4 lenyűgöző arborétum, ahova a kutyusok is beléphetnek: csodás élmény bejárni őket

Az arborétumok remek helyszínt adnak a túrának, egyik-másik akár kutyával is látogatható.

Arborétum kutyával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az országban fellelhető gyönyörű arborétumok, botanikus kertek remek helyszínt adnak a rövid túráknak, a természet közelsége azonnal feltölti az embert. Aki azonban a kutyájával indulna útnak, annak nem árt jó előre, kellő körültekintéssel megterveznie az úti célját.

A gazdák jelentős része a kirándulásokra is magával viszi kedvencét, és ez jól is van így, hiszen az új hely felfedezése, körbeszimatolása, a friss ingerek, valamint a kellő testmozgás egyaránt boldoggá teszi, és alaposan lefárasztja a kutyusokat. A nyílt terepre tervezett túrákon a legtöbb esetben zavartalanul vehetnek részt kísérőként, ám a zárt arborétumokban már nem mindenhol látják szívesen őket. Előfordul, hogy például a növényritkaságok szigorú védelme miatt nem engedhetik be őket, ezt pedig feltétlenül tiszteletben kell tartani. 

Kutyával látogatható arborétumok

Szerencsére így is bőven akad olyan arborétum, ahol a kutyák a gazdájukkal együtt csatangolhatnak, ám arra legyél tekintettel, hogy minden helyszínre kizárólag pórázon tartva, szükség esetén szájkosárral vihető be a kis kedvenc, elengedni tilos őket. 

Talán azt mondani sem kell, de az ürülék felszedése a sétáltató kötelessége, akinek azt sem nem szabad hagynia soha, hogy rongáljon, ásson, jelölgessen a védett növényzetben, vagy másokat zavarjon. Törekedj te is arra, hogy békében megférjen egymás mellett a kutyás és nem kutyás közösség a botanikus kertek területén is. Az ország számos térségében, Budapest közelében vagy távolabbi tájakon is találtok remek kutyabarát helyeket.

Agostyáni Arborétum

Az Agostyáni Arborétum a Gerecse gyöngyszeme, ez nem kérdés. Közigazgatásilag Tata része, ám a várostól kissé távolabb esik, onnan busszal könnyen elérhető, de a parkolás is ingyenes a bejáratnál. A Bocsájtó-völgy hűsebb klímája, friss levegője csábítja a kirándulókat, a magasztos vörösfenyők és más örökzöldek, luc-, páfrány- és selyemfenyők, cédrusok pedig a szemnek is nyugtató látványt biztosítanak. A botanikus kert létrehozását 1912-ben indította el gróf Esterházy Móric, a patak vizét felduzzasztva tavakat hoztak létre, és a savanyú talaj is tökéletes terepet adott a fatelepítéseknek.

1278420200
Fotó: Országalbum/bau

Szuper kirándulóhely a kutyával érkezők számára is, a kedvencek ingyenesen beléphetnek. Tata egyébként is rendkívül kutyabarát, ha ott jártok, a 7,5 kilométeres, szintemelkedés nélküli, rendezett tókört se hagyjátok ki az Öreg-tó körül. Több kutyabarát szállás, vendéglő vár a környéken, sőt, jó időben egyes kijelölt szakaszokon a kutyák csobbanhatnak is a vízben.

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum a Körös legnagyobb holtága mellett fekszik, nagy területen. A hely tele van értékes kincsekkel, famatuzsálemekkel, még mamutfenyőt vagy mocsáriciprusokat is megcsodálhat, aki erre jár. Több jelölt útvonal közül lehet választani, az egyórás Kis körtúra érinti a Mini Magyarország Makettparkot, a két órás Nagy körtúra során a Történelmi Magyarország Közepét és a hajókikötőt is megtekinthetitek, a háromórás Óriás körtúra pedig a parkerdőt is bejárja.

A parkban itt-ott néhány szabadon sétáló kék pávával is találkozhatok. Az arborétum kisebb körtúrája és sétánya is akadálymentes, babakocsival, kerekesszékkel járható. A pórázon tartott kutyusok ingyen beléphetnek gazdáikkal. A város és a szomszédságában található Békésszentandrás is kedvelt a kutyával nyaralók körében, remek szállások és strandok várnak a hangulatos Szarvasi-Holt-Körös mentén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gödöllői Arborétum

A Gödöllői Erdészeti Arborétum a Gödöllői-dombság hangulatos kirándulóhelye, mely mesés természeti kincseket őriz, erdei fenyők, vörösfenyők, kocsányos tölgyek és más, árnyas lombhullatók között vezet végig az ösvény. Az ember gondozott, szép tisztásokon pihenhet meg, a gyerekek a hangulatos fahidat és a nagy játszóteret imádják igazán.

A területre a belépés ingyenes mindenki számára, így nemcsak túrázók, de sportolók, futók, piknikezők is gyakran látogatják, de pórázon tartott kutya is nyugodtan bevihető. Az út könnyen teljesíthető, a sétaösvény akadálymentes.

Budakeszi Arborétum

A Budapesttől egy karnyújtásra, a Telki felé vezető út mellett található Budakeszi Arborétum is remek úti cél a könnyebb túrát tervezők számára. Parkolás a bejárat előtt lehetséges, de a Széna térről busszal is jól megközelíthető. Az akadálymentes ösvény értékes, nem őshonos tűlevelű fák és megannyi lombhullató árnyékában vezet végig.

Erdei tó, állatsimogató és madárház is tartozik az arborétumhoz, ami jó szórakozás a család számára, olykor rendezvényeket is szerveznek. Az ösvény maga bátran látogatható kutyával is, a szabályokat és az illemet tiszteletben tartva.

Árva állatok átalakulásai

Szívmelengető látni, amikor a cicák és kutyák hosszú szenvedés után megtapasztalják, milyen is a meleg, biztonságos otthon és egy szerető gazdi.

Mit tesz egy árva állattal a szeretet és a gondoskodás? Előtte-utána fotókon a kutyák és cicák csodálatos átalakulásai

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Országalbum/bau, fotoman, Indafotó/Antalmárta.)

Ezt is szeretjük