Mi az a barotrauma? Ha gyerekkel repülsz, mindenképpen tudnod kell
Ezért osztogattak régebben cukorkát a repülőgépen.

repuloter-gyerekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan a gyermek érkezését követő években sem szeretnének lemondani a megszokott, tengerparti nyaralásról, mely nagyobb távolságok esetén kétségkívül repülővel a legkényelmesebb.

Egy apróságnak tűnő dologgal fontos tisztában lenni még a felszállás előtt. Sokkal békésebbé teheti az utazást.

Mi az a barotrauma?

Felszálláskor a gépben a kabinnyomás csökken, leszálláskor emelkedik. A kialakuló nyomáskülönbséget füldugulás, a fülben hallott pattogó hang jelzi. A hallószerv dobüregében emelkedő, illetve csökkenő nyomás normál esetben nyeléssel kiegyenlíthető - a dobüreget ugyanis egy keskeny járat, a fülkürt köti össze az orrgarattal. Gyerekeknél azonban külön oda kell figyelni erre a jelenségre. Nem ritka a repülőgépeken a felszálláskor és leszálláskor síró gyerek, aminek hátterében többnyire a belső és a külső tér között kialakuló nyomáskülönbség áll.

repulogep-gyerek

Hivatalos megfogalmazásban a barotrauma a nyomás kiegyenlítődésének zavara a légtartó testüregekben. Ha a dobhártya két oldala közötti légnyomás nem egyenlítődik ki, a szervezet egyre fokozódó fülfájdalommal, halláscsökkenéssel, szédüléssel, hányingerrel jelez. Súlyosabb esetekben a barotrauma vérzéssel, dobhártya-perforációval is járhat.

Náthás a gyerek?

Náthás, felső légúti megbetegedésben szenvedő gyerekkel épp ezért nem tanácsos repülőre szállni. Ilyenkor ugyanis a megduzzadt nyálkahártya miatt nehezebben szellőztethető ki a dobüreg. Ha mégsem halasztható el az utazás, fontos a nyálkahártyát lohasztó orrcsepp vagy orrspray használata - már megelőző jelleggel - felszállás előtt, illetve leszállás előtt. Amennyiben elfelejtetted bepakolni, a légiutas-kísérőktől is kérhetsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami segít

Napjainkban a korszerű repülőgépeken a légkondicionáló rendszer biztosít fokozatos és lassú nyomásváltozást a kabinban. Az utasok egy részének még így is kellemetlenséget okozhat a dobhártya két oldala között kialakuló légnyomáskülönbség.

Csecsemők esetében felszálláskor, illetve leszálláskor ajánlott szoptatni, vagy cumit adni a baba szájába - hogy kiváltódjon a nyelési reflex. A nagyobb gyerekek ilyenkor fogyasszanak folyadékot, egyenek rágót, cukorkát. Nyeléssel - illetve orrfújással és ásítással is - csökkenthető a külső hallójárat és a középfül között kialakuló nyomáskülönbség.

Ilyen a kilátás tízezer méter magasból

A következő képeket Paul Fox kapitány készítette, aki nem csupán pilóta, de profi fotós is egyben. Nézd meg a lenyűgöző fotókat!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük