Bort szörcsögnek, de csesznek rá?

Vicces falunevek az országban

Az országban kifogyhatatlanok a mókás falunevek. De nemcsak viccesek, csodás látnivalókkal várnak!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vicces nevű településekről írtunk már korábban is, de a téma kimeríthetetlennek látszik. Célunk most sem az volt, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk az itt élőket, hanem, hogy megmutassunk néhány igazán kedves, hangulatos, gyöngyszem kis települést, melyek érdemesek arra, hogy télen is meglátogasd őket - mosolyt fakasztó nevük pedig már csak hab a tortán.

Borszörcsök környéke
Csesznek vára

Őskori leletek, régi várromok és vadregényes szurdokok: hazánk természeti adottságainak és történelem előtti időkig visszanyúló múltjának hála legapróbb településeinken is akad izgalmas látnivaló.

Ha eleget derültél a vicces faluneveken, kukkants a névtáblák mögé, és ismerd meg a pár száz lelkes községek örökségeit!

Borszörcsök

A Veszprém megye ajkai kistérségében fekvő, alig több mint 400 lelket számláló kis községbe valóban érdemes már egy kis borszürcsölésért is ellátogatni, hiszen a környék - Somló-hegy - híresen jó szőlőjéből készült, nemes bort az egész országban, sőt, a határokon túl is ismerik.

A falu legnagyobb becsben tartott nevezetessége a középkorban épült, barokk stílusú katolikus templom, emellett, ha a dimbes-dombos tájon jártok, tegyetek egy kis kitérőt, és másszátok meg a Somló-hegyet is. A turistajelzéseket követve nemcsak ásványtani érdekességeket láthattok, de a sűrű erdőben elrejtett somlói vár romjait is felfedezhetitek.

Ha Borszörcsökre látogattok, nem csak a jókedv lesz útitársatok, ugyanis a vörösiszappal elárasztott falvak mellett vezet ide az út. Bár egyre kevesebbet hallani a katasztrófáról, a probléma még mindig valós. Ha segíteni akarsz az áldozatokon, hívd az 1749-es telefonszámot, vagy küldd az iszap szót SMS-ben! További, adományokkal kapcsolatos információ a www.voroskereszt.hu weboldalon.

Csesznek

Azt pontosan nem tudni, hogy honnan ered Csesznek település neve, de egészen biztos, hogy nem lakóinak nemtörődömségére utal. A csodás természeti kincsekkel megáldott, történelmi értékeit óvó, tiszta, rendezett települést a Bakony gyöngyszemeként szokás emlegetni. Az apró katolikus templomhoz ősrégi fákkal szegélyezett kis ösvény vezet, a régi temetőkert sírjain még mindig kivehetőek a feliratok, az ősi zsidó temetőben szinte kézzel fogható az elmúlás, a 12. században épült gótikus cseszneki vár pedig a település büszkesége.

A Cseszneket körülvevő, vadregényes erdő és sziklaszurdok is páratlan szépségű: az Ördög-árokban egy egykori földrengés vagy árvíz nyomán házméretű szikladarabok várnak az idők végezetére, a több mint kétszáz éves Eszterházy-bükkfa némán őrzi az elmúlt századok titkait, a Cuha-völgyet pedig akár az itt futó vasúttal, akár gyalog vagy lóháton is megéri felkeresni. Egy kirándulás a kristálytiszta levegőn, a hatalmas fák és óriás sziklák között mindenkit feltölt Csesznek ősidők óta őrzött energiájával.

Héhalom

A dél-nógrádi apró falu népessége ma már fogyatkozóban van, pedig az itt talált leletek tanúsága szerint már a Krisztus előtti második évezredben is lakták. Ezek a leletek a több történelmi kor emlékét is őrző Öregtemplom-dombról kerültek elő.

A domb tetején a 12-13. század fordulóján épült először templom, amit az idők során annyiszor átépítettek, hogy szerkezete meggyengült, és a 19. században el kellett bontani - emlékét ma már csak a domb neve őrzi. Héhalom másik büszkesége az 1833-ban épült, háromnyílású műemlék kőhíd, melynek középső boltozata alatt, a patak medrében még mindig látszik a megépítése előtt itt álló fahíd négy csonka oszlopa. Mindenképpen nézzétek meg a - nem kevésbé különös nevű - szomszédos település, Egyházasdengeleg felé elterülő érintetlen, természetközeli állapotban megőrzött rétet is.

Kemendollár

A Zala folyó partján fekvő, alig kétszáz lelket számláló, egészen apró falu annak idején két településből olvadt össze, Kemendből és Ollárból, ma mégis mindenkinek az amerikai valuta jut eszébe, ha meghallja a nevét. A falu apró mérete ellenére vasúttal és autóbusszal is jól megközelíthető.

Héhalom hídja
A kemendollári vár

Az egykori kemendollári vár fontos szerepet játszott a török elleni védekezésben, ennek ellenére a nehéz idők mindkét települést felőrölték, a vidék elnéptelenedett, és csak a 18. században népesítették be ismét az új birtokosok, a Festeticsek.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vár ekkor elvesztette jelentőségét, nagy részét elbontották - építőkövei ma az egykori uradalom épületeit és az 1746-ban épült, barokk stílusú kápolna szerkezetét erősítik, melyet semmiképp se hagyjatok ki, ha itt jártok.

Képek: www.orszagalbum.hu, boszika80, ROBIKA, hu.wikipedia.org, Pásztörperc, Civertan.

Ezt is szeretjük