Utazási betegség: mi az oka, és hogyan kezelhető, ha folyton hányingert kapsz az autóban?

Akár a repülőn, a hajón, a vonaton vagy másutt is előjöhetnek a tünetek.

Utazási betegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran előfordul, hogy az autóban, a repülőn vagy bármilyen más közlekedési eszközön egyszer csak rosszullét tör rád, hányingered van, és forog veled a világ? A tünetek felelőse a legnagyobb valószínűséggel az utazási betegség.

A probléma létezését az orvostudomány is számon tartja, noha a szó megszokott értelmében nem egy betegségről van szó. Elmondjuk, mik az utazási betegség jellemzői, és hogyan tehetsz ellenük.

Az utazási betegség

Az utazási betegség tudományos elnevezése a kinetózis, mely a hányingerrel, szédüléssel, gyengeséggel, fokozott nyálelválasztással, sápadtsággal, hideg verítékezéssel és az érzékelés tompulásával járó kórképet foglalja össze. A hétköznapi szóhasználatban aszerint, hogy milyen körülmények között jelentkezett a probléma, nevezik tengeri- és légi betegségnek is.

mozgasi betegseg

A kellemetlen állapot azért alakul ki, mert a szervezet ellentétet tapasztal az egyensúlyrendszer által érzékelt és a látott ingerek között. A tünetek leggyakrabban akkor jelentkeznek, ha nem látsz ki a járműből, vagy nem előre nézel, ilyenkor ugyanis a szemed nem a mozgás irányát érzékeli, ami zavart okoz.

Ugyancsak kinetózisról van szó akkor is, ha egy film vagy más vizuális inger hatására leszel rosszul, ám ez egy kicsit másként működik. Míg az autóban hiába érzékeli a tested a mozgást, ha nem kifele nézel, akkor nem az ennek megfelelő mozgást látod. A filmek esetében ez éppen ellentétesen működik: hiába látod a mozgást, mégsem eszerint kell egyensúlyoznod.

A kinetózis gyerekeknél, különösen a 9-10 év körüli korosztály esetében gyakori. Felnőttkorban több nő szenved tőle, mint férfi. Az életkor előrehaladtával elmúlhat, vagy fokozódhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hányinger megszüntetése

Akik rendszeresen tapasztalnak utazási betegséget, nagyon erősen ajánlott, hogy ne olvassanak a járműben, ez ugyanis nagy kontrasztot teremt az érzékelések közt. A mozgó autóhoz képest nyugalmi állapotot látsz, ha térkép vagy okostelefon van a kezedben. Ehelyett sokkal jobb eséllyel ki sem alakul a hányinger, ha egyenesen előre nézel a jármű szélvédőjén át a horizont fele. Ez segít abban, hogy a mozgás érzékelése összehangolódjon, és percek alatt képes elmulasztani a tüneteket.

Hajóban, repülőn vagy éjszaka, ha nem tudsz kinézni, jó megoldás, ha becsukod a szemedet, megszüntetve ezzel a problémáért felelős vizuális érzékelést. Emellett ugyancsak segít, ha elszundítasz, ilyenkor ugyanis nem gondolsz folyamatosan a hányingerre, ami általában csak arra jó, hogy még inkább felerősödjön. 

Trombózisveszély

Nem is gondolnád, mekkora veszélyt jelent egy hosszabb utazás. Akár az autóban, akár a repülőn vagy a buszon kell ülnöd órákat, mindig figyelj a következő hat dologra, hogy megelőzhesd a trombózis kialakulását.

Életveszélyes lehet egy hosszabb utazás

Az ereket és a lábat hosszabb utazásnál veszély fenyegeti.

Elolvasom

Gyógyszerek utazási betegség ellen

Ha természetes, házi módszereket keresel, akkor gyomornyugtató gyömbér- vagy citromfűteával tehetsz a hányinger kialakulásának megelőzéséért. Ez azonban csak enyhe hatással bír. 

Magyarországon többféle, vény nélkül kapható gyógyszert is vásárolhatsz a patikákban utazási betegség ellen, például Cocculine-t vagy Daedalont. A számodra megfelelő készítmény kiválasztása során kérd ki orvos véleményét.

Ezt is szeretjük