Ködbe burkolózott a Badacsony, és imádtuk: a Gasztrohegyen a tél legjavát élveztük ki
A Gasztrohegy-sorozat Vadászidény című rendezvényén jártunk, ahol a legjobb bor-ételpárokat kóstoltuk meg.

badacsony-hegy-kodben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a Balatonfűzfő-táblát elértük, ösztönösen rátapasztottuk a tenyerünket az ablakra, törölgetve a párát, és egyúttal integetve Balatonunknak, mert a Balatont Almáditól Badacsonyig - és még tovább - nem szabad szem elől téveszteni. Az ember zsigereiben van, hogy megcsodálja a hatalmas kékséget, tekintetével bejárjon minden zegzugot, hagyja magát hipnotizálni a víztömeg által.

Pedig most tél van a Balatonon, és még csak nem is a jégbe fagyott kristálycsodák várják az utazót, inkább a köd, a ború, a zúzmara, a hegy magaslatain itt-ott fehérlő hó, a tónak mégis tagadhatatlanul jól áll ez a komor, szürkés, nyirkos és hideg fizimiska is.

Badacsony varázsa

Valószínűleg sokan vagyunk, akik szinte második otthonukként tekintenek a Badacsonyra, és elképzelni nem tudnánk romantikusabb helyet a Rózsakőnél, páratlanabb látványt a Kisfaludy-kilátóról elénk varázsolódó panorámánál, finomabb ürmösbort a Szegedy Róza receptjéből készült italnál, de egy jó kéknyelű vagy szürkebarát is mindig levesz a lábunkról egy hangulatos pincében ücsörögve. A festői környék imádóinak szinte kötelező program a nyár elmúltával induló Gasztrohegy-sorozat is.

Idén már a Gasztrohegy-rendezvénysorozatok második évada zajlik októbertől egészen áprilisig, immáron tíz vendéglátóhely nyitja ki kapuit, és várja a betérő vendégeket hét tematikus hétvégén, feltárva Badacsony kevésbé ismert, mégis minden ízében elragadó arcát. 

Az ősszel elvonuló turistaseregek után minden nyugodtabb, meghittebb, a világ picit lelassul az ember körül, ami a jóízű, nagy beszélgetésekre is alkalmat ad.

Keresve sem lehet a télinél jobb időpontot találni arra, hogy valaki bebarangolja a csendes hegyet, és végigkóstolja a vendéglátóhelyek szezonális kínálatát, amelyet elsősorban a helyi alapanyagok legjavából álmodnak a tányérokra a legjobb, lelket is felmelegítő borpárosításokkal.

Gasztrohegy - Vadászidény

Január 18-án a Vadászidény című esemény csábította a ködfelhőbe burkolódzó, havas-zúzmarás hegyre és a ködtől alig látszó tópart közelébe a látogatókat. Mert - ahogy az esemény neve is jól mutatja - a Badacsony hegyén nemcsak szőlő terem meg: a téllel együtt a vadászidény is kezdetét veszi. Még a borászok között is akad olyan, aki ilyenkor nyakába veszi az erdőt.

Muflonszűz édesburgonyával a Laposa Birtokon és vörösboros őzlapocka céklás tócsnival a Kisfaludy-házban.
Muflonszűz édesburgonyával a Laposa Birtokon és vörösboros őzlapocka céklás tócsnival a Kisfaludy-házban.

Az idény tiszteletére a ködös szombati napon is őz, szarvas, vaddisznó, nyúl került a tányérokra, amelyet bogyók, gombák, szezonális zöldségek és jobbnál jobb vulkanikus borok egészítettek ki. 

Ha csak a nyári csúcsban látogattad meg idáig a Badacsonyt, talán sosem gondolnád, micsoda hüttehangulat uralkodhat a behavazott hegy kapujában megbújó Kisfaludy-ház pincéjében! De sokunk nagy kedvence, a Pláne Badacsony sem csak a nyári borteraszon vár utánozhatatlan hangulattal és isteni tapaszokkal.

Az eseménysorozat sikere nemcsak a kiváló minőségű fogásokban és borokban rejlik, de a szervezők, a résztvevők lelkesedése is kézzel fogható. A lendületnek köszönhetően a Badacsony hegyen így a nyári szezonon túli nyitvatartás már nem egyszerűen a késő tavasztól kora őszig nyújtott időszakot jelenti, de a tél is a turizmus egyre jelentősebb részévé válik.

Az elmúlt évben is megszokott Gasztrohegy-minőséget nemcsak a szakmai profizmus garantálja, de a hosszas szervezői munka is, amelynek keretében minden vendéglátóhely minden fogásáról előkóstolással döntenek. Ez szerencsére nem eltántorítja, hanem inspirálja a vendéglősöket, a munka egyre inkább szakmai kihívást is jelent számukra. 

Kitűnő vendéglátás a Tilia Borvendéglőben és a Pláne borteraszon.
Kitűnő vendéglátás a Tilia Borvendéglőben és a Pláne borteraszon.

Idén tehát már tíz helyen várták és várják a betérő vendégeket az esemény keretében: a Hableányban, a Laposa Bortok teraszán, a Pláne Badacsony borteraszon, a Bonvino Borbárban, a Kisfaludy-házban, a Tilia Borvendéglőben, az Istvándy Birtok és Borműhelyben, a Borbarátok Vendéglőben, a Tölgyes kúriában és a badacsonyörsi Vánkosban.

Gasztrohegy - a tudnivalók

A Gasztrohegy helyszínei egyébként bejárhatók szabadon, á la carte változatban, saját útvonal szerint, amelyhez tetszés szerint kóstolópohár, elektromos busz használatára feljogosító karszalag és térkép is vásárolható. Aki a kötöttebb szervezést szereti, öt kóstolót tartalmazó bérletet is válthat, vagy csoportos Gasztrokalandon is részt vehet a helyi idegenvezetőkkel és a házigazdákkal megismerkedve.

Vadkocsonya céklával, tormával a Hableányban és sütőtökmousse ropogós gesztenyével, birsalmával az Istvándy Birtok és Borműhelyen.
Vadkocsonya céklával, tormával a Hableányban és sütőtökmousse ropogós gesztenyével, birsalmával az Istvándy Birtok és Borműhelyen.

A nyár előtt még három alkalommal vehettek részt Gasztrohegy-rendezvényeken: február 15-én és 16-án Disznóságok címmel a disznótoros világba kóstolhatnak bele az érkezők, március 14-én és 15-én Húshagyó kedv címén zöldek és sajtok kerülnek terítékre - nem csak vegáknak, míg április 4-én és 5-én Füstölgés! - Tavasz címmel hevítik a szenet az udvarokon, és füstölik a halat, húst, zöldségeket. Érdemes lesz benézni.

A Szent György-hegy szépségei

A Badacsony szomszédságában magasodó Szent György-hegy minden évszakban páratlan kirándulóhely, amelyet elég egyszer célba venned ahhoz, hogy újra és újra ide vágyódj.

(Képek: Tamás Katalin, illetve Gasztrohegy. A Gasztrohegy-stáb kép balról jobbra: Laposa Bence (Laposa Birtok, Hableány), Vincze Péter (Tölgyes Kúria), Kardos Gábor (ötletgazda), Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Tilia Borvendéglő, Kisfaludy-ház Étterem), Török Péter (Hotel Bonvino, Kisfaludy-ház Étterem), Budavári Dóra (Gasztrohegy kommunikációs vezető, szervező), Istvándyné Klaudia (Istvándy Birtok és Borműhely), Hernádi Henrietta (Vánkos), Tóth Ádám (Pláne Badacsony borterasz), Nagy István (Borbarátok).)

Ezt is szeretjük