Balatonfüred gyógyerejű kincse: elmondjuk, milyen betegségek ellen jó a savanyúvíz

A balatonfüredi víz külsőleg és belsőleg is gyógyít.

fured

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Balatonfüred a tó északi partjának kiemelkedő központja, ahova évszázadok óta járnak a turisták pihenni, felüdülni. A városba azonban nem mindenkit a strandok, borok vagy éppen a táj bája vonz. 

A tó vize csak az egyik Balatonfüred folyékony kincsei közül. A föld alól több ponton feltörő forrásvizek páratlan gyógyerővel bírnak, sőt, különleges ízüket az egészséges ember is élvezheti.

A balatonfüredi víz

Balatonfüred és környéke alatt vulkanikus keletkezésű alapok nyugszanak. A tűzhányók működése során létrejött, föld alatti kamrákba a kőzetek repedésein keresztül beszivárgott, majd felhalmozódott víz adja a mai gyógyvízkészleteket.  

kossuth forras

A balatonfüredi víz szénsavas, ezért savanyúvíznek is nevezik. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdő Igazgatóság természetes ásványvízként tartja számon, mely külsőleg és belsőleg is képes jótékony hatást kifejteni.

A balatonfüredi szívkórházban is alkalmazzák a helyi vizet külsőleg meleg fürdőként, mely részben felszívódik, részben belélegezve javítja a vérellátást, ami a szívbetegségek, szívbillentyű-problémák gyógyítása során nagyon előnyös. 

A savanyúvíz ivókúraként is fogyasztható. Ásványianyag-tartalmának hála jótékonyan hat az epe-, bél- és gyomorbántalmakra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az értékes ásványi anyagokkal gazdagodott víz több helyen is felszínre tör, ám a legtöbb környékbeli forrás - mintegy 14 darab - Balatonfüredhez tartozik. Itt három közkút teszi mindenki számára hozzáférhetővé a természeti kincset.

A városközpontban, a part menti Tagore sétányon a Kossuth-, nyugatra a Polányi-, tovább, Tihany felé pedig a Berzsenyi-forrás található. A legtöbb szénsav a Polányi-kút vizében van, mely a legmagasabb mennyiségű ásványi anyagot tartalmazza a három közül. A Kossuth-forrás káliumtartalmában kiemelkedő, de jóval kevésbé szénsavas, míg a Berzsenyi-forrás inkább magnéziumos, szulfátos vizet ad.

Csoda a Balaton mellett

A víztől egy kicsit távolabb is találni mesébe illően szép településeket. Megmutatjuk, miért érdemes felfedezni Lepsényt!

A képek forrása: indafoto.hu / wyx, Balla Béla.

Ezt is szeretjük