3 eldugott, meseszép hegyvidéki falu itthon

A legszebb környezetben

Nem kell hosszú kilométereket utaznod ahhoz, hogy a béke szigetére érj. Ezek a falvak megtestesítik.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország, bár egészen apró, olyan sok eldugott csodát rejt magában, hogy bármelyik nagy ország megirigyelhetné. A hegyvidékekben meghúzódó, jó levegőjű, nyugodt kis falvak egy kiránduláshoz is tökéletes úti célnak ígérkeznek.

Mátraszentimre ősszel
A három falu temploma

Ha szeretnéd te is felfedezni a legszebb hazai hegyek mesébe illő, elrejtett falvait, olvasd el cikkünket, majd pakold meg a kedvenc hátizsákodat!

Mátraszentimre

A Heves megyei Mátraszentimre Magyarország legmagasabban fekvő települése. A kisebb panziókkal és turistaházakkal tarkított község turizmusának fellendülése a '60-as, '70-es évekre tehető, kifejezetten az úri körökben volt népszerű nyaralóhely.

A település - fekvéséből adódóan - havasi jellegű legelőgazdálkodásból tartotta fent önmagát, tulajdonképpen minden háznál szarvasmarhát, kecskét és lovat tenyésztettek a megélhetés érdekében. Azonban a '70-es évek környékén betiltották ezt a gazdálkodási formát, minek köszönhetően a falu ma az egyik legszebb tájképpel, zöldellő dombokkal és virágos rétekkel büszkélkedhet.

Persze nevezetességekből sincs hiány. A három falu temploma - Mátraszentistván, Mátraszentlászló és Mátraszentimre - igazi kőépítmény, mely misztikusan emelkedik a község házai fölé.

A mellette lévő utcából lehet lejutni a Cserkő-bánya pihenőbe, ahol a kirándulás szerelmesei nyugodtan, kellemes környezetben pihenhetnek meg. De érdekes látnivaló lehet az egykori üveghuta helye is, mely a korai üvegipar kialakulásának emlékhelyéül szolgál.

14 gyöngyszem falu távol a világtól

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bakonybél

A Veszprém megyei Bakonybél története egészen régre nyúlik vissza, már egy 1083-ból származó írásos emlék is szót ejt a településről. A mészkőbarlangoktól hemzsegő terület a betyárok kedvelt búvóhelye volt, mára azonban elsősorban látnivalói és nyugodt, egyszersmind üdítő környezete miatt látogatják a turisták.

A település nem szűkölködik a természeti kincsekben, számtalan patak, tó, barlang, szurdok és tanösvény található a területén. Kilátókból sincs hiány, a Bakonyról nyíló csodaszép panorámát a Kőris-hegyi, a Vajda Péter-, a Witt- vagy éppen a Köves-hegyi kilátóból is megtekintheted.

Bakonybél ősszel
A híres bakonybéli mezők egyike

Azonban akkor sem kell messzire menned, ha inkább a történelmi múltra lennél kíváncsi, a római katolikus templom, a 18. századi bencés kolostor - mely ma szociális otthonként működik -, a Szentkút-kápolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum vagy éppen a nemrégiben épített emlékművek meglátogatása is izgalmas programnak ígérkezik.

Zebegény

A Dunakanyar szívében található Zebegény a Börzsöny nyugati oldala mellett fekszik. A településről az első írásos emlékek a 13. századból származnak, de a legjelentősebb mérföldkő a 20. század elejére tehető a község történetében, ugyanis ekkor kezdték el az arculatát kialakítani.

Naplemente Zebegényben
Zebegényi táj

Mára számtalan nevezetességgel büszkélkedhet a falu. Az egyik leghíresebb látnivalója - melyet a Duna-menti települések mind megirigyelhetnének - a hajózástörténeti gyűjtemény, mely Farkas Vince hajóskapitány emlékeit őrzi. A Szőnyi István Emlékmúzeum a festő egykori lakóházából és műterméből épült, az állandó kiállításon a művész minden alkotói korszakából megtekinthető egy-egy remekmű.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A zebegényi országzászló és hősi emlékmű a település népszerű nevezetessége, melyet a trianoni döntés emlékére emeltek, ugyanakkor a Kálvária-hegyen található építményről festői kilátás nyílik a Dunakanyarra is. Ha nemcsak eldugott, de vicces falvakat is szívesen megismernél, kattints ide a legmókásabbakért!

Képek: www.orszagalbum.hu, Sevelka, radarhead, gjokka, stuksza, M. Attila, drinker.

Neked melyik a kedvenc magyar falud?

Ezt is szeretjük