Buda megér egy estet, de akár napokat is - Miért turistáskodj a budai Várban?

Mikor néztél friss szemmel a budai Várra?

GettyImages-167155464
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főváros gyönyörű, nem véletlen, hogy a budai látkép a Várral a világörökség része, és hogy a 2-es villamos útvonalát is a legszebbek közt tartják számon.

A turisták tátott szájjal sétálnak a Duna-parton vagy vesznek el a pesti belváros forgatagában. Mégis, aki itt él, hajlamos megfeledkezni erről. 

Legyél turista a saját országodban

Idén biztos, hogy nagyon sokan mondanak le a külföldi nyaralásról, ami teljesen érthető, és akkor is az lenne, ha nem kellene kéthetes karanténtól tartania a hazatérőknek. Magyarország annyi csodát rejt, hogy sok-sok nyár sem elég arra, hogy teljesen feltérképezzük. A kikapcsolódáshoz azonban az embernek a saját városából sem kell feltétlenül kitennie a lábát. A Be a tourist in your own city, vagyis légy turista a saját városodban, ha mozgalomnak nem is tekinthető, de nagyon is létező dolog. Segít abban, hogy az ember nyitott szemmel járjon, és felfedezze a közvetlen környezetében lévő látnivalókat is, akár útikönyvvel a kezében. 

Budán élni világnézet

Mondta Márai, és nagyon is igaza van. Buda a pörgős, lüktető Pesttel szemben nyugodtan terül el a hegyeken. Ez a nyugalom most még a legfrekventáltabb látványosságoknál is megtapasztalható. A budai Várban töltöttünk egy napot és egy éjszakát turisták tömegei nélkül. 

A járvány borzasztó hatásait senki nem vitatja, de az is igaz, hogy a picit belassult életnek is megvannak a maga szépségei. A Citadellán sokáig nézelődni vagy a Várban andalogni igencsak nehéz volt, hiszen mindenki, de tényleg mindenki meg akarta nézni a csodás várost. A a turistáktól olykor lépni sem lehetett, így sokan egy gyors kukkantás után a Halászbástyáról fel is pattantak a 16-os buszra. Pedig a budai Vár rengeteg érdekes programot kínál a nézelődésen túl is, egy-két napot simán eltölthet benne az ember üresjárat nélkül.

mátyást

A palotától a Hadtörténeti Múzeumig

Induljon bármelyik csücskéből is az ember, egy jó nagy séta a Várban felér egy időutazással. A Nemzeti Galériát sokan látogatják, és a Mátyás-templomot is mindenki ismeri, de egy felfedezőtúrán érdemes az apróbb értékek felé fordulni. A Tárnok utca 18-ban az Arany Sas Patikamúzeum érdekes lehet minden diy-kence-rajongónak, a De La Motte-Beer-palotába betérve megnézhető, hogy is élt az ország krémje az 1700-as években a királyi palota közvetlen szomszédságában. Innen egy ugrás a Houdini Ház, ahol a magyar származású szabadulóművész életéről nézhető meg nagyon alapos kiállítás. A Budavári Labirintus és a Sziklakórház gyerekeknek is nagyon érdekes program, utóbbihoz a Tóth Árpád sétányról lifttel is lejuthatunk. A Halászbástyát és a Mátyás-templomot talán említeni sem érdemes, a Mária Magdolna csonka tornyáig viszont már sokan nem jutnak el, pedig lenyűgöző panoráma tárul az elé, aki megmássza. 

Csak sétáljatok

Egy sima séta alatt is rengeteg érdekességgel találkozhatunk, ilyenek Budapest legrégebbi házai. A Vörös Sün Budapest ma is használatban lévő legrégebbi épülete, valószínűleg 1260-ban már megvolt, ez az első emeletes ház a Várban, a Hess András téren található, mellette az ország legrégebbi szállodája, a Pest-Buda áll. 

A Vörös Sün Ház a II. világháború során komolyan sújtott környéken csak kisebb sérüléseket kapott.
A Vörös Sün Ház a II. világháború során komolyan sújtott környéken csak kisebb sérüléseket kapott.
Fotó: Fortepan.hu/Agnes Hirschi, Carl Lutz, Leichner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Igazán izgalmas itt eltölteni egy éjszakát, elmélázni azon, hogy milyen lehetett abroncsos szoknyában felhágni a keskeny lépcsőkön. A hotel nemrég kapta meg a Tripadvisor Traveler's Choice díját. Arról nem is beszélve, hogy milyen kényelmes, amikor nem otthon ébred az ember, nem kell a reggelivel foglalkoznia, csak pihenhet, és még csak órákig tartó utazás sem vár rá.

IMG 20200803 181831

A Mátyás-templomon túl a Tárnok utca 14-es szám csalhat mosolyt az ember arcára, a pöttyös házat gyönyörűen rekonstruálták a háború után. A várban található épületek folyamatosan változnak, a mostani barokk stílusú épületekben számos régebbi részlet megmaradt, üres ablakok, régi kapusfülkék, egy-egy apró szobor, járjatok nyitott szemmel. Este egészen más képét mutatja a vár, az apró keresztutcák igazán romantikusak.

Tárnok u. 14., Tárnok eszpresszó.
Tárnok u. 14., Tárnok eszpresszó.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Ha ez nem lenne elég, akkor jelentkezzetk vezetett túrákra, a Várkert Bazár sok tematikus sétát kínál, legyen szó a tabáni borról vagy rituális zsidó fürdőkről, de feljön ide a Slow Budapest is. 

Evészet és ivászat

A vírushelyzet után sajnos nem tért még minden magához, de azért nyitva van néhány kitűnő étterem a Várban. A turistáskodásban megfáradva messzebb utazhatunk olasz tájakra a Jamie's Italianbe betérve, de nyitva van a 21 Magyar Vendéglő is, ha valaki egy jó gulyásra és remek kiszolgálásra vágyik. A Várból nem lehet úgy eljönni, hogy az ember ne enne egy krémest a Ruszwurmban.

Képek: saját, Getty Images Hungary, Fortepan.

Ezt is szeretjük