azonban még nem történt előrelépés. A festői település pedig továbbra is egy nyüzsgő kisváros, annak ellenére, hogy hivatalosan alig lakja tíz ember.

Olaszország nemcsak Róma és Velence: 9 meseszép város, ami kirándulásra csábít

Az ország annyi látnivalót kínál, hogy két élet is kevés lenne a felfedezéséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük