Mikor és mennyi büntetőpont jár gyorshajtásért? Több dolgon is múlik a retorzió mértéke

Gyorshajtásért nem csak csekk járhat, akár büntetőpont is terhelheti miatta a jogosítványt.

Büntetőpontok gyorshajtásért
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KRESZ-szabályok megszegése akár pillanatok alatt balesetveszélyes közlekedési szituáció kialakulásához vezethet, sokan mégsem veszik elég komolyan. A betartatásuk érdekében a hatóságok büntetéshez folyamodhatnak, a pénzbírság mellett akár előéleti vagy közismertebb néven büntetőpontokkal is terhelhető a jogosítvány.

A sebességtúllépés sajnos számos veszélyes balesethez vezet nap mint nap, ennek ellenére gyakori szabályszegés az utakon. A szankciók kiszabása az objektív felelősség alapján történik, mely fogalom lényege, hogy a szabálysértő személye helyett az elkövető gépkocsi rendszáma a mérvadó, tehát annak tulajdonosa vagy üzembetartója kapja a csekket a gyorshajtásról.

Büntetőpontok gyorshajtásért

Közismert, hogy a sebességhatár megsértéséért 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki a rendszám alapján, függően többek közt az út besorolásától és a sebességátlépés mértékétől is. Büntetőponttal abban az esetben terhelhető a vezető jogosítványa, ha a rendőr a gyorshajtás után megállítja őt. 

Ilyenkor a közigazgatási bírságon túl minimum 4, maximum 8 előéleti pont szabható ki a 236/2000-es kormányrendelet 1/A. melléklete alapján.

  • Ha 15-45 kilométer/órával lépi át valaki a sebességhatárt, 30-60 ezer forint bírság jár, emellett 4 pont kiszabható.
  • 45-65 kilométer/órás sebességtúllépés, azaz súlyos gyorshajtás esetén már 90-130 ezer forint a bírság összege, és 6 ponttal szankcionálható.
  • Ha ennél magasabb a sebességátlépés, az már 200-300 ezer forintos büntetéssel sújtandó, és 8 pontot kaphat a jogosítványára a szabályszegő.

A közigazgatási bírságok kiszabásában minden esetben mérvadó a helyszín és az út besorolása is, ha egy útszakaszon 50 kilométer/órával szabályos haladni, mégis 90-nel hajt az illető, azonnal 60 ezer forintos büntetést kaphat, 70 kilométer/órás szakaszon ez csak 30 ezer forintos tételt jelent. Ugyanígy, ha egy 30 kilométer/órás övezetben 130-cal hajtana valaki, 300 ezres büntetésre számíthat, ekkora bírságösszeget az autópályán 130 kilométer/órás sebességhatáránál jobbára 247 kilométer/órás haladásnál szabnak ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos tudni, hogy 2023 májusa óta a sebességmérés során az eddig ismert 3 kilométer/órás, illetve 3%-os, a közbeszédben hibahatárként emlegetett különbséget már nem alkalmazzák, a traffipaxok a kismértékű sebességtúllépéseket is mérik, szabálysértési eljárásban vizsgálva azokat. Így pedig akár 1-2 kilométer/órás sebességtúllépés is büntethetővé vált, és nem csak helyszíni bírság keretében, ahogy az eddig a gyakorlatban létezett.

A sebességhatárok szabályai

Személygépkocsival, motorkerékpárral a sebességhatárok a következőképpen alakulnak, ha egyéb jelzés nem rendelkezett másról az adott útszakaszon: autópályán 130 kilométer/óra, autóúton 110, lakott területen kívül egyéb úton 90, lakott területen belül 50 kilométer/óra a határ.

A büntetőpontok rendszere

A pénzbírság tehát nem az egyetlen retorzió, ami érheti a meghatározott sebességhatárokat be nem tartó sofőröket. A hatályos szabályok értelmében az előéleti pontok egy központi nyilvántartásba kerülnek, 13 elérését követően a rendszer figyelmezteti a sofőrt a következményekre, valamint arra is, hogy van mód csökkenteni a számukat. 18 büntetőpont összegyűlése után azonban fél évre bevonják a jogosítványt, amely utánképzés elvégzésével kapható vissza.

Még több KRESZ témájú cikk a Totalcar.hu-n.

Tölts ki egy villámgyors KRESZ-tesztet!

A tízkérdéses KRESZ-kvízben csak olyan kérdés szerepel, ami a vizsgán is volt. Vajon te hányra tudod a helyes választ?

Sikerülne most egy KRESZ-vizsga? 10 gyors kérdés, amit tudni kell jogosítvánnyal

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük