Fürdőző bivalycsordák és tevekaravánok: ez a kis Balaton-parti falu eléd varázsolja Afrikát
Balatonederics sokkal több élményt tartogat, mint gondolnád.

balatonederics
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Balatonederics bájos kis falvát gyönyörű természet öleli körbe. A Balaton-partról eléd tárulhat a szigligeti vár magasztos alakja, de nemcsak az elbűvölő, apró, homokos strandtól különleges a környék. Találsz itt egy szeletke Afrikát, de barlangászkodhatsz, vagy akár el is veszhetsz az erdei ösvényeken. Fedezd fel magadnak a környéket!

Balatonederics a Keszthelyi-fennsíkon terül el, a Balaton északi partján. A 71-es vagy a 77-es, majd a 84-es főúton közelíthető meg kocsival. Budapesttől autóval valamivel több mint két óra, míg vonattal balatonszentgyörgyi vagy tapolcai átszállással lehet Edericsre utazni, és Volán-járatokkal is megközelíthető.

Balatonederics látnivalói

A település a római kor óta lakott, először hivatalosan 1262-ben említik Edelich néven. Az Árpád-korban gyakori volt, hogy a településeket az első birtokosukról nevezték el. 1563-66-ban már átalakult a név alakja Edericsre. A bájos falut mindössze 1060-an lakják, így tökéletesen alkalmas a nyugodt pihenésre.

Balatonedericsen bőven akad mit megnézni a természet és az izgalmas helyek szerelmeseinek is, itt található többek közt a híres Afrika Múzeum és a Csodabogyós-barlang is.

Afrika a Balaton mellett

A Dr. Nagy Endre Afrika-vadász által alapított Afrika Múzeum és Állatkert elrepít egy másik kontinensre. Az állatkertet úgy alakították ki, hogy visszaidézze egy szafari élményét. Itt megismerkedhetsz a szavannák kultúrájával, és tevéket, bivalyokat is láthatsz fürdőzni. 

A park területén valódi maszáj kunyhók állnak, és minden eszközzel igyekeznek visszaadni a füves puszták hangulatát. A főépületben pedig vadászkiállítás tekinthető meg.

balatonederics-afrika-múzeum
Fotó: Indafoto / etimi.

Balatonedericsnek tündéri, jól kiépített strandja van, ahol akár egy egész nyarat is el lehet tölteni napozással. A belépő ára nagyon baráti, mindössze 500, gyerekeknek 300 forint, cserébe a panorámát is élvezheted, gyönyörű rálátás nyílik a szigligeti várra. A strand fapados, de a legjobb értelemben. Az alapvető strandszolgáltatásokat mind nyújtja, öltözőt, mosdót, homokozót, játszóteret, röplabdapályát, büfét, de mindezt nagyon tüchtig keretek között. Ráadásul van vízibicikli- és egyéb sporteszközbérlési lehetőség is.

Csodabogyós-barlang

Ha nem szereted egy helyben tölteni a nyarat, vagy csak menekülnél a meleg elől, látogasd meg a Csodabogyós-barlangot. Ez a cseppkőbarlang hat kilométer hosszúságú, és páratlan a cseppkőgazdagsága. Különböző izgalmasabbnál izgalmasabb kalandtúrákra is indulhatsz itt, melyekre online kell jelentkezni, tehát, mielőtt megterveznéd a nyaralást, mindenképp nézd meg, mikor van időpont. A barlangi túravezetővel végigjárható alaptúra ára 6000 forint, 10 és 18 éves kor között 4000 forint.

A cikk az ajánló után folytatódik

A faluban járva érdemes benézni a kedden, csütörtökön és szombaton nyitva tartó tájházba is, ahol a helyi hagyományokkal, szőlészettel, borászattal is megismerkedhetnek a látogatók. Ha pedig elfáradtatok a balatonedericsi kirándulásokban, térjetek be az Újhegy utca pincéinek egyikébe, ahonnan bámulatos balatoni panorámát csodálva kortyolhattok el néhány pohár bort.

Páratlan lehetőségek a környéken

Ha még nagyobb kiránduláshoz támad kedved, a környéken is rengeteg látnivalót találsz. Keszthely mindössze 20 percre található kocsival, de jár ide vonat és busz is. Ha arra indulsz, feltétlenül nézd meg a Festetics-kastélyt és a kastély meseszép parkját. A szigligeti vár sincs messze, ide akár kerékpárral is gyorsan el lehet jutni.

A gyerekek számára a faluból indul a Pele-apó tanösvény, ami az erdei élőhelyek természeti értékeibe vezeti be az apróságokat. Akár fel is dobhatjátok a túrát egy kis geoláda-keresgéléssel, mert a balatongyöröki kőfejtőig tartó séta érinti a Pele-apó ösvényt is. Útközben feltétlenül álljatok meg megcsodálni a kilátást a Szépkilátóból!

Ha nem bánsz egy kis borzongást, nézd meg a Fekete-kastély romjait, amiről a helyiek úgy tartják, hogy el van átkozva, mert több tulajdonosa öngyilkos lett, valamint egy gyilkosság is történt az ódon falak között.

(Képek: Országalbum/MUKKSHOW, Indafotó/switchetimi, bugyihusztár.)

Cuki strandok a Balaton-parton

Ha a Balaton mellett nyaralsz, nézz körül ezeken az eldugott, végtelenül olcsó és legalább ilyen bájos strandokon, igazi retró élmény, ami még a pénztárcádnak is kedvez.

Ezt is szeretjük