Jól kiszúr a MÁV a Balatonra utazókkal - Még macerásabb lesz lejutni a tóhoz
Járatritkítással és vágányzárral lepik meg az utasokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, a MÁV-nál nincs nyári időszámítás: a június 18-án életbe lépő menetrend szerint ugyanis nem több, hanem jóval kevesebb vonat indul majd a Balaton partjára, mint tavaly. 

A Balatont érintő vasútvonalakon a székesfehérvári állomás átépítése miatt június 18-tól augusztus 28-ig vágányzári menetrend lesz érvényben - hívja fel a figyelmet a MÁV-Start menetrendtervezője.

Hogy mi a járatritkítás oka, arról számos ellentmondásos információ kavarog. A hvg.hu forrásai szerint a vasúttársaság 31 Desiro motorvonatából csak körülbelül 25 mondható kifogástalanul üzemképesnek, azonban ebből 18-at az esztergomi vonalon használnának, így a fennmaradó szerelvényekre számíthatnak csupán.

Bár a MÁV azzal indokolja a döntést, hogy a székesfehérvári állomás munkálatai csúsznak, mégis úgy tűnik, pontosan ez az állomás számíthatna a legnagyobb megterhelésre. Az állomáson ugyanis nem egyszerű áthaladó forgalommal lehet majd számolni az új menetrend életbe lépését követően, hanem számos Balatonfüredről induló vonat végállomása is ez lesz. Az utasok néhány kivételtől eltekintve tehát a nyári időszakban is csak átszállással tudnak majd közlekedni a főváros és a Balaton északi partja között.

A menetrendszervezés még kissé kaotikus képet mutat, hiszen egyes vonatok székesfehérvári várakozási ideje megközelíti azt az időt, ami alatt Budapesten megfordulhatnának, sőt, a tervezetben még olyan járat is szerepel, amelyik üres vagonokkal menne a fővárosba az utasokért.

A MÁV azonban időközben kiegészítette tájékoztatását, ami teljes nyugalomra ugyan még nem, de némi reményre már adhat okot az utazni vágyóknak. Az oldalukon közzétett információk szerint az Elvira menetrendi kereső még nem tartalmazza teljes körűen a megváltozott, vágányzári menetrendet, az információkat folyamatosan töltik fel a rendszerbe. Utasaikat pedig arra kérik, hogy a vonatok menetrendjéről közvetlenül az utazás előtt tájékozódjanak.

Ezt is szeretjük