Nem is sejted, milyen érdekesen reagál az agyad, ha zenét hallasz

Egyedül a dal hangzásából eldönti az agy, hogy milyen stílusú zenét hallgatsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hangulatodhoz illő zenére utazni a metrón, vagy elaludni teljesen természetes dolog: idegen nyelvű számok esetén pedig nem feltétlen a szöveg tartalma, hanem maga a hangzás alapján hangolódsz rá egyik vagy másik előadó muzsikájára.

Nem sok kísérlet született a témában: így, hogy nem értjük a szöveget, mi dönti el, hogy inkább altató vagy bulis zene válik egy-egy slágerből? A hangszerelés, a hangerő vagy a dal ritmusa a befolyásoló? Az eddigi tudományos kutatások nem rendelkeztek megfelelő mennyiségű és széleskörű adatbázissal, a mostani felmérés alapján azonban kicsit több megállapítást lehet tenni, mint eddig.

Altatótól a gyógyító dalig

A kutatásban résztvevőkkel altatókat, gyógyító dalokat, táncos dalokat és szerelmes dalokat hallgattattak. A 750, angolul beszélő önkéntes 118 dalból kapott hallgatnivalót, amit 86 apró, távoli országból gyűjtöttek.

A zene műfajának meghatározása az altatók esetében volt a legnagyobb arányú, míg a szerelmes dalokat kevesebben tudták megkülönböztetni. Nagy hányadban sikerült azonban a táncos, szórakozásra írt nótákat beazonosítani. A műfaji meghatározást egyéb szempontok osztályozása követte, mint a hangerő vagy a ritmus egyenletessége. Hangzásban jellemzően szomorúbbnak és egyszerűbbnek vélték az altatókat a táncdaloknál, és lassabbak is voltak, mint a szórakoztató társaik.

Az eredmény értékelése

A pontos magyarázat, hogy mi az a plusz, ami alapján egy zene altatóként vagy szerelmes líraként cseng-e a fülben, még várat magára: azonban a kutatás fontos bizonyíték, hogy nem a nyelvi alapok a befolyásolóak. Valami más kapcsolót mozgat meg a dallam és a hangzásvilág.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nézd meg ezt is - A svájci fényképész lélegzetelállító illúziókat kreál

Képei nagy részét az utazásai során készíti, és szeret játszani a színekkel, textúrákkal - ha két hasonló elemet lát különböző fotókon, összedolgozza azokat.

Ez a nő úgy vágja össze a fotóit, hogy valami egészen elképesztő lesz belőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük