3 izgalmas, különösen védett látnivaló itthon

Szeretnéd megismerni és bejárni hazánk legszebb, fokozottan védett, legérintetlenebb természeti tájait? Kirándulj a következő helyeken!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország különösen gazdag páratlan természeti kincsekben, ritka növény- és állatfajokban, egyedülálló bioszférát magukénak tudó tájakban. Bár a természetvédelmi szervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy megóvják e különleges helyeket, legalább ilyen fontos céljuk az is, hogy minderre felhívják a figyelmet, a sokszínű élőhelyeket pedig széles körben is ismertté tegyék. Épp ezért, bár különösen védett kincsnek számítanak, a következő három helyet te is bebarangolhatod.

Veresegyházi-tavak
Gemenci erdő
Kis-Balaton

Orchideák és vizek világa: Veresegyházi tavak

Az Árpád-kori település, Veresegyház festői szépségű, értékes vízi és vízparti élővilágnak otthont adó tavai tökéletes tavaszi kirándulást ígérnek a szabadba vágyóknak. A központi Veresegyházi-tavat, mely természeti értékei, valamint a község címerén is látható ritka vízililiom miatt fokozottan védett terület, a Sződ-Rákos-patak felduzzasztásával hozták létre még a középkorban.

A Veresegyházi Tavak Tanösvény mentén körbesétálhatod a település kiemelkedő szépségű állóvizeit, melyek közül nevezetes az Ivacsi-tó és láprét, mely a térség botanikai kincsei miatt számít természetvédelmi területnek, valamint a Malom-tó is. Utóbbi országosan védett láposai és úszó növényszigetei között barangolva a nádirigók csicsergése által bejárt úton megfigyelheted a lombok között repkedő jégmadarakat és a parti köveken békésen sütkérező tőkés récéket is.

Utadat innen a Malom-tóról leválasztott, régebben lápos vidékű Kocka-tó és az aranykárászban rendkívül gazdag Hínáros-tó partján folytathatod, ahonnan a fekete és erdei fenyőkkel övezett parti homokdombok oázisán átérve az Orchideás réten tehetsz sétát, mely nevét az itt előforduló, páratlan természeti értékeknek számító virágokról kapta.

A tanösvény fűzfák ölelte, keskeny útjain fehér és fekete nyárfák, valamint erdei fenyők árnyékában, kijelölt kiránduló-útvonalon barangolhatod be a kiemelt természetvédelmi területet.

A könnyebb tájékozódás és a környezettudatos szemléletmód kialakítása céljából a tanösvény bejáratánál, a Malom-tónál álló tájékoztató tábla, valamint térkép és füzet is informálja a kirándulókat a térségben zajló ökológiai folyamatokról és a különböző természetvédelmi problémákról.

A Duna-holtág elvarázsolt tájain: Gemenci erdő

Hazánk egyik nemzetközi szinten is kiemelkedő természetvédelmi területét, a Duna-menti síkságon található Gemenci erdőt a folyó holtágai mellett kanyargó, látványos erdőrészleteket érintő Gemenci Állami Erdei Kisvasúttal, a Malomtelelő állomástól induló tanösvényen keresztül gyalogosan, emellett a fűz- és nyárfaligetek árnyas lombjai alatt úszó sétahajóval is bebarangolhatod.

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyedülálló szépségű ártéri erdejét, mely az ország egyik legfokozottabban őrzött, rókáknak, vaddisznóknak, őzeknek és szarvasoknak otthont adó természetvédelmi területe, a Duna tavaszi áradása táplálja, így hozva létre a táj jellegzetes növényvilágát és izgalmas vadvizeit.

Kirándulóként a természetjáró nagyközönség számára kiépített, szebbnél szebb területeket érintő, árnyas fák alatt kanyargó erdei tanösvény mentén haladva nyerhetsz bepillantást az erdő nagy- és apróvadak lakta területeinek sokszínűségébe, az erdei kisvasút nyomvonalán pedig a bemutatóhelyekkel és rönkasztalokkal, padokkal ellátott pihenőhelyek biztosítják a tartalmas időtöltést.


Az erdő egyetlen, turisták által szabadon látogatható kilátójához felkapaszkodva alátekinthetsz a Duna páratlan szépségű holtágaira és zátonyaira, a Veránka-sziget fűzfáira, valamint a rétisasok, kerecsensólymok és feketeharkályok uralta, áthatolhatatlan lombozatú ligeterdőkre. Természeti kincseik és magával ragadó atmoszférájuk miatt a Gemenci erdő és a közelben található Sötétvölgy is közkedvelt kirándulóhelynek számít, de a természeti értékek megőrzése céljából oltalom alatt álló, fokozottan védett területek bizonyos részei csak korlátozottan látogathatók.

Az igazi Tüskevár: Kis-Balaton

A Balaton vízmennyiségének csökkenése és a szabályozási munkák következtében az egykor egybefüggő területű tó délnyugati csücskében az ország egyik legkülönlegesebb, védetté nyilvánított tája, egy páratlanul gazdag mocsári élővilág alakult ki, mely ritka és értékes növény- és állatfajoknak ad otthont.

Az Európában is egyedülálló értéket képviselő, nádasokkal és mocsárrétekkel borított területet a tavaszi olvadást követően kisebb tavak borítják be, melyek víztükrét ezernyi fehér tündérrózsa, sárga tavirózsa és orchidea díszíti. A Fekete István Tüskevár című ifjúsági regényéből ismert Diás-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területeinek egyike, melyet csak korlátozott mértékben látogathatnak az érdeklődők, és ahová kizárólag a nemzeti park munkatársának kíséretében léphetsz be.

A szebbnél szebb orchidea- és páratlan madárfajai miatt természetvédelmi szempontból igen értékes mocsárvilágnak a nagyközönség számára - kísérő nélkül - is szabadon látogatható területe a Kányavári-sziget, melyre a Zala folyón átívelő fahídon átsétálva lehet bejutni.

A szigeten hangulatos ösvények, gondozott pázsitú tisztások, szalonnasütésre és horgászatra is alkalmas pihenőhelyek fogadják a természetjárókat, akik a Búbos Vöcsök Tanösvényen végigsétálva ismerkedhetnek meg a növény- és állatvilágában gazdag terület történetével, valamint gyönyörködhetnek a 180 hektáros Kis-Balaton színes és eleven élővilágában.

Egy egész napos kirándulás keretében a környék valamennyi nevezetessége körbejárható, és a környező települések is olyan érdekes látnivalókat tartogatnak, mint például a zalaapáti apátsági templom és monostor, a volt Szentkirályi-kastély és a balatonmagyaródi bivalyrezervátum.

Képek: veresegyhaz.hu; www.orszagalbum.hu, Haller; www.orszagalbum.hu, gilmur.

Ezt is szeretjük