Az okostelefon láthatatlan, káros hatása: ezek a kapcsolatok sínylik meg a leginkább

Időnként nehéz eldönteni, inkább áldás vagy átok-e a modern technika. Ismerd meg az okostelefon káros hatásait!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szomorú eredmények születtek egy kutatás során, mely az okostelefonok elterjedését és az emberi kapcsolatok alakulását vetette össze.

A Brit Statisztikai Hivatal adatai szerint ugrásszerűen nőtt az érdeklődés az elektromos kütyük iránt az elmúlt 15 évben, egy mai fiatalnak ugyanis az ideje csaknem felét a telefon nyomkodása teszi ki. Ezzel szemben a barátokra fordított értékes idő 13%-kal - heti hat óra alá - csökkent a 2015-ös adatokhoz képest.

A férfiak többet lógnak az interneten

A tanulmányból az is kiderült, hogy amíg a nők átlagosan heti 38 óra szabadidővel rendelkeznek, addig a férfiaknak 43 órájuk van a szabadidős tevékenységekre. Életkor szerint a 25 év feletti férfiak bizonyultak a legaktívabb okostelefon-, tablet- és laptophasználónak: 35%-uk ugyanis az internetezést jelölte meg kedvenc tevékenységének. A sport és a kulturális tevékenységek népszerűsége viszont 2000 óta folyamatosan csökken.

Az értékelés során kiderült, hogy az emberek nagyjából a szabadidejük felét fordítják olvasásra, zenehallgatásra vagy tévénézésre. A kutatók ennél a pontnál leszögezték, hogy, bár sokan ezen tevékenységeik közben is beszélgetést folytatnak ismerőseikkel, ez mégsem minősül teljes értékű szocializációnak a kutatás szempontjából, hiszen ettől még egyedül vannak.

Minden bizonnyal a nem is annyira távoli jövő egyik megválaszolandó kérdése, hogy vajon az okostelefonok végleg átveszik-e az irányítást a társadalom felett, vagy képesek lesznek az emberek ismét visszatalálni egymáshoz?

Ha te is bajban vagy, segíthet a telefondiéta

A telefonfüggőség, vagyis a nomofóbia egy létező betegség, amellyel párhuzamosan megjelentek a különböző leszoktató módszerek is, ám ezek nagy része vagy túl drasztikus, vagy hatástalan. Két magyar nő viszont nemrégiben feltalált valamit, ami működhet a gyakorlatban is: a telefondiéta lényege, hogy jár hozzá egy doboz, melynek tartalma az elvonási tüneteket is enyhíti. Erről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Ezt is szeretjük