Mi az a barotrauma? Ha gyerekkel repülsz, mindenképpen tudnod kell

Ezért osztogattak régebben cukorkát a repülőgépen.

repuloter-gyerekek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan a gyermek érkezését követő években sem szeretnének lemondani a megszokott, tengerparti nyaralásról, mely nagyobb távolságok esetén kétségkívül repülővel a legkényelmesebb.

Egy apróságnak tűnő dologgal fontos tisztában lenni még a felszállás előtt. Sokkal békésebbé teheti az utazást.

Mi az a barotrauma?

Felszálláskor a gépben a kabinnyomás csökken, leszálláskor emelkedik. A kialakuló nyomáskülönbséget füldugulás, a fülben hallott pattogó hang jelzi. A hallószerv dobüregében emelkedő, illetve csökkenő nyomás normál esetben nyeléssel kiegyenlíthető - a dobüreget ugyanis egy keskeny járat, a fülkürt köti össze az orrgarattal. Gyerekeknél azonban külön oda kell figyelni erre a jelenségre. Nem ritka a repülőgépeken a felszálláskor és leszálláskor síró gyerek, aminek hátterében többnyire a belső és a külső tér között kialakuló nyomáskülönbség áll.

repulogep-gyerek

Hivatalos megfogalmazásban a barotrauma a nyomás kiegyenlítődésének zavara a légtartó testüregekben. Ha a dobhártya két oldala közötti légnyomás nem egyenlítődik ki, a szervezet egyre fokozódó fülfájdalommal, halláscsökkenéssel, szédüléssel, hányingerrel jelez. Súlyosabb esetekben a barotrauma vérzéssel, dobhártya-perforációval is járhat.

Náthás a gyerek?

Náthás, felső légúti megbetegedésben szenvedő gyerekkel épp ezért nem tanácsos repülőre szállni. Ilyenkor ugyanis a megduzzadt nyálkahártya miatt nehezebben szellőztethető ki a dobüreg. Ha mégsem halasztható el az utazás, fontos a nyálkahártyát lohasztó orrcsepp vagy orrspray használata - már megelőző jelleggel - felszállás előtt, illetve leszállás előtt. Amennyiben elfelejtetted bepakolni, a légiutas-kísérőktől is kérhetsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ami segít

Napjainkban a korszerű repülőgépeken a légkondicionáló rendszer biztosít fokozatos és lassú nyomásváltozást a kabinban. Az utasok egy részének még így is kellemetlenséget okozhat a dobhártya két oldala között kialakuló légnyomáskülönbség.

Csecsemők esetében felszálláskor, illetve leszálláskor ajánlott szoptatni, vagy cumit adni a baba szájába - hogy kiváltódjon a nyelési reflex. A nagyobb gyerekek ilyenkor fogyasszanak folyadékot, egyenek rágót, cukorkát. Nyeléssel - illetve orrfújással és ásítással is - csökkenthető a külső hallójárat és a középfül között kialakuló nyomáskülönbség.

Ilyen a kilátás tízezer méter magasból

A következő képeket Paul Fox kapitány készítette, aki nem csupán pilóta, de profi fotós is egyben. Nézd meg a lenyűgöző fotókat!

Ezt látja, miközben dolgozik: a pilótánál nem nagyon lehet menőbb képet készíteni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük