Itt bújnak meg a legszebb olasz falucskák: kincseket rejt a csizma orra
Calabria hegyes-völgyes vidéke apró falvakkal és tündöklő strandokkal vár.

calabria tengerpart
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olasz tengerpart közelsége és ára miatt is az egyik legjobban elérhető a magyarok számára. Az utazási idő és a költségek minimalizálása miatt azonban gyakori, hogy a turisták csak a csizma száráig jutnak, pedig az orra is valóságos csodákat rejt.

A déli régiók közül különleges varázzsal bír Calabria, ahol nemcsak tagolt, drámai, tiszta vizű tengerpartok várnak, de a nagy városok helyett is sokkal inkább a vendégszerető falucskák vannak túlsúlyban. 

Calabria csodái

A térképet megnézve Calabria pontosan a csizma orra, Szicília szigetének legközelebbi szomszédja a kontinensen, melytől csak a Messinai-szoros választja el. A földrésztől messze nyújtózkodó félsziget egyik partját a Tirrén-tenger, a másikat a Jón-tenger mossa. A régió arculatát azonban nemcsak a víz közelsége határozza meg, de az izgalmas domborzat is.

Calabriában szinte ismeretlen dolog a síkság. Az egész vidék apróbb-nagyobb, hegyes kiszögellések, sziklás csúcsok otthona. Az erősen tagolt felszín pedig szinte lehetetlenné tette, hogy a környék lakói falucskáknál nagyobb településeket hozzanak létre.

A régiót három hegység uralja: a Pollino, a La Sila és az Aspromonte, melyek mindegyike egyedi élővilággal rendelkezik. A Calabriát Olaszország többi részétől elválasztó Pollinót nemzeti park óvja, tele dús, fenyves erdőkkel és szélfútta fennsíkokkal, melyeket akár az odavezető úton is érdemes meglátogatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tengerparttól nem messze már közel kétezer méter magas csúcsok töltik be a horizontot, melyek szelídebb lejtőin citrusligetek hozzák gyümölcsüket a nyári napsütésben. A tengerek közelségének köszönhetően ritka a nagy hőség, csak az Afrikából érkező forró légáramlatok miatt kúszik néha 30 Celsius-fok fölé a hőmérséklet.

Míg az enyhe telek során síelők jönnek, addig nyáron a part menti falvakba érkeznek a nyugalomra vágyó turisták. A 781 kilométernyi partvonal mentén élők a régió idegenforgalmi adottságainak köszönhetően - és annak védelmében - csak minimálisan iparosították a területeket. Ennek hála Calabriában a levegő és a tenger mindenütt kristálytiszta, a vízi élővilág pedig a búvárok örömére szinte érintetlenül nyüzsög.

A legnépszerűbb tengeri települések közt van Scilla, a violapart gyöngyszeme. Tropea a Tirrén-tenger meredek partjairól, édes vöröshagymájáról és kegyhelyeiről híres. Paolában ősi kolostor és mesegyönyörű vitorláskikötő található. Soveratóban a Jón-tenger luxustengerpartjai mellé nyüzsgő éjszakai élet társul. Badolato egyike Olaszország kiemelt csodáinak, hiszen itt csaknem középkori állapotában maradt fenn a település és sok egyházi épület is. Nicotera szintén a középkori történelmet eleveníti fel, sőt, a városka fölé tekintélyes kastély is magasodik.

Fontos part menti központ, a régió legnagyobb települése a 180 ezer lakost számláló Reggio Calabria, ahol repülőtér is található. A város kikötőjétől alig több mint három kilométerre fekszik a legközelebbi szicíliai part.

Odébb a vizet elhagyva több gazdag történelemmel rendelkező kulturális centrum is akad, mint Catanzaro, ahol középkori várakban, kolostorokban, tornyokban gyönyörködhetsz.

Portugália csodái

Portugáliában egy másik álomba illő mediterrán vidék vár. Noha csak kevés magyar keresi fel az ország partjait, aki elindul, csodálatos élményekkel tér haza!

Ezt is szeretjük