3 gyönyörű hely a Földön, amit az unokád már nem fog látni

Az emberi konfliktusok bolygónk kincseit sem kímélik. Ezek a helyek nagy veszélyben vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a kulturális és természeti értékek megóvását célzó szervezetek próbálják megtenni a megfelelő lépéseket, vannak helyek a Földön, melyek megóvásáért mindez kevésnek bizonyul. A következő, az UNESCO Világörökség listáján veszélyeztetettként szereplő helyek megmaradása például igencsak kétséges.

Rizsteraszok
Bamiján-völgy
Bonobo a Salonga Nemzeti Parkból
Salonga Nemzeti Park

A Fülöp-szigeteki Kordillerák rizsteraszai, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteki Kordillerák rizsteraszai a világ egyik legfontosabb alapterménye, a rizs termelésének szentelt, élő kulturális tájak. A teraszok több évszázadra visszatekintő hagyományos technológiákat és alakzatokat őriznek, a vidék egyúttal az ember és a varázslatos szépségű természetes környezet közötti harmóniát szemlélteti.

A Kordillerák teraszainak kialakítása mintegy 2000 évvel ezelőtt kezdődött. A létesítmények magas színvonalú szerkezet- és vízmérnöki ismeretek bizonyítékai. A teraszok csoportjai teljesen betakarják a hegyoldalakat, követve azok körvonalait. Fölöttük, egészen a hegytetőkig intenzíven gondozott magánerdők gyűrűje terül el, ami a tradicionális gyakorlat szerint szükséges az ökoszisztéma teljességének és a teraszok folyamatos vízellátásának fenntartásához.

Az egymás alatt elhelyezkedő teraszok között akadálytalanul tovahaladó víz az ültetvényeken egyenlően oszlik el. A teraszok csoportjaihoz egycsaládos, törzsi lakóépületekből álló falvak csatlakoznak, melyek építészete tükrözi az itt élő népek sajátos, hegyvidéki környezetükről alkotott felfogását.

A rizsteraszok 2001 óta tartoznak az UNESCO Világörökség veszélyeztetett helyszínei közé, ugyanis átfogó kezelési terv, program és megegyezés hiányában napjainkban kétséges a teraszok érzékeny ökoszisztémájának és kultúrtájának védelme, valamint fejlesztése, ami azok megmaradását is jelentős mértékben veszélyezteti.

A Bamiján-völgy kultúrtája és régészeti emlékei, Afganisztán

A különleges afgán völgy 2003-ban került fel a Világörökség helyszíneinek listájára, mint az emberi alkotószellem remekműve, egy letűnt civilizáció és kultúra bizonyítéka, mely nem csupán egy építészeti stílust mutat be, de az emberiség történelmének fontos állomását jelképezi, és egyetemes jelentőségű eseményekhez kapcsolódik.

A Bámiján-völgy kultúrtája és régészeti emlékei az ősi Baktriában az 1. századtól a 13. századig végbement művészeti és vallási változásokat tükrözik, valamint jelentős emlékei a buddhista művészet gandhára-ágának, melyre számos kultúra hatott. A területen buddhista kolostorok és szentélyek, valamint az iszlám időszakból származó erődített építmények találhatók. A magasan fekvő völgy egykor a Selyemút egyik ága volt, lenyűgöző látképéhez pedig számos legenda fűződik, ami hozzájárult vallási és kulturális központtá fejlődéséhez.

Ugyanabban az évben azonban, mikor az UNESCO felvette listájára a völgyet, egyúttal azonnal veszélyeztetettek nyilvánította a fosztogatók károsításai, az illegális műtárgylopások és a tálibok okozta súlyos rombolások miatt. A völgy műemlékei közé tartoztak 53 és 38 méteres magasságukkal a világ legnagyobb álló Buddha-ábrázolásainak számító szobrok is, melyeket 2001 márciusában a tálibok megsemmisítettek. Maradványaik ma a vallási fanatizmus és intolerancia mementói, a helyszín védelme pedig még mindig nem számít biztosítottnak.

Salonga Nemzeti Park, Kongói Demokratikus Köztársaság

Az 1984 óta a Világörökség részét képező Salonga Nemzeti Park a világ legnagyobb, trópusi esőerdő borította természetvédelmi területe, egyúttal a Föld egyedülálló természetes szépségű tája, az állat- és növényvilág kialakulását bemutató ökológiai rendszere.

A Kongó központi medencéjében fekvő park teljesen elszigetelt, egyedül vízi úton lehet megközelíteni. A terület nagy részét egyenlítői őserdő borítja, melynek összetétele a domborzattól függően változik. Háromféle tereptípus jellemző: a mély, mocsaras-erdős síkság, a folyami terasz, valamint a magasabban fekvő, száraz fennsík. A füves vidék a terület kevesebb mint fél százalékát teszi ki.

A park számos veszélyeztetett faj élőhelye, közülük a legfontosabb az őshonos törpecsimpánz, a bonobó. Az északi körzet nyugati felében található széles folyók partjain mocsaras területek nyúlnak el, a keleti, magasabban fekvő területeken a völgyek mélyebbek, és a folyók akár 80 méter magas sziklák között futnak. A déli körzet a Luilaka-, a Likoro- és a Lukenie-folyó vízgyűjtő területét öleli fel.

Bár a nemzeti park Kongó egyetlen olyan világörökségi helyszíne, mely - kedvező fekvésének köszönhetően - megmenekült az állandó fegyveres konfliktusoktól, a vadorzók és a természet egyensúlyába súlyos mértékben történő beavatkozások, például a nagyütemű építkezések, egyre nagyobb mértékben fenyegetik a helyszínt, melynek integritása és megmaradása igen kétséges. A parkot az UNESCO 1999-ben különösen veszélyeztetettnek nyilvánította.

Képek: greenpeace.org.

Cikkünk a Világörökség - az emberiség kulturális és természeti értékei című könyv alapján készült.

Az UNESCO azt a nemes célt tűzte ki maga elé, hogy az emberi civilizáció kiemelkedő jelentőségű emlékeit védelme alá veszi. A védelem alá vett műemlékek száma évről évre bővül, hogy a lehető legtöbb örökség maradjon fenn az elkövetkezendő generációknak. A 650 gyönyörű, színes fotóval illusztrált kiadványban az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő összes helyszín megtalálható. Többek között a gízai piramisok, a Taj Mahal, a perui Machu Picchu vagy a magyar helyszínek közül a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Így válik ez a könyv szintén felbecsülhetetlen értékű alkotássá.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük