Ez lehet a legnépszerűbb magyar dal - Biztos, hogy te is ismered
A statisztikák szerint a Csókkirály az élőben legtöbbször játszott dal.

fenyo-miklos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 22 ezer könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak tavaly országszerte az Artisjus statisztikái szerint. Az élőben legtöbbször játszott dal a Hungária együttes régi slágere, a Csókkirály volt.

Az Artisjus felhasználási csatornánként - rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás - méri a zeneművek lejátszását, majd ezek alapján osztja fel a dalszerzők között a korábban beszedett jogdíjakat - közölte az egyesület az MTI-vel. A tavalyi jogdíjak a múlt héten a szerzők számlájára kerültek.

Sok helyen elhangozhatott a Csókkirály

Mint írták, évek óta egyre több koncertet szerveznek Magyarországon. Az Artisjus 2016-ban 18 656, 2017-ben 20 007, 2018-ban pedig 22 050 koncert adatait dolgozta fel, vagyis a szám évről évre emelkedik. Az összesítésben a falunapi fellépésektől a legnagyobb fesztiválokig, az ingyenes programoktól a belépődíjas zenei rendezvényekig minden szerepel.

A koncertek fellegvára Budapest, tavaly a fővárosban összesen 14 237 koncertet tartottak. A második helyre Szeged került 1313 ingyenes és belépőjegyes könnyű- és komolyzenei koncerttel, a harmadikra Debrecen, 1269 rendezvénnyel. A tavalyi komolyzenei koncertek 48%-át szervezték a fővárosban, a könnyűzenei koncertek 32%-ának adott otthont Budapest. A nagyvárosok mellett Sopronban és a Balaton környékén is több mint ezer zenei rendezvényt tartottak az elmúlt évben.

Az élőzenei koncertek után 714 millió forint jogdíjat fizetett 9111 magyar szerzőnek az Artisjus. A 2018-as könnyűzenei rendezvényeken megszólaló magyar dalok zeneszerzői és szövegírói között ezúttal 599 millió forintot, a magyar komolyzenei művek alkotói között pedig 115 millió forint jogdíjat osztottak fel. 1916-an kaptak legalább ötvenezer forintot a művek élőzenei megszólalásáért, közülük 1200 alkotó jogdíja haladta meg a százezer forintot éves szinten.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendezvényszervezők által beküldött listák szerint a tavalyi könnyűzenei koncerteken a megszólaló dalok háromnegyede magyar szerzemény volt, a komolyzenei rendezvényeken szintén többségben, 62%-ban hazai művek hangzottak el. Egyharmaduk ugyanakkor mindössze egyetlenegyszer szólalt meg élőben egy év alatt, sőt, a szerzemények felét is legfeljebb évi négy alkalommal hallhatta élőben a publikum. A részletes elemzés az Artisjus zenei blogján olvasható.

A kiemelt kép Fenyő Miklós egy korábbi koncertjén készült. Fotó: MTI/Turcsi Gábor.

Menő fotó helyett kínos képet készítettek a zenekarról

Műfajtól függetlenül egyvalami minden zenekarban közös: pályafutásuk során egyformán akadnak menő és ciki pillanatok. A színpadi esésektől kezdve az elrontott dalszövegeken át a béna fellépőruhákig és a kínos fotókig.

Ezt is szeretjük