YKK: a mozaikszó, amit naponta látsz, de nem tudod, hol - Segítünk
Az YKK a Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, azaz Yoshida Művek Kft. rövidítése.

cipzar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ott van a farmerodon, a pulcsidon, a dzsekiden, a táskádon, talán a bokacsizmádon is. Egészen pontosan a cipzár húzókáján látható az YKK mozaikszó. És hogy miért látod minden cipzáron ezeket a betűket?

Egyszerű a magyarázat: a világon eladott cipzárok körülbelül 90%-át a Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, azaz Yoshida Művek Kft. gyártja.

Mi is az az YKK?

A ma ismert cipzár elődjét Whitcomb L. Judson amerikai mérnök szabadalmaztatta 1893-ban, melynek sorozatgyártása 1905-ben kezdődött meg. Ehhez a típushoz azonban még külön nyitóeszközre volt szükség. Ezt tökéletesítette a svéd származású, Amerikában élő mérnök, Gideon Sundbäck - találmányát 1913-ban sikerült szabadalmaztatnia is. A cipzár használata ezt követően fokozatosan egyre népszerűbb lett világszerte, és az 1960-as évekre már két óriáscég uralta a piacot: a német Optilion és az amerikai Talon.

Ekkor került a nemzetközi színpadra az 1934-ben alapított japán vállalat, az YKK, mely hazájában, Japánban már gyakorlatilag egyeduralkodó volt. A vállalat alapítója Tadao Yoshida a magas vámok miatt sokáig nem tudott betörni a nemzetközi piacra, így a ’60-as évektől sorra hozta létre külföldi leányvállalatait. Elsőként Új-Zélandon, Malajziában, Thaiföldön, mára pedig több mint hetven országban van jelen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az YKK sikerének titka egyfelől a minőség, illetve az, hogy a cég a kezdetektől egészen napjainkig hajlandó gyakorlatilag bármilyen cipzárt legyártani - darabszámtól függetlenül. Akár légmentes, lángálló vagy vízálló cipzárokat is előállítanak: nem véletlen, hogy ők készítették például Neil Armstrong űrhajósruhájának cipzárját. Másfelől az YKK - a konkurens cégekkel ellentétben - képes volt meglovagolni a fast fashion hullámot. Mára az YKK a globális cipzárpiac 90%-át uralja, a Talonnak és az Optilionnak nagyjából 5-5% maradt. A céget napainkban az alapító Tadao Yoshida fia, Tadahiro vezeti.

Válassz minőségi ruhát!

Ha a cipzár nem ér el egészen a ruha végéig, az mindig árulkodó. Megmutatjuk, még milyen különbségek lehetnek gyanúsak vásárláskor.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük