6 büntetőpont jár érte, mégis sokan megszegik a szabályt: ki tartózkodhat a leállósávban a KRESZ szerint?

Büntetőpontok járnak a leállósávban tartózkodás szabályának megszegéséért, amely könnyen balesetveszélyes szituációt is eredményezhet.

A leállósávban tartózkodás szabályai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KRESZ-szabályok betartása kötelező a közlekedés résztvevői számára, azok áthágása komoly szankciókkal, pénzbírsággal és a jogosítványt terhelő büntetőpontokkal járhat, de akár balesetveszélyes szituációt is teremthet.

A leállósávban tartózkodás szabályai különösen fontosak, elég egy felelőtlen döntés, és a helytelen használat máris életveszélyes közlekedési balesethez vezethet.

A leállósávban tartózkodás szabályai

A KRESZ egyértelműen fogalmaz a leállósáv célját és használatát illetően, abban haladni nem, alapesetben kizárólag megállni vagy várakozni lehet indokolt esetben. Sajnos mégsem példa nélküli a helyzet, amikor valaki a közlekedési torlódást a leállósávban, jobbról próbálja megelőzni.

A szabályzat szerint autópálya és autóút úttestén a forgalmi okból szükséges megállást kivéve tilos megállni. A leállósávon megállni vagy várakozni csak a következő esetekben szabad:

  • ha a műszaki meghibásodás miatt a jármű továbbhaladásra képtelen, 
  • ha a jármű a forgalmat ellenőrzi, 
  • ha a jármű útfenntartást, úttisztítást végez,
  • ha a jármű, a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi,
  • ha a jármű a megkülönböztető jelzést adó berendezését működteti.

Ha a közúti jelzésekből más nem következik, a leállósávon csak az utóbbi négy pontban meghatározott járművek, illetve a forgalmi sávokban folyamatosan haladók közé besorolni kívánó járművek haladhatnak. A sáv igénybevételére jogosultaknak a feladatuk ellátását követően a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyniuk azt a szabályzat rendelkezése szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem meglepő módon a szabályszegés hat büntetőpontot és nagyon magas bírságösszeget von maga után, hiszen könnyen végzetes kimenetelű balesetet okozhat egy leállósávban haladó autó és egy műszaki hibás jármű karambolozása. 

Töltsd ki a KRESZ-tesztet!

A KRESZ-kérdésekre tudni kell a választ a forgalomban. Te hányra tudod a helyes választ?

8 KRESZ-kérdés az autósoknak: kell-e indexelni kanyarodó főútvonalon való továbbhaladásnál?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük