Így néz ki a valóságban a törvényen kívüli városrész: Koppenhága legkedveltebb alter helye a turisták szerint

Christiania több, mint pusztán autonóm városrész, sokkal inkább egy speciális életforma, amelynek megvannak a maga szabályai.

GettyImages-1165228858
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dánia évek óta a világ legboldogabb országai között szerepel. A hygge hazájában trendi biciklivel közlekedni, virágzik a kultúra, a dizájn és a tudományos kutatás, az emberek jelentős része jómódban él. Mindezen pozitívumok pedig igazán lenyűgöző sűrűségben vannak jelen Koppenhágában, a dán fővárosban.

Van egy közösség, aki mégsem kér, illetve nem részesül a város nyújtotta lehetőségekből. Kiszakadva annak szövetéből, mintegy önálló sejtként létezik. Ez Christiania, dánul Fristaden Christiania, vagyis a szabad város, amely autonóm kerületként, nagyrészt a saját szabályai szerint működik Koppenhága belvárosának délkeleti részén.

Christiania egy életforma

A szabad városrészben 1971-ben jelentek meg az első lakók, akik elfoglalták az itt maradt második világháborús katonai létesítményeket. Elégedetlen állampolgárok, lakáshoz nehezen jutó fiatalok költöztek be, kommunát alakítva. A '60-as és '70-es évek hippimozgalmához kapcsolható a városrész kisajátítása, illetve az autonóm város megalapítása, és mint ilyen, teljesen egyedülálló a világon, hiszen a hatóságokkal évtizedek óta viharos kapcsolatban álló Christiania minden nehézség ellenére még ma is működik. A területen mintegy ezer állandó és sok ideiglenes lakos él. Nem tekintik magukat az Európai Unió részének, és saját szabályok szerint szervezik a mindennapjaikat. Népszerű a jóga, a meditáció, a kézművesség, a fűhasználat és -kereskedelem, utóbbi felett a hivatalos szervek általában mintha szemet hunynának, habár olykor előfordulnak rajtaütések. A területen sok hajléktalan és munkanélküli ember talált otthonra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük