3 káprázatos tengerszem Magyarországon, amit egyszer látnod kell - Mesebeli, rejtett kincsek

Csodás túrákra adnak alkalmat.

megyer-hegyi-tengerszem
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a földrajzi értelmezés szerint a tengerszem kifejezés olyan tavakat takar, melyek a magashegységek gleccserei által kivájt, amfiteátrumszerű mélyedésekben jöttek létre, a köznyelv így nevez minden olyan kisebb állóvizet, melynek türkiz- és mélykéken csillogó tükrét meredek falak határolják. Ilyen különleges, regényes környezetben megbújó, aprócska tóból hazánkban is akad néhány. A következő három kihagyhatatlan.

Apci tengerszem
Megyer-hegyi tengerszem
Jósvafői tengerszem

A Mátra rejtett kincse: apci tengerszem

Heves megyében, a Zagyva folyó festői szépségű völgyében fekszik az alig háromezer lelket számláló Árpád-kori falu, Apc, melynek északi szegletében bújik meg a különleges fekvése és zafírkéken csillogó vize miatt leginkább egy egzotikus ország egyik eldugott öblére emlékeztető Széleskő-bányató.A természetvédelmi területen az 1960-as években fejeződött be a bányászat, a kivájt öt-tíz méter mély szakadék pedig lassan megtelt csapadékkal és talajvízzel, létrehozva ezt a hatalmas sziklaszirtek övezte aprócska gyöngyszemet a Mátra délnyugati csücskében.

Kellemes, hűvös klímája és kiváló elhelyezkedése miatt a tó a horgászok és a búvárok körében is kedvelt célpont, de tökéletes helyszínéül szolgálhat egy hétvégi kirándulásnak vagy egy meghitt piknikezésnek. Az egykori bánya peremére óvatosan fel is lehet gyalogolni - a kilátás a tóra innen különösen magával ragadó -, de a kavicsos-homokos parton letelepedve, egy szendvics vagy egy pohár ízletes apci bor társaságában is gyönyörködhetsz a csillogó vízben és a fölé magasodó, fákkal benőtt, meredek hegyoldalban.

Az apró bányatavat a 21-es út felől lehet megközelíteni. Mivel nem tartozik a leglátogatottabb tavak közé, sosem kell zsúfoltságra számítani.

Mesebeli hely: Megyer-hegyi tengerszem

Sárospataktól nem messze, a tokaji hegylánc déli részén találhatsz rá a 303 méter magas Megyer-hegy vulkáni kúpjára, melynek tetején, az egykori malomkőbánya hatalmas katlanjában a kézi erővel kitermelt kövek helyén csillogó vizű tengerszem keletkezett, melyet helyenként hetven méter magas teraszokkal tagolt, meredek sziklafalak zárnak körbe.

Az évszázadokon át itt folytatott bányamunkát 1907-ben végleg beszüntették, a szabálytalan alakú üreget pedig csapadékvíz töltötte fel, így hozva létre a festői szépségű, állandó vizű tavat és az azt körülölelő regényes tájat, melyet 1977-ben természetvédelmi területté nyilvánítottak. A tó partjára széles, kisebb sziklákkal övezett ösvényen, majd egy meredek csapáson át egy keskeny hasadékon keresztül, gyalogosan juthatsz le.

Az alsó teraszon is körbesétálhatsz, de bebarangolhatod a fölötte magasodó, szerény, kőbe vájt bányászlakást is az egykori kovácsműhellyel és a termetes méretű malomkövekkel, a bánya legfelső peremén pedig a korlátok övezte meredek sziklateraszról tekinthetsz le a mélyben csillogó víztükörre, vagy gyönyörködhetsz a Károlyfalvára és az újhelyi hegyekre nyíló káprázatos panorámában. Az árnyas erdővel körülvett közeli tisztás tűzrakóhelyei és tölgyfaasztalai tökéletes pihenőhelyként szolgálnak a kiadós kirándulás végén - ide a Malomkő tanösvény vezeti el a gyalogosan érkező turistákat.

Romantikus gyöngyszem: jósvafői tengerszem

Az ország északi csücskében, Miskolctól körülbelül 65 kilométerre, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik az ország mesebeli, apró települése, Jósvafő, melynek egyik leglátogatottabb természeti látnivalója hazánk egyik legszebb ember alkotta tava, a falu kapujától nem messze található jósvafői tengerszem.

A megkapó völgyben elterülő, csodálatos környezettel rendelkező tavat, mely tündöklő, smaragd színét az őt tápláló tiszta, bővizű forrásoknak köszönheti, 1942-ben a Jósva-forrás felduzzasztásával, mesterséges úton, elsősorban áramtermelés céljából hozták létre.

Fákkal övezett, kanyargós erdei ösvényen juthatsz el a forráshoz és a tőle néhány percnyi sétával megközelíthető tóhoz, melynek bokrokkal szegélyezett partjáról mesebeli látványt nyújt a zölden csillogó víztükör, a völgyben álló, apró malom, valamint a tó oldalánál keresztülbukó, halkan csobogó vízesés, melynek erejét természetes energiaforrásként hasznosítják a közeli barlangok kivilágítására.

Az Aggteleki Nemzeti Park címeréről ismert foltos szalamandrákkal sűrűn lakott völgy mentén sétálva a jósvafői népi építészet remekeit is megismerheted, válogathatsz a tájjellegű ételeket kínáló, barátságos vendéglők között, emellett pedig a közeli Baradla-barlangot sem szabad kihagynod, melynek bejáratától különböző hosszúságú és nehézségű felszíni, illetve barlangi túrákra indulhatnak a kalandvágyó utazók.

(Képek: www.orszagalbum.hu, Hegyeklánya; Kittibaby, missmoon, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük