150 ezer forintra büntetnek érte: bármikor ellenőrizheti a rendőrség a strandolókat
Nemcsak veszélyes és tilos, de nagyon sokba is kerül a fürdés egy bányatóban.

rudabanya
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kánikulát vízparton a legjobb elviselni, de a nagy tömeg elől sokan menekülnek kevésbé látogatott, természetes vizekhez vagy akár bányatavakhoz. Pedig a bányatavak többségében szigorúan tilos fürdeni. És nemcsak tilos, de veszélyes is. 

A bányatóban fürdés veszélyei

A bányatavak neve árulkodó, ezek olyan állóvizek, melyek bányászat következtében keletkeztek, és sok tekintetben egy cseppet sem hasonlítanak a természetes tavakra. 

A vizük például extrém gyorsan mélyül. Akár a parttól pár lépésre is métereket süllyedhet a tó alja. Ráadásul a nagy mélység miatt a nyári nap melege csak a vízfelszínt fűti fel, és a fürdés következtében felkeveredett hideg víz izomgörcsöket okozhat.

rendőrség-vízirendőr-rendőr
Fotó: Indafoto / anna schwelung

A víz minőségét sem ellenőrzik az ilyen tavaknál, így komoly esély van rá, hogy összeszedsz valamilyen fertőzést, arról nem is beszélve, hogy a mederben a bányászatból hátramaradt fémdarabok vagy hulladékok lehetnek, melyek sérüléseket okozhatnak az óvatlan fürdőzőknek.

Ha ez még nem lenne elég indok, számolnod kell azzal a kényelmetlenséggel is, hogy a bányatavak körül nincsen kiépített strandterület, sem mosdó, sem zuhanyzó, sem büfé, sem segítség, ha bármi balul ütne ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Aki a tiltás és a veszélyek ellenére mégis ki akarja próbálni a fürdőzést egy bányatóban, az hallgasson a pénztárcája tanácsára, és ne tegye. A hatóságok helyszíni bírság gyanánt akár 5-50 ezer forint közötti összeget is kiszabhatnak, a büntetés felső határa pedig eléri a 150 ezer forintot.

Fürdésnek számít a felfújtatós játékcsónaktól a vízibicikliig minden, ami azzal jár, hogy az egész tested a vízbe kerül.

Nem minden bányató tiltólistás

Van azért néhány bányató, amit nyugodtan meglátogathatsz, és nem kell bírságtól tartanod. Az ilyen helyek általában jól karbantartottak, és strandként üzemelnek. 

  A cover fotót készítette: Indafoto / zsooca

Ezt is szeretjük