Bámulatosan sokat fejlődött Zente egy év alatt: csodálatos videót posztolt édesanyja az évfordulón

Ma egy éve, hogy Zente, az SMA1-gyel küzdő kisfiú megkapta a speciális kezelést.

Zente, az SMA1-es kisfiú
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pontosan ma egy éve annak, hogy itthon először sor került a Zolgensma génterápiára. A kezelést egy akkor másfél éves kisfiú, Zente kapta, miután országos összefogással sikerült összegyűjteni a terápiához szükséges százmilliókat.

A pécsi Zente SMA1-es betegséggel született, amely izomsorvadáshoz és a motoros idegsejtek eltűnéséhez vezet. Mivel még kétéves kora előtt megkapta a speciális kezelést, a kisfiú állapota javulásnak indult, és édesanyja beszámolója szerint hatalmas fejlődést ért el: már az első lépéseket is megtette. Tóth Krisztina videót is posztolt a csodálatos sikerről a Facebookon.

Zente első lépései

- Egy évvel ezelőtt, ezen a napon került sor hazánkban az első Zolgensma génterápiára. A mi kisfiúnk kaphatta meg nektek és a Bethesda kórház csapatának köszönhetően! Készültem erre a napra. Hosszú köszönőbeszéddel, videóval arról, milyen volt Zente 1-2 hónaposan, még egészségesnek hitt állapotban, majd öt hónaposan teljesen leépülve, aztán pedig bemutatva a visszaépítkezés, fejlődés állomásait. Most mégsem ez következik. Az élet ismét felülírta a terveim! - írta a büszke édesanya a bejegyzésében, amit ide kattintva tekinthetsz meg.

zente-2
Fotó: Facebook

- Zente szeretne az én soraim, szavaim helyett köszönetet mondani. Megint sikerült neki idő előtt, farzsebből előrántani a várt váratlan kártyát! Úgy döntött, eljött az első bizonytalan, gyenge, ugyanakkor nagyon is tudatos első lépések ideje! Picike kezeit tavaly még segítséget remélve nyújtotta felétek. Most pedig ezeket a picike kezeket szeretett gyógytornásza felé nyújtotta, mellyel új fejezet kezdődött. Zente hivatalosan is megtette az első lépéseket - olvasható a posztban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Tóth Krisztina rendszeresen tájékoztatja az érdeklődőket kisfia állapotáról, csodálatos fejlődéséről a Facebookon. A legutóbbi mérföldkő szeptemberben jött el, amikor az édesanya arról számolt be, hogy Zente már tud egyedül állni, felülni, fekvő helyzetben forogni, és épp járni tanul. Az SMA1 egy rendkívül ritka, genetikai eredetű betegség, amelyről korábbi cikkünkben részletesen is olvashatsz.

Fotók: Facebook/Zente SMA 1 Tiny Hero - Stronger than SMA

8 csodálatos nő, akiknek sokat köszönhet a világ

Virginia Apgar újszülött-vizsgálati rendszerével mentette meg babák millióit, és nem ő volt az egyetlen, aki maradandót alkotott az orvostudományban. A következő képeken olyan nőket mutatunk, akik fontos szerepet játszottak, illetve úttörők voltak az egészségügy történetében.

Újszülöttek millióinak életét mentette meg: 8 csodálatos nő, akiknek sokat köszönhet a világ

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük