Burgenland székhelye az Esterházy hercegek ékszerdoboza - Kismarton kastélya és környéke is gyönyörű

Kismarton és környéke egy nap alatt bejárható, és a család minden tagjának kínál érdekes programokat.

esterhazy-kastely-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Esterházyak az egyik leghíresebb magyar nemesi család, "magyar Versailles"-nak is nevezett kastélyuk Fertődön található, míg a Fertő tótól nyugatra, Burgenland tartomány székhelyén Ausztria legszebb barokk kastélyainak egyike áll. A kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastély a mai napig a kulturális élet egyik kiemelt központja.

Az Österreich Werbung szervezésében tapasztalhattam meg, milyen sok és változatos élmény fér bele egy napba Kismartonban és környékén, ha kora reggel útnak indulunk Budapestről. A soproni határtól kevesebb mint fél órát kell autóznunk, és már Kismartonban is vagyunk, hogy a jórészt műemlékvédelem alatt álló történelmi belváros macskaköves utcáin sétálgassunk, és az egyik bájos kávézóban reggelizzünk. 

A kismartoni Esterházy-kastély

A reggeli után jólesik egy kis séta a kastély gyönyörűen helyreállított parkjában, ami egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak. Négy tó partján is andaloghatunk, amiket birtokba vettek a kacsák. Az egyik partján áll a gépház, ami ma már a városi strand bejárata, és ahol Európa egyik első gőzgépe üzemelt, amit II. Miklós herceg hozatott Angliából. Felújították a télikertet is, az Orangerie ma akár 600 fős esküvőknek, báloknak, céges rendezvényeknek ad otthont. 

A Leopoldina-tó és -templom a kastélykertben.
A Leopoldina-tó és -templom a kastélykertben.
Fotó: Femina/Orbán Violetta

A kastély barokk homlokzata napsütéses időben érvényesül igazán: a magyar királyok és vezérek téglavörös mellszobrai, amelyek közül a két középső Miklós nádort és fiát, Esterházy Pált ábrázolja, a napsugarakkal cirógatva kiemelkednek a sárga falból.  

esterhazy-kastely-homlokzat
Fotó: Femina/Orbán Violetta

Több évszázadon át az Esterházy hercegi család székhelye volt, fényűző életvitelükbe állandó és időszaki kiállításokon keresztül pillanthatunk be vezetett túrák sokféle variációjában. (A tárlatvezetések maximális csoportlétszámáról 2020-ban érdemes előzetesen érdeklődni.) Az egyik legérdekesebb a 2014-ben, Kismartonban elhunyt Esterházy Ottrubay Melinda életét bemutató.

Képet kaphatunk egy olyan asszonyról, aki már balettnövendékként kiemelkedett társai közül, 19 évesen Ritmus és tánc címmel könyvet írt a tánc filozófiájáról, 22 évesen pedig prima ballerina assoluta volt, majd a balett világát maga mögött hagyta, amikor 1946-ban feleségül ment V. Esterházy Pálhoz. Mesébe illő volt a megismerkedésük és a szerelmük, és ahogy a mesehősöknek, nekik is számtalan nehézséget kellett legyőzniük, hogy együtt élhessenek. 

Az Esterházy hercegnék pompás lakosztályaiban három ugyancsak karizmatikus asszony életébe nyerhetünk betekintést: megtapasztalták, milyen az élet egy hűtlen férj mellett, és keresték a boldogságot egy másik férfi oldalán, miközben a művészetek lelkes támogatói voltak. A gazdagon díszített hercegnői lakosztályok érdekes kontrasztja a szolgálóik szobái.

Kismarton és Haydn

A 17. századi kastélykápolnában a mai napig működőképes az az orgona, amit Joseph Haydn idejében építettek, és a világhírű zeneszerző maga is játszott rajta. A kastély 17. században épült, freskókkal gazdagon díszített, páratlan akusztikájú helyisége is az ő nevét viseli, a 20. században Haydn Teremnek nevezték el. A világ egyik legkiválóbb hangversenytermének számít, külföldről is vonzza a vendégeket. 

haydn-terem
Fotó: Esterházy/Andreas Hafenscher

Haydn 1761-től több mint negyven évig állt az Esterházyak szolgálatában karmesterként és zeneszerzőként. Kismartonban írta számos híres művét, a „császári himnuszt” is, ami ma a német himnusz. A barokk belváros szívében álló egykori lakóháza is látogatható, amit 1766-ban vásárolt, és ahol feleségével 12 évig lakott.

A korhűen helyreállított termekben alkotói és magánéletét is bemutatják az állandó és időszaki kiállítások, emellett igazi kuriózum a Haydn asszony konyhakertjének helyén található füvészkert - az itt szedett csokrokat a vendégek haza is vihetik. A zeneszerző egykori otthonában esti kamarazenei koncerteket is adnak. Nevét őrzi az a templom is, amelynek számos miséjét komponálta, és amelyben nyughelye, a Haydn-mauzóleum található. 

henrici
Fotó: Esterházy

Az Esterházy-kastély belső udvarában található Café Maskaronban a kávéspecialitások mellett természetesen megkóstolhatjuk a híres Esterházy-szeletet, ahogy az egykori udvari istállókban helyet kapott Henrici étteremben is, ahol pannon-mediterrán konyhát visznek, és ahonnan a válogatott borok sem hiányoznak. A kastélynegyedben vinotéka is található, ahol Burgenland több mint száz borászatának hatszázféle borát kínálják. A kastély háromszáz éves pincéje is látogatható. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szentmargitbányai kőfejtő

Kismartontól tíz kilométerre található Európa legnagyobb és legrégebbi - és máig működő - kőfejtője, ahonnan már az ókorban bányásztak mészkövet, a bécsi Szent István-székesegyház építéséhez és restaurálásához, a Hofburghoz, a schönbrunni palotához vagy a Ring épületeihez is innen vitték az alapanyagot. 2001 óta az UNESCO világörökség része, a földtörténeti őskorban kialakult területen 25 millió éves leletet is találtak. Vezetett túrákat is tartanak a szoborparkban és a veszélyeztetett növényfajoknak, ürgéknek, csókáknak, denevéreknek és sok más állatnak otthont adó zöld környezetben. 

A Szentmargitbányai kőfejtő nem csak a természeti értékeit tekintve egyedülálló, 1996 óta Európa egyik legszebb és legimpozánsabb, valamint legnagyobb szabadtéri színpada minden évben számtalan operarajongót vonz. Az 5500 fős nézőtérrel rendelkező aréna mellett egy 2300 fős nézőterű, kisebb színpad is várja a közönséget, a szünetben és az előadások után pedig a látogatók a lépcsőzetes teraszokon élvezhetik Burgenland kulináris különlegességeit. 

A 2020-as szezonban Puccini utolsó operáját, a Turandotot mutatták volna be, de a világjárvány miatt a bemutatót egy évvel elhalasztották. Idén a Szentmargitbányai kőfejtőben nem tartanak előadásokat, ez az év a felújítási munkálatoké.   

Familypark

A kőfejtőtől csak egy-két perc, a Fertő tótól pedig pár kilométer autóval a Familypark, vagy Fertő-tavi Mesepark, Ausztria legnagyobb kalandparkja. 145 000 négyzetméteres zöld oázis, ahol fák, bokrok, virágágyások és csordogáló patakok között még a nyári hőségben is jórészt védve vagyunk a tűző napsugaraktól. 2020-ban ráadásul átadtak egy 250 négyzetméteres vizes sarkot, ahol a trükkös szökőkutakkal és interaktív játékokkal bárki lehűtheti magát - a játékba belemelegedőknek tanácsos váltó- vagy fürdőruhát vinni.    

A park négy tematikus részlegén, az Élményvárban, a Meseerdőben, a Falusi gazdaságban és a Kalandszigeten a pörgő, forgó és mozgó játékok többféle korosztályt céloznak meg, így a három év alatti gyerekekkel (nekik ingyenes a belépés) a szülők nyugodtan felülhetnek a síneken közlekedő állatfigurákra és járművekre, míg a nagyobbak a hullámvasutakat vagy a körhintákat is kipróbálhatják.

Játszóterek, mászókák, kötélpark és zenés színház is található a kalandparkban, ahol szülinapi partikat is lehet tartani. Az ételudvarokban pizzától kezdve fánkon át a jégkrémig széles a kínálat, glutén- és laktózmentes, vegán és vegetáriánus ételek is kaphatóak, de megengedett saját ital és étel behozatala is.

A világszerte meghozott karanténintézkedésekhez igazodva 2020-ban a Familyparkban valamivel 4000 fő fölött limitálták a látogatószámot, és online le kell jelentkezni. Ennek a látogatók örülhetnek, hiszen nincs nagy tömeg, hétköznapokon pláne kevesebben keresik fel a kalandparkot, így a legnépszerűbb látványosságokra is csak néhány percig kell sorban állni. 

Cover-fotó: Esterházy/Roland Wimmer

Ezt is szeretjük