Valóban létezik Tündérország: élménybeszámoló a Plitvicei-tavakról

A Kék-lagúna sem lehet szebb.

Plitvicei-tavak élménybeszámoló
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Január óta tűkön ülve vártam a napot, amikor egy szál tornazsákkal és a legjobb barátaimmal felkerekedtem, hogy felfedezzem Horvátország mesés kincseit, a Plitvicei-tavakat.

Ritkán hagy cserben a beszélőkém, pláne ennyiszer, és főleg nem egyetlen nap alatt. Ehhez képest utam legnagyobb részén felváltva pislogtam és tátogtam. Mint egy ponty, aki elfelejtette, hová tart. Mindenesetre megpróbálom szavakba önteni az élményt.

Vízesések, ameddig a szem ellát

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Budapesttől mintegy 470, Karlovac-tól 75 kilométerre található. Természetesen már nyitás előtt ott toporogtunk a bejáratnál, ahol két sütemény elmajszolása között volt időm dekódolni pár izgalmas adatot. 

A Plitvicei-tavak számtalan kisebb és két nagyobb folyó csodálatos találkozásának gyümölcse: a vidék 16 tó és 92 vízesés otthona. Elég menő, nem? A park építői remek munkát végeztek, hiszen hiába turisztikai látványosság, mégis úgy alakították ki, hogy ne bolygassák feleslegesen a természetet, és minél több kincset megőrizzenek. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Éppen ezért a park csupán egy apró szeglete nyitott a kíváncsi bámészkodók előtt. Profi túrázók beljebb is merészkedhetnek, de még ők sem láthatják az egészet. A belépő ára szezonfüggő, többnyire 50 és 250 horvát kuna között mozog. Kétnapos jegy is van, ha nem érjük be kevéssel, és szívesen felfedeznénk a felső tavak vidékét is.

Ezen kívül létezik vagy féltucatnyi útvonal és több bejárat is, vagyis kedvtől, időtől, fittségtől függően kiválaszthatod a legszimpatikusabbat. A legrövidebb túra két-három, míg a leghosszabb hét-nyolc órát ölel fel, de vannak nagyon cuki panorámavonatok és kishajók is, ha esetleg azokkal szeretnéd bebarangolni a környéket. 

Ez a kirándulás minden vízhólyagot megér

Elöljáróban megjegyezném: a Plitvicei-tavaknál mindig, mindenhol nagy a tömeg. Előnybe kerülhetsz, ha korán érkezel, de háborítatlan szelfikben ne nagyon reménykedj, vagy legalábbis számolj a torlódással. Ja, és a saját érdekedben csakis lapostalpúban, na meg persze elegendő enni- és innivalóval indulj útnak! Ha pedig kutyával mennél, ne hagyd otthon a pórázt, ám egyébiránt az ebeknek is szabad a vásár.

Képzelj csak el egy gigászi méretű nemzeti parkot, amit egyértelműen kisajátítottak maguknak a kisebb-nagyobb tavak és vízesések, melyeket természetesen külön névvel is elláttak! Szerencsés, aki megjegyzi őket, nekem nem sikerült. 

Az viszont már az elején szemet szúrt, mennyivel zöldebbek itt a növények, és milyen gyönyörű kontrasztot alkotnak a már-már émelyítően tökéletes, kék égbolttal. Nos, ez nem véletlen, hiszen a hegyvidék domborzatának köszönhetően bármilyen magasságokba tévedjen az ember, tényleg mindenütt akad egy tó, melynek vize táplálja őket.

A víz igéző, türkizkék színe sem a véletlen, hanem az ásványok és organizmusok találkozásának műve. A karsztbarlangok és a mohával borított sziklák látványa sem utolsó. Különösen az előbbi, ami naphosszat duruzsolta a fülembe: ússz ide, és fedezz fel! 

Ne lepődj meg, ha a túrán többször összefutsz szimpatikus alkalmazottakkal, akik éppen a halacskákat etetik, szemetet gyűjtenek - igen, sajnos a kultúra még nem ért el mindenkihez -, vagy nagy gonddal faleveleket halásznak ki a vízből. Ebből is látszik, hogy tényleg semmi sem kerüli el a figyelmüket. 

Végszó helyett

Napokig ecsetelhetném, milyen fantasztikus volt törpeként állni a természet meseszép megnyilvánulása előtt, de attól tartok, szemernyit sem adna vissza az élményből. Egy biztos: feltett szándékom visszatérni, elvégre az év négy évszakból áll, vagyis még legalább három arcát meg kell ismernem a Nemzeti Parknak. Mázli, hogy ráleltem erre a jó kis oldalra, ahol bárki tehet egy interaktív sétát a parkban, így legalább egy kicsit átérezheti, amit én az előbb végtelen sok karakterben megpróbáltam átadni.

A földkerekség 10 mesebeli tengeröble

Összeállításunkban olyan fjordokat ismerhetsz meg közelebbről, melyek többségükben természetvédelmi területek, sőt, némelyik a Világörökség részét képezi. Kalandozz velünk az érintetlen, festői szépségű vidékeken!

Felfoghatatlan a szépségük: a földkerekség 10 mesebeli tengeröble

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fotókat készítette: Szűcs Judit/Beautiful Chaos Photo

Ezt is szeretjük