Akár 5 büntetőpont is járhat érte, mégis sokan nem veszik komolyan: a bírság mértéke az út besorolásától is függ

A jogosítvány bánhatja, ha nem tartja be valaki ezt az egyszerű szabályt. A biztonsági öv bekapcsolása nem opcionális.

GettyImages-1463544184
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a KRESZ számos kérdésben pontosan és szigorúan fogalmaz, mégis sokszor tűnik úgy, hogy nem mindenki tartja be maradéktalanul a szabályzatot. Ez nemcsak bosszantó más közlekedők számára, de rendkívül balesetveszélyes szituációt is eredményezhet.

A hatóságok által kiszabott közlekedési szabálysértési bírságok ezeket a szituációkat hivatottak megelőzni. A rendeletben foglalt pontok áthágása esetén a jogosítványt előéleti pontokkal is terhelhetik. Kisebb szabálysértések esetén 1-8 pont kerülhet rá, de ez tovább halmozódhat. Ha 18 pont összegyűlik, fél évre bevonhatják a jogosítványt utánképzési kötelezettséggel. A meglevő pontok száma egyébként lekérdezhető online is.

Büntetőpontok a biztonsági öv nélküli utazásnál

A KRESZ-szabályok betartása nem opcionális a közlekedés során, így a biztonsági öv bekapcsolásának kötelezettsége sem véletlenül szerepel a rendeletben. Biztonsági öv használata nélküli közlekedés esetén a helytől és az út besorolásától függően három vagy öt büntetőpontot is kiszabhat a hatóság. 

Lakott területen belül és kívül is három ponttól indul a büntetés, ám autóúton vagy autópályán ez a szám ötre is növekedhet. A bírság összege is különbözik: 10 ezer forinttól kezdődik a tétel, a magasabb besorolású utakon viszont 20 ezer forinttól. A kötelezettség a kocsi minden ülésére vonatkozik.

A rendőrség adataiból kiderül, hogy a használatával 50-60%-kal javulhatnak a túlélési esélyek egy balesetben, illetve az is, hogy a biztonsági öv nélküli, autóból kirepülő emberek 75%-a súlyos vagy életveszélyes sérüléseket szenved. Arra is rávilágított a hatóság, hogy hiánya már 30 kilométer/óra ütközési sebességnél is halálos sérüléshez vezethet. Az övhasználat nemcsak a kizuhanástól védheti meg az embert, de a jármű okozta veszélyektől, például a kormánnyal, műszerfallal való ütközéstől is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden utas magáért felel

Míg 2007-ig a KRESZ-szabályzat kimondta, hogy csak abban az esetben közlekedhet az autó az utakon, ha az autóban ülők bekapcsolják biztonsági övet, tehát a sofőr felelőssége volt az utasok viselkedése, az ekkor módosított rendeletben már nem így szerepelt.

Ahogy a szabályzat azóta fogalmaz: a „gépkocsiban, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni.”

Tudod, mikor nem kötelező a biztonsági öv?

A biztonsági öv használata túlnyomórészt kötelező, de vannak olyan helyzetek, amikor megengedett nélküle menni az utakon. Ismerd meg a hét esetet, amikor elhagyható.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük