A természet legviccesebb alkotása

Így néznek ki a Kalapos kisasszonyok

Európa egyik legszebb vidékén meglepően mulatságos formákat alkotott a természet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az észak-olaszországi Renon-hegy, vagyis a Ritten földpiramisai első pillantásra amolyan jópofa tréfának tűnnek.

Dél-Tirol eme hegyoldalában kőtömbök libegnek a fák csúcsa fölött, bizonytalanul egyensúlyozva csipkézett, vörös, okkersárga és ibolyaszínű tornyaikon. Ezek a Kalapos kisasszonyok, melyekhez hasonló jelenség csak a világ néhány pontján fedezhető fel.

A természet mókás alkotásai

A rovátkolt és lyukacsos pillérek széles alapjuktól fölfelé fokozatosan elvékonyodnak. Egyesek rövidek és tömzsik, mások a magasba nyúlva, karcsú nyakban végződnek. Legnagyobb példányaik elérik a 40 métert, és a bizarr kősapka magasságától függetlenül bármelyik pilléren előfordulhat.

E furcsa sapkák és a földpiramisokat alkotó anyag a jégkorszak idején került a Renon lejtőire. A vidéken átvonuló gleccserek a sziklatömböktől a finoman lecsiszolt kavicsokig a legkülönfélébb nagyságú kőtörmeléket vonszolták magukkal.

Mikor a jég körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt visszahúzódott, olvadás közben vastag rétegben szétterítette a hegy lejtőin ezt az agyagos üledéket. A lefolyó esővíz mély vájatokat mosott a talajba, és a vájatok között megrekedő nagyobb kövek megvédték az alattuk lévő agyagos üledéket.

Forrás: www.winklerhotels.com

Míg azonban az agyagos üledék többi része lekopott, a kövek és az általuk fedett agyagos földdarabok egyre inkább kiemelkedtek a vízmosásokból. Idővel azonban mindegyik kősipka lehullik, és az oszlop gyors pusztulásnak indul.

Világszerte ritka csoda

Ilyenfajta földpiramisok a világon csak néhány helyen fordulnak elő, de mindegyiküknek megvan a maga tréfás elnevezése és saját története. Az észak-olaszországi pilléreket egyes helyeken kisembereknek, másutt földgombáknak hívják, de akár az előkelő kalapos kisasszonyok nevet is megkaphatják.

Az Isarco völgyéből meredeken emelkedő Renon vidékén három csoportban találhatók földpiramisok. A hegy alacsonyabb lejtőit teraszos szőlőültetvények borítják, feljebb erdők és rétek húzódnak. Valamennyi földpiramis erdős vízmosásokban, 1000 méterrel a tengerszint feletti magasságban található, és meredeken szakadnak le az Isarcóhoz.

Forrás: blog.hotelclub.com

Pusztuló látnivalók

A 13. században német lovagok telepedtek le a Renonon, és az erdőket földművelés céljából kiirtották a lejtőkről. Ezzel talán akaratlanul is felgyorsították az oszlopok kialakulását, hiszen a vidéket többé semmi sem védte az eső eróziós pusztításaitól. Ezzel azonban nem csupán kialakulásukat, de pusztulásukat is előrevetítették.

A geológiai időszámítás szerint a földpiramisok három napig tartó csodának számítanak. Egy oszlop élettartama egyszerűen kiszámíthatatlan, bár némelyek közismerten alig változnak az évtizedek során.

Annyi azonban bizonyos, hogy, ha egy oszlop egyszer elveszíti fedőkövét, rendkívül gyorsan pusztulásnak indul. Ám mialatt az időjárás egyes pilléreket elpusztít, az esőzés újabbakat teremt egészen addig, amíg az agyagos üledék el nem fogy. Nem kizárt, hogy Észak-Olaszország földpiramisait a nem is olyan távoli jövőben már csak az emlékezetünk őrzi majd.

Nézd meg őket, amíg lehet!

Az olasz földpiramisok szigorú védelem alatt állnak, de természetesen a turistaútvonalak segítségével bárki megpillanthatja őket.

A tiroli tájak és a dolomitok lélegzetelállító panorámáit azonban csak kiegészítik a bámulatos természeti formák. Ha szeretnél ellátogatni a környékre, vedd célba Bozen, vagyis Bolzano városát, ahonnan a kisasszonyokat az északi városrésztől egy 20 kilométeres kitérővel érheted el.

Cikkünk a Reader’s Digest Varázslatos föld körüli utazás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

gosse
  • ausztrália
  • világjáró

Hatalmas seb a Föld felszínén

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük